Băsescu: Zero acțiune din partea ministrului Justiției privind propunerile de procurori șefi

Băsescu: Zero acțiune din partea ministrului Justiției privind propunerile de procurori șefi
Publicat: 05/12/2012, 22:54
Actualizat: 04/08/2014, 06:21

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că nu a primit niciun document și nicio solicitare de discuție din partea ministrului Justiției, Mona Pivniceru, privind nominalizările de procuror general și procuror șef al DNA.

„Nu am primit nimic. Nu am primit nicio solicitare, nici de discuție, nici documente nu am primit. Deci, zero acțiune din partea ministrului Justiției”, a declarat Băsescu, întrebat dacă a primit documentele privind avizul negativ al CSM sau dacă a avut o discuție cu ministrul Justiției pe tema propunerilor pentru șefia celor două instituții.

CSM a transmis, luni, ministrului Justiției hotărârea Secției pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri, Tiberiu Nițu pentru funcția de procuror general al României și Ioan Irimie, pentru cea de procuror-șef al DNA.

Președintele Băsescu declara pe 27 noiembrie că urmează să aibă o discuție cu ministrul Justiției, Mona Pivniceru, cu privire la nominalizările pentru funcția de procuror general și procuror-șef al DNA, iar aceasta va trebui să îl convingă că propunerile sunt valoroase, având în vedere și avizul negativ al CSM.

„Pot să fac o glumă, să spun: depinde cât de bun avocat va fi doamna Pivniceru, pentru că vom avea o discuție cu dosarele pe masă. Nu pot să refuz această discuție. Am obligația s-o fac. Vă pot spune că am mai avut situații cu aviz negativ și, în urma discuției cu ministrul Justiției, am decis să desemnez procurorul general chiar, pentru că legea pune în spatele cuiva responsabilitatea, ce fel de procuror general va avea România, ce fel de procuror șef DNA va avea România. Și legea să știți că n-o pune în spatele niciunei comisii. Legea spune: ministrul Justiției propune, CSM-ul avizează, consultativ, dar avizează, președintele decide”, a afirmat Băsescu, la B1 TV, fiind întrebat cum va proceda dacă ministrul Pivniceru va insista cu cele două propuneri avizate negativ de CSM.

El a criticat modul în care s-a făcut de către Ministerul Justiției selecția candidaților pentru cele două funcții.

„Din cauza modului în care s-a anunțat că se face selecția și concursul pentru ocuparea funcțiilor, cei mai valoroși procurori au refuzat să participe la concurs, pentru că și-au spus «indiferent care ne este valoarea, ministrul va spune cine este». Și atunci vin și-i spun doamnei ministru, nu mai bine doamnă ministru citim legea amândoi, nu ne uităm la recomandările Comisiei Europene de a face un proces de selecție și ne asumăm desemnarea… Dar nu poți să-mi bagi pe gât orice, ci trebuie să fiu și eu de acord, trebuie să mă convingi că propunerile sunt valoroase, așa cum ministrul Justiției m-a convins pentru Morar și Kovesi. Asta e”, a afirmat Băsescu.

El a spus că Daniel Morar și Codruța Kovesi nu aveau nicio șansă în procedura de selecție și de aceea au ales să nu se „compromită”. „Nu avea nicio șansă, nu avea nicio șansă. Era proscrisă și ea și Morar chiar dacă participau la concurs. Nu li se dădea nicio șansă să câștige. Li s-a spus deschis: degeaba. Și atunci au preferat să nu se compromită”, a susținut președintele.

De asemenea, el a argumentat din nou că interesul public față de cele două funcții este extraordinar, iar CSM a procedat corect prin faptul că audierea celor doi candidați a fost publică, nefiind normale criticile liderilor USL față de modul cum a decurs audierea. „E de un interes public extraordinar cine va ocupa aceste funcții pentru orice român. Cum să te supere? A fost mai bine că doamna Pivniceru le-a ținut pe toate închise, acolo, nu a știut nimeni nimic, nici cum s-a notat?”, a mai spus Băsescu.

Avizul CSM de pe 22 noiembrie este consultativ, decizia finală aparținând șefului statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula