Băsescu vrea desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale. Ce abuzuri reclamă în proiectul de lege depus

Băsescu vrea desființarea Academiei  de Științe ale Securității Naționale. Ce abuzuri reclamă în proiectul de lege depus
Publicat: 20/09/2017, 20:59
Actualizat: 08/05/2018, 05:59

Propunerea legislativă depusă de președintele PMP are un articol unic potrivit căruia „Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (…) se abrogă”.

Traian Băsescu susține în expunerea de motive că abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop „desființarea ASSN ca instituție bugetară”.

„Prin adoptarea în iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit și propriul evaluator al rezultatelor acțiunilor sale. De asemenea, considerăm că există alte structuri cu tradiție, cum sunt Academia Tehnică Militară, Colegiul Național de Apărare (CNAp) și structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare științifică și (…) au adus o contribuție măsurabilă la trasarea strategiei și a securității naționale”, îndeplinind cu suscces obiectivele asumate de ASSN, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu susține că atât timp cât a funcționat ASSN, „s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN și ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat”, la care s-au adăugat probleme legate de netransparența cheltuirii banului public.

Bilanțul contabil și bugetul de venituri și cheltuieli, care sunt informații de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune instituția, știindu-se doar că Ministerul Educației finanțează parțial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro și nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfășurată în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, făcută de academicienii ASSN”, spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puțin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susțin că se bucură la nivelul societății sau al ariilor profesionale de proveniență membrii AS SN3″, afirmă liderul PMP.

Liderul PMP spune că legea privind înființarea și funcționarea ASSN conține și elemente de neconstituționalitate. „Inițial, legea de înființare se referea la Academia de Științe Militare. Legea de modificare a venit cu propunerea făcută ca academia respectivă să se numească Academia de Securitate Națională, unde Academia însăși a devenit ordonatorul principal de credite. În această situație, Academia a intrat sub incidența art. 119 din Constituție care stipulează: «Consiliul Suprem de Apărare a T ării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii», spune Traian Băsescu.

Băsescu precizează că, potrivit Constituției, tot ceea ce ține de organizarea Guvernului și a CSAT-ului, reprezintă lege organică, și Senatul este Cameră decizională, iar proiectul de lege a trecut prin Parlament cu susținerea majorității senatorilor și deputaților, ca lege ordinară, Camera Deputaților fiind forul decizional, „legea fiind la acel moment ușor atacabilă la CCR pe motiv de neconstituționalitate”.

Proiectul lui Traian Băsescu a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia