Bãsescu: Sper ca firmele românești să aibă prioritate la contractele de la Deveselu

Bãsescu: Sper ca firmele românești să aibă prioritate la contractele de la Deveselu
Publicat: 21/05/2012, 04:29
Actualizat: 21/05/2012, 10:30

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că speră ca firmele românești să aibă acces „cu prioritate” la contractele cu Armata SUA pentru construcția și logistica bazei de la Deveselu, unde vor fi instalate elementele scutului antirachetă.

„În luna iunie veți vedea Armata americană făcând oferte publice, explicând întâi mecanismul în două sesiuni de pregătire a agenților economici, a firmelor, una la București și una la Caracal. Deci, firmele vor putea să vină, nu le exclude nimeni, să sperăm că românii vor da oferte bune pentru a deveni furnizori. Pentru că încep multe, începe construcția, hrană, sunt multe. E atâta logistică la construirea unei astfel de baze și apoi la exploatare. Deci da, firmele românești vor avea acces și sper să îl aibă cu prioritate pentru că sunt de acasă, ar trebui să dea cele mai bune oferte”, a declarat președintele Băsescu, într-o conferință de presă susținută la Chicago.

Armata SUA a anunțat la începutul săptămânii că va organiza pe 13 și 14 iunie două evenimente de informare, la București și Caracal, a firmelor interesate să participe la construcția și contractele de prestări servicii pentru baza de la Deveselu.

„Corpul de Geniu al Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), în colaborare cu Agenția de Apărare Antirachetă – US Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite – US European Command (EUCOM) și Forțele Navale ale SUA (US Navy), vor organiza două conferințe intitulate ‘Zilele Industriei în România”, menționează un anunț transmis MEDIAFAX de Ambasada SUA.

Potrivit Ambasadei SUA, preselecția este deschisă atât firmelor din România, SUA, cât și din alte țări, la fel ca în cazul lucrărilor efectuate la baza de la Mihail Kogălniceanu sau la noul sediu din zona Băneasa al misiunii diplomatice americane de la București.

Obiectivul acestor conferințe este de a oferi informații cu privire la cadrul general, necesitățile de infrastructură și facilități, precum și la oportunitățile de afaceri în domeniile construcții și prestări servicii în vederea dislocarii unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA la Deveselu, Romania, în perimetrul bazei militare existente aparținând Ministerului Apărării Naționale al României.

USACE anticipează că în final se vor aproba două contracte. Unul va include toate facilitățile MDA, care va cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafață a perimetrului military american. Deoarece acest contract va contine unele informații clasificate, contractorul general al acestuia va fi obligat să dețină o autorizație de securitate. Cel de-al doilea contract va include toate facilitățile Forțelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA, iar pentru acest contract nu va fi nevoie pentru contractorul general să dețină o autorizație de securitate.

Anunțul menționat mai subliniază că Guvernul Statelor Unite nu va organiza discuții individuale, de tipul unu-la-unu, cu reprezentanții firmelor interesate de contracte.

Frank Rose, adjunctul asistentului pentru politica spațială și de apărare al secretarului de stat al SUA, a afirmat marți, într-o întrevedere la București cu secretarul de stat în MAE român, Bogdan Aurescu, că partea americană este interesată în implicarea firmelor românești pentru amenajarea facilităților militare de la Deveselu, potrivit unui comunicat al MAE român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase