Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive, nu exclud condamnări nedrepte. Niciodată pe vremea mea nu s-a acționat cu salbăticie, procurorii să-și pună scalpuri la cingătoare

Publicat: 07/04/2015, 13:00

„Lupta anticorupție trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aș dori acum este ca aceste instituții să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiția, de spectacol, făcut pe seama demnității oamenilor”, a declarat fostul președinte, arătând că există „o listă lungă de probleme pe care le are justiția în momentul de față”.

Astfel, el a afirmat că sunt”niște excese ale procurorilor cu arestările preventive”.

Potrivit lui Băsescu, ceea ce se întâmplă este „un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă”, precizând că „prelungirea măsurii se face necinstit”.

„Denunțul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiție am luptat. Nu am explicație de ce se întâmplă așa, la câteva luni după ce am terminat mandatul”, a mai afirmat Băsescu.

„Un om ținut în arest în mod abuziv, fără probe concrete, este tortură”

Fostul președinte a spus că le recomandă celor care consideră că au fost arestați în mod abuziv, să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), precizând că justiția trebuie să aplice legea și nu abuzul, iar arestul de la IGP este „tortură”.

Traian Băsescu a declarat că răspunderea magistraților trebuie să existe, precizând că în prezent, primul reflex al procurorului este să îl bage pe inculpat la beci. „Eu le recomant tuturor celor care consideră că au fost arestați abuziv să se adreseze CEDO. Acest proces de guantanamizare trebuie să înceteze”, a afimat fostul președinte.

Băsescu a mai spus că „un om ținut în arest în mod abuziv, fără probe concrete, este tortură” și că arestul de la IGP este de asemenea tortură.

„Nu voi renunța, de dragul de a părea unul care e cu justiția, orice s-ar întâmpla. Justiția trebuie să aplice legea și nu abuzul. Ce îți e să îl ții sub supraveghere?” a menționat Băsescu.

Traian Băsescu a mai declarat că orice om are dreptul la demnitate și șansa de a se apăra. „Să fiu clar, nu discut cazul Elena Udrea, discut ceea ce mi se pare un derapaj de la ceea ce am lăsat să se contruiască în mandatul meu”, a mai afimat el.

Potrivit fostului președinte, un om reținut și dus la arestare la Înalta Curte e primit „cu un cortegiu de presă și cu informații date presei”.

„Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite față de un om care încă nu e condamnat. Se face ieșirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presa elemente din dosar”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că o altă problemă o constituie faptul că „un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. „Nu are nicio șansă”, a adăugat fostul președinte.

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”, și a precizat că, în opinia sa, „arestările în vederea obținerii mărturisirilor încalcă drepturile omului și dreptul la demnitate”.

„Fraților, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta.Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeș, Mureșan, toți erau în libertate”, a mai afirmat Băsescu, arătând că „moda arestărilor” a început după finalul mandatului său.

„Au fost exemple și în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acționat cu oarecare salbăticie, procurorii să-și pună scalpuri la cingătoare. Au fost și cazuri în care era nevoie”, a mai menționat Băsescu, dând exemplul parlamentarului Mihail Boldea, fugit în Kenya.

„Moda arestărilor este o pasiune a șefilor, să-și mai ia un mandat la DNA, sau mai știu eu unde”, a apreciat Traian Băsescu, adăugând că astfel de „abordări fac un deserviciu instituțiilor și le va decredibiliza”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto