Băsescu vrea desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale. Ce abuzuri reclamă în proiectul de lege depus

Redactor:
Cătălina Mănoiu
Băsescu vrea desființarea Academiei  de Științe ale Securității Naționale. Ce abuzuri reclamă în proiectul de lege depus
Președintele PMP, Traian Băsescu, a depus, la Senat, o lege pentru desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale ca instituție bugetară motivând că ASSN s-a remarcat prin abuzurile privind diplome de doctorat, plagiat și cheltuirea netransparentă a banului public.

Propunerea legislativă depusă de președintele PMP are un articol unic potrivit căruia „Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (…) se abrogă”.

Traian Băsescu susține în expunerea de motive că abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop „desființarea ASSN ca instituție bugetară”.

„Prin adoptarea în iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit și propriul evaluator al rezultatelor acțiunilor sale. De asemenea, considerăm că există alte structuri cu tradiție, cum sunt Academia Tehnică Militară, Colegiul Național de Apărare (CNAp) și structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare științifică și (…) au adus o contribuție măsurabilă la trasarea strategiei și a securității naționale”, îndeplinind cu suscces obiectivele asumate de ASSN, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu susține că atât timp cât a funcționat ASSN, „s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN și ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat”, la care s-au adăugat probleme legate de netransparența cheltuirii banului public.

Bilanțul contabil și bugetul de venituri și cheltuieli, care sunt informații de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune instituția, știindu-se doar că Ministerul Educației finanțează parțial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro și nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfășurată în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, făcută de academicienii ASSN”, spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puțin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susțin că se bucură la nivelul societății sau al ariilor profesionale de proveniență membrii AS SN3″, afirmă liderul PMP.

Liderul PMP spune că legea privind înființarea și funcționarea ASSN conține și elemente de neconstituționalitate. „Inițial, legea de înființare se referea la Academia de Științe Militare. Legea de modificare a venit cu propunerea făcută ca academia respectivă să se numească Academia de Securitate Națională, unde Academia însăși a devenit ordonatorul principal de credite. În această situație, Academia a intrat sub incidența art. 119 din Constituție care stipulează: «Consiliul Suprem de Apărare a T ării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii», spune Traian Băsescu.

Băsescu precizează că, potrivit Constituției, tot ceea ce ține de organizarea Guvernului și a CSAT-ului, reprezintă lege organică, și Senatul este Cameră decizională, iar proiectul de lege a trecut prin Parlament cu susținerea majorității senatorilor și deputaților, ca lege ordinară, Camera Deputaților fiind forul decizional, „legea fiind la acel moment ușor atacabilă la CCR pe motiv de neconstituționalitate”.

Proiectul lui Traian Băsescu a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide