Băsescu: România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie

Băsescu: România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie
Publicat: 28/08/2014, 20:01
Actualizat: 06/07/2016, 04:10

„România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în fața unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei e o escaladare semnificativă a sprijinului Federației Ruse acordat separatiștilor. În analiza pe care am făcut-o azi, putem aprecia că urmare a introducerii de tehnică militară și specialiști se produce o schimbare a raportului de forțe în favoarea separatiștilor”, a declarat Băsescu.

Șeful statului a condamnat intervenția Rusiei în conflict, susținând că „obiectivul lui Putin este să realizeze o Transnistrie mai mare în estul Ucrainei pentru a bloca acordul de asociere la UE”.

Ucraina a cerut joi Uniunii Europene să îi acorde un „ajutor militar de anvergură” în urma unei „invazii ruse nedisimulate”, conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, citat de AFP. „Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (…). Ajunge cu conivența și calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancțiuni semnificative și un ajutor militar și tehnic de anvergură”, a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.

„Cerem Uniunii Europene și Statelor Unite să înghețe toate activele rusești până ce Federația Rusă își va retrage forțele, militarii și va înceta aprovizionarea gherilelor conduse de ruși”, este mesajul primului-ministru ucrainean, Arseni Iațeniuk, citat de BBC.

Presa internaționala a relatat că joi aveau loc confruntări în Novoazovsk – oraș care ar fi fost ocupat de trupe rusești – și Mariupol. Acuzând la rândul său „invazia militară evidentă” a rușilor, Lituania a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Președintele Traian Băsescu a declarat, după o întâlnire cu șefa diplomației UE, Catherine Ashton, că situația din Ucraina este îngrijorătoare, în vreme ce ministrul de Externe, Titus Corlățean, a spus, într-o conferință de presă comună cu omologii din Georgia și R. Moldova, că s-ar impune convocarea CSAT.

Cât despre Rusia, aceasta a continuat să ignore acuzațiile ucrainene și occidentale. După ce secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a indicat, într-un interviu pentru The Guardian, că vor exista forțe și echipament militar NATO în flancul estic, Rusia a avertizat că „va lua măsuri”.

BBC a anunțat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema acuzațiilor de invazie rusească în Ucraina. Reuniunea din New York vine la cererea Lituaniei și va avea loc la ora 19:00, ora României.

Cele mai importante declarații ale președintelui Băsescu:

-Aș vrea să precizez poziția României cu privire la evenimentele din Ucraina. România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în fața unei invazii. Ceea ce se petrece în Estul Ucrainei e o escaladare semnificativă a sprijinului Federației Ruse acordat separatiștilor.

– Al doilea element: transferul de tehnică militară către separatiști. În analiza pe care am făcut-o azi, putem aprecia că urmare a introducerii de tehnică militară și specialiști se produce o schimbare a raportului de forțe.

– Analiza noastră arată că se produce o debalansare a capacității de luptă în favoarea separatiștilor.

– România reafirmă susținerea pentru suveranitatea Ucrainei. Obiectivul lui Putin este să realizeze o Transnistrie mai mare în estul Ucrainei pentru a bloca acordul de asociere la UE. Rămânem alături de Ucraina. Ceea ce legal putem face vom face.

– Nu a fost invazie, dar urmarea puternicei infiltrări riscul majori este al schimbării echilibrului de forțe în favoarea separatiștilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Europa, tot mai săracă față de SUA
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto