Bătălia USL – PPE LIVE. Merkel: „Lui Băsescu nu i-a fost frică să se gândească la viitor”. Ponta: „Băsescu e ultimul comunist al Europei”. Discursurile, comentate de CTP

Publicat: 18/10/2012, 01:26
Actualizat: 18/03/2015, 19:24

USL și ARD au dat astăzi prima bătălie de proporții în planul imaginii. USL-iștii au umplut Arena Națională din București cu aproximativ 70.000 de militanți, la cea mai spectaculoasă lansare de candidați de până acum PDL-iștii au ieșit la rampă, la Congresul PPE, cu mai-marii Uniunii Europene, în frunte cu Jose Manuel Barroso și Angela Merkel.

În ciuda unei zile încărcate, lupta decisivă pentru audiență s-a dat după ora 18.00. În vreme ce pe Arena Națională Victor Ponta și Crin Antonescu își mobilizau activiștii cu mesaje antiBăsescu, catalogat drept „slugă” de liderul PNL, la Palatul Parlamentului Angela Merkel remarca „curajul” președintelui de a-și asuma măsuri impopulare.

Chiar dacă Traian Băsescu a fost în prim planul întâlnirilor cu oficialii europeni, și premierul Victor Ponta a profitat de venirea la București a mai -marilor UE, având o întâlnire de aproape 45 de minutem la Palatul Victoria, cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

VEZI LIVE DEZBATEREA VIDEO ȘI COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU

VIDEO.DISCURSUL LUI CRIN ANTONESCU

VIDEO. DISCURSUL LUI VICTOR PONTA

VIDEO. DISCURSUL LUI TRAIAN BĂSESCU

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT DE LA CELE DOUĂ EVENIMENTE

VEZI AICI programul Congresului PPE

Pe parcursul întregii zile, Gândul a transmis o serie de ediții speciale Gândul LIVE în cadrul cărora editorialiștii Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu și Clarice Dinu au comentat în direct cele două evenimente.

CTP la Gândul LIVE: „Strategiile PDL și USL sunt PRIMITIVE”. Paralelă cu meciul România-Olanda și bancul cu Ițic și Ștrul

UPDATE 20:44 Poza de grup de la finalul primei zile a Congresului PPE:

UPDATE 20:39 Cristian Tudor Popescu a remarcat faptul că discursul lui Traian Băsescu a durat mai mult decât discursurile Angelei Merkel și al lui Jose Manuel Barroso la un loc, lucru care editorialistului gândul i se pare „straniu” din punct de vedere al protocolului european.

UPDATE 20:34 Discursul lui Traian Băsescu s-a încheiat.

UPDATE 20:32 Băsescu: „Un efect pervers al încercărilor UE de rezolvare a crizei este creșterea protestelor în anumite state, pe fondul unei aparente incapacități a UE de a oferi soluții pentru ieșirea din criză”.

UPDATE 20:30 Băsescu: „Salut viziunea PPE, care stabilește că avem nevoie de o veritabilă politică externă europeană, adică statele UE să vorbească pe o singură voce”.

UPDATE 20:29 Traian Băsescu, liderul exemplar scos în față de Angela Merkel: „Președintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor, chiar dacă aceste acțiuni nu au fost totdeauna cele mai populare”

UPDATE 20:27 Băsescu: „Integrarea romilor, cu cei 10-12 milioane de membri ai săi, cea mai mare comunitate etnică din Europa, este importantă pentru avansul Uniunii Europene”.

UPDATE 20:21 Traian Băsescu a declarat că este nevoie de un Cod al muncii al Uniunii Europene și unificarea transporturilor la nivelul întregii Uniunii Europene. „Nu vrem o Europă cu mai multe viteze”, a mai spus Traian Băsescu.

UPDATE 20:16 Pe Național Arena, după discursuri, fiecare filială județeană își prezintă candidații la alegerile parlamentare. Toți candidații dau mâna, pe rând, cu Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin și Gabriel Oprea.

UPDATE 20:10 Începe discursul președintelui României, Traian Băsescu: „Sloganul Mai multă Europă este foarte inspirat, eu sunt un adept al acestui slogan. Prelungirea crizei economice și sociale generează o criză politică de încredere, care se reflectă în noul euro-scepticism în creștere și în protestele din statele membre, care afectează stabilitatea în democrație”. Președintele s-a declarat în favoarea formării Statelor Unite ale Europei, despre care spune că ar putea să devină cea mai mare economie din lume, deși acest lucru pare unul „îndrăzneț”.

UPDATE 19:59 Așa arăta Arena Națională la finalul discursului lui Crin Antonescu:

UPDATE 19:55 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: „România este foarte importantă pentru Uniunea Europeană. Soluția la criză este o Uniune monetară, financiară, integrată, pentru toate cele 27 și, în curând, 28 de state”.

UPDATE 19:46 În paralel, vorbește și Angela Merkel, la Palatul Parlamentului: „Vă mulțumesc pentru că m-ați invitat aici, pentru a da un semnal că peste tot în Europa democrația re câștig de cauză și că principiile democratice au câștig de cauză. Președintelui României, Traian Băsescu, nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor, chiar dacă măsurile pe care le-a luat nu au fost întotdeauna cele populare„. Angela Merkel a încheiat discursul fără a face prea multe referiri la România. Urmează Jose Manuel Barroso.

UPDATE 19:45 Crin Antonescu: „Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Parlamentului cu președintele lor, noi suntem astăzi cu poporul fără președinte. A vorbi în numele unui popor înseamnă să ai un proiect pentru acea națiune. Nu există niciun fel de îndoială că USL este cea mai puternică forță politică construită vreodată în istoria României și este atât de puternică pentru că România are nevoie de noi toți împreună și nu are de câștigat doar niște alegeri, ci de reconstruit o țară. Avem nevoie de un plan, avem nevoie de oameni și avem nevoie de forță de hotărâre și de unitate. De forță pentru că așa cum spuneam numai cei puternici pot pretinde că pot să conducă o națiune, de hotărâre pentru că trebuie să le spunem foarte clar celor care nu știu România este parte a Europei indiferent cine o conduce, România și-a câștigat libertatea cu sângele oamenilor și are drept de vot, nu doar drept de a asculta. Noi cei care conducem și vom conduce România în numele poporului român vom fi partenerii și nu slugile instituțiilor europene. Nu vreau să existe un singur român care să creadă că România a primit ceva de pomană în toată istoria ei, are de învățat de la multe națiuni europene, dar vreau să nu uitați că românii sunt mult mai prost plătiți, că au crescut economiile acelor țări, că firme mari europene au făcut profit cu români. Putem sta cu fruntea sus în fața oricui din Europa, parteneri și nu slugi. Europa nu este o ficțiune, nu ai ce căuta cu Băsescu fără popor, Europa nu există în afara popoarelor și națiunilor. Dacă astăzi s-a vorbit de federalizarea României, vă spunem noi că România va rămâne un exemplu în respectarea minorităților, dar va fi un stat unitar, național România.
„.

UPDATE 19:42 Crin Antonescu: „Sunteți mai hotărâți ca niciodată, mai uniți ca niciodată. Acesta este mesajul pe care prezența voastră trebuie să o dea României și Europei. Cineva spunea că încercăm să facem prin această întâlnire o demonstrație de forță și prietenul nostru Daniel Constantin spunea nu, ba da vrem și facem o demonstrație de forță. Cine vrea să conducă o țară ca România trebuie să fie puternic și noi demonstrăm că suntem puternici. Cine vrea să conducă o țară ca România trebuie să țină cont de nevoile și libertățile oamenilor și voi ne vorbiți despre asta. Noi, dvs, noi toți le spunem tuturor românilor, da, USL este suficient de puternică pentru a conduce România spre bine. Se spunea că PDL este cu Europa, iar USL cu poporul. Prima parte nu este adevărată, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de despărțire de Traian Băsescu și ai săi au fost prezenți câțiva din cei mai importanți lideri europeni. Niciodată Europa nu va fi doar a unor demnitari de moment sau a unei singure familii politice. Nu este adevărat că la Palatul Parlamentului șade Traian Băsescu și PD împreună cu Europa, pentru că dacă poporul român simbolic este aici, nu ai cum să fi în Europa fără poporul tău, în Europa fără poporul tău ești nimeni sau ești o slugă”.

UPDATE 19:41 Pe scenă urcă președintele PNL, Crin Antonescu.

UPDATE 19:37 Aproximativ un sfert dintre cei prezenți pe stadion la început au plecat.

UPDATE 19:36 Ponta: „Schimbarea până la capăt înseamnă Crin Antonescu președinte. USL, VICTORIE!”

UPDATE 19:31 Ponta: „Vreau să vă propun să nu mai tăiem pensii și salarii și să stabilim ce înseamnă infastructură de care România are nevoie: nu piscine și pârtii de schi în sate fără electricitate, ci de drumuri și de mari orașe care să nu înghețe pentru că Boc s-a răzbunat că nu l-au mai votat”.

UPDATE 19:28 Ponta: „Laszlo Tokes și Viktor Orban, doi prieteni ai lui Băsescu, vorbesc în Parlamentul European despre federalizarea România. Trebuie să spunem clar că România este a românilor, a ungurilor, a romilor, dar nu a lui Băsescu, ca să o vândă el și să rămână el la putere”.

UPDATE 19:24 Ponta: „Mă gândesc la cum va arăta România în 2019, când vom avea președinția Uniunii Europene. Atunci, Crin Antonescu își va încheia primul mandat la Cotroceni. Băsescu este ultimul comunist al Europei, ultimul securist”.

UPDATE 19:23 Tot stadionul îi huiduie pe Boc, Blaga, Udrea, Anastase și ceilalți membri PDL. Ponta: „Ei nu trebuie să fie în Parlament, ci în fața justiției”.

UPDATE 19:15 Mariano Rajoy, premierul Spaniei: „Succesul UE depinde de succesul fiecărui stat membru. De aceea, adoptăm reforme curajoase și luăm măsuri aspre. Orice semn de slăbiciune sau de lipsă de unitate ne pune în pericol credibilitatea și ne va subliniat stabilitatea. Milioane de europeni se așteaptă de la noi să vorbim pe o singură voce, nu pe 17”

UPDATE 19:13 Ponta: „Niciodată o țară nu este umilită și înfrântă decât dacă există aici cozi de topor. Pentru colegii noștri lideri europeni, vă spun că avem dreptul să fim europeni. Ei ne vor trata cu respect dacă și noi credem același lucru despre noi. Astă-seară, văzându-vă pe dumneavoastră, am uitat tot ceea ce a fost rău în aceste cinci luni de guvernare. Vreau însă să fiți mândri și mulțumiți de faptul că, prin efortul dumneavoastră, ați adus la guvernare o echipă USL care a început să repare nedreptățile. Am promis că dăm înapoi salariile tăiate de Băsescu și Boc, pensiile tăiate de Băsescu și Boc și ne ținem de cuvânt. Vom ajuta persoanele cu dizabilități și agricultorii, primii pe care i-au lovit Băsescu și Boc. E bine că am călcat pe toate bombele pe care PDL-ul le lăsase nu nouă, ci României. Credeți că cei de la PDL sunt bucuroși că i-am oprit să fure de la Hidroelectrica, Poșta Română și Oltchim? Sunt provocări foarte mari, sunt lucruri foarte dificile, dar trebuie să le facem și le putem face. Nu ne putem întoarce la furăciunile lor, la modul cum au furat țara bucată cu bucată”

UPDATE 19:10 Băsescu refuză să răspundă întrebărilor despre Congresul PPE și reprezentarea la Consiliul European.

UPDATE 19:08 Jose Manuel Barroso a intrat la reuniunea PPE și a luat loc lângă Traian Băsescu, care a început să discute. Potrivit unor surse din Administrația Prezidențială, cei doi lideri nu vor avea o întâlnire tete-a-tete cu o agenda separata, urmând sa discute informal, în timpul Congresului. La fel se va întâmpla și în cazul celorlalți invitați, cu excepția Angelei Merkel cu care președintele s-a întâlnit la Parlament și a remierului spaniol, Mariano Rajoy, care a fost primit la Cotroceni.

Băsescu a coborât de la prezidiu în sală, unde a discutat cu Vasile Blaga și a salulat mai mulți invitați din primele rânduri.

UPDATE 19:06 Pe scenă urcă președintele PSD, Victor Ponta: „Vă aștept pe 9 decembrie să-l batem încă o dată pe Băsescu. Ce strigați? Jos, Băsescu, nu? Să vedeți ce bine va fi când vom striga cu toții. Colegii noștri europeni trebuie să audă ce cred românii despre Traian Băsescu. Trebuie să mă adresez, însă, și românilor care nu au votat la referendum, trebuie să mă adresez tuturor românilor. Cred că trebuie să ne gândim încă o dată, după mulți ani, la noi ca români, nu ca PDL-iști, PSD-iști, PP-DD-iști”.

UPDATE 19:05 Lumea a început să plece de pe stadion.

UPDATE 19:05 S-a întors la microfon secretarul general al PSD, Liviu Dragnea: „Candidații noștri vor merge în cursă cu fruntea sus”.

UPDATE 19:03 Acum vorbește președintele PC, Daniel Constantin: „USL și-a atins mai multe obiective, suntem în fața unui alt obiectiv, suntem în fața celei mai importante campanii electorale din ultimii 20 de ani. Trebuie să curățăm România de răul pe care l-a făcut PDL și Traian Băsescu. Nu cred că trebuie să mai facem manifestații, ci ne-am arătat forța când am înlăturat guvernele lui Traian Băsescu”.

UPDATE 18:51 Jose Manuel Barroso, după întâlnirea cu Victor Ponta: „Am discutat în principal despre justiție și despre cum pot fi folosite mai bine fondurile europene. În privința justiției, am insistat în mod special pe numirea procurorului general și a șefului DNA să fie făcute într-o manieră obiectivă și independentă. Acești doi oameni vor defini reputația sistemului judiciar și de aceea trebuie să fie recunoscuți pentru Integritate și profesionalism.

Am discutat de asemenea despre managementul și controlul fondurilor europene. L-am rugat insistent pe domnul prim-ministru să ia măsuri imediate să rezolve problemele care au dus la întreruperea plăților pentru anumite prograe europene. Dacă nu sunt luate măsuri urgente, absorbția fondurilor europene va fi serios compromisă. Cred că este în interesul României ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate și fără constrângeri electorale”.

UPDATE 18:50 Cristian Tudor Popescu la Gândul LIVE: „De la mitingul USL lipsește Adrian Păunescu, care ar fi zis cam așa: ‘Tristețea României are febră/ De pietoni călcați pe zebră’ și ar fi înfierbântat cu totul stadionul'”.

UPDATE 19.00 Și-a început discursul Daniel Constantin.

UPDATE 18.55 Președintele PES, Serghei Stanisev, le-a urat succes la alegeri celor din USL. „Cine a spus că corupția și regimul totalitar trebuie să se oprească. Voi ați spus-o. Cine pe 9 decembrie va acorda un mandat lui Victor Ponta și USL: dumneavoastră. Președintele României aparține trecutului, politica lui aparține trecutului”

„Ne aflăm pe stadion, dar sunt și alți oameni care se află într-un palat mare. Acești oameni sunt oameni importanți, care au venit la celălalt Congres. Acești oameni se consideră foarte importanți. Sunt foarte speriați și au intrat în panică. Ei știu că această politică a austerității este una pe sfârșite. Vă pot spune că Europa lor nu este și Europa noastră. Eu mă aflu aici și reprezint PES pentru a vă spune că înțeleg ceea ce Victor Ponta face. Eu îl sprijin pe Victor Ponta pentru că vrea să redea România cetățenilor. „

UPDATE 18:37 Vorbește secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. „Este cel mai mare eveniment politic organizat vreodată în România. Sunt peste opt ani de când România este membră NATO și de cinci ani este membră UE. A venit vremea ca românii să-și înfăptuiască destinul democratic. E timpul să stăm cu fruntea sus în fața partenerilor noștri europeni. Românii trebuie să-și stabilească singuri viitori. Le spunem 80.000 de români că puterea României este aici și nu în afara ei, România este a românilor. Să arătăm lumii întregi că România este puternică. Încă mai sunt afară autocare vin spre stadion”

Stadionul scandează „Jos Băsescu”.

„100 de stadioane pline ca acesta au spus ca președintele Băsescu să plece. Ei au spus că nu au fost mulți la referendum. Ați fost la referendum?”

Stadionul strigă „DA”.

„O să fiu iar acuzat că am violat secretul votului”

UPDATE 18:36 Andra intonează imnul național al României, „Deșteaptă-te, române”.

UPDATE 18:31 Co-președinții USL Victor Ponta și Crin Antonescu intră în arenă pe melodia celor de la AC/DC, „Thunderstruck”.

UPDATE 18:29 Au apărut primele imagini de la întâlnirea dintre Traian Băsescu și Angela Merkel.

UPDATE 18:25 Președintele PSD Bacău, Viorel Hrebenciuc a declarat, mai devreme, că el a fost cel care a suportat costurile aducerii suporterilor USL din Bacău la București. Acest cost a fost de 40.000 de lei.

UPDATE 18:14 Pe Arena Națională se aude din boxe „We Will Rock You”, iar „galeria” fiecărui județ în parte își face simțită prezența.

UPDATE 18:08 Premierul Victor Ponta a sosit pe Arena Națională, fără a face declarații jurnaliștilor care îl așteptau.

UPDATE 17:59 Cristian Tudor Popescu: „Meciul pe care îl vedem în această seară este România versus Europa. Acest meci nu se poate termina cu un scor de fotbal, 3-0 sau 1-1, ci doar cu un scor negativ, minus 3 la minus 3, spre exemplu. E absurd!”

UPDATE 17:43 Mulți dintre useliștii de rând pleacă nemulțumiți de la Arena Națională. Motivul? Deși au fost convocați de unul dintre organizatorii de la sectorul 3 să se prezinte la punctul de întâlnire, oamenii au ajuns la Arena Națională cu mijloacele de transport în comun. La fostul stadion național au avut o nouă surpriză – nu aveau bilete de acces. Organizatorul le-a sugerat să intre câte o persoană în incinta Arenei și ulterior să vină la gard și să paseze biletul de acces altei persoane.

Nemulțumiți câțiva dintre aceștia au plecat nu înainte de a-i reproșa organizatorului că nu au venit acolo ca să fure, ori să intre pe furiș, ci din convingere.

UPDATE 17:21 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Palatul Parlamentului.

UPDATE 17:20 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a ajuns la Congresul PPE. Merkel a fost întâmpinată de Băsescu, cu care a avut o discuție de aproximativ 15 minute, în biroul secretarului general al Camerei Deputaților.

UPDATE 17:12 Președintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Parlamentului, la Congresul PPE, unde va avea o întâlnire cu Angela Merkel și Jose Manuel Barroso.

UPDATE 16:48 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a ajuns în România, unde va participa la congresul PPE. Merkel va părăsi Bucureștiul în această seară.

UPDATE 16:39 Președintele Traian Băsescu a primit-o, la Palatul Cotroceni pe fiica Iuliei Timoșenko.

UPDATE 16:34 Național Arena a început să se umple. Megamitingul USL va începe în mai puțin de două ore.

UPDATE 16:15 Cum văd useliștii de rând cooptarea lui Gigi Becali în USL. Un videoreportaj al lui Biro Attila, la Arena Națională:

UPDATE 16:04 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit în România și are, la această oră, cu premierul Victor Ponta, la Guvern.

UPDATE 16:03 Elmar Brok: „Dorin o Uniune Europeană a drepturilor. Nu putem fi membri ai Uniunii fără a fi un stat de drept”

UPDATE 15:38 Wilfried Martens, președintele PPE: „PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, a standardelor democratice și a statului de drept. Toți reprezentanții politici în România trebuie să respecte intituțiile statului. Ca și în multe alte țări europene, și România a trecut printr-o criză economică severă. Președintele Băsescu, foștii premieri Boc și Ungureanu au dovedit că au curajul să ia măsurile necesare. Aceste măsuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung dacă echilibrul nu va fi pus în pericol prin măsuri populiste”

UPDATE 15:35 Kelemen Hunor, președinte UDMR: „Încă sunt mulți care se întreabă dacă locul României e în UE sau în Schengen. Nu trebuie uitat însă cât a stat în bezna comunistă. Noi, în România, nu dorim să ne izolăm, ci să fim împreună, în Uniunea Europeană, la bine și la rău. Nu avem nevoie de mai puțină Europă, ci de mai multă. Îndrăznesc să afirm că, pe termen lung, avem nevoie chiar de o Europă federală puternică. Asta înseamnă și o Românie puternică și o minoritate maghiară puternică”.

UPDATE 15:30 Președintele PDL, Vasile Blaga, a susținut un discurs:”Vreau să adresez mulțumiri Partidului Popular European pentru sprijinul puternic acordat României în această vară, pentru contribuția la stabilitatea statului de drept. PPE este singura forță capabilă să ducă la bun sfârșit proiectul de revigorare a Europei. Ascensiunea partidelor populiste, radicale și închiriate poate amenință proiectul european”

UPDATE 15:00

UPDATE 14:50 USL a pregătit o listă de prețuri specială pentru participanții de la mitingul de pe Arena Națională. Prețurile sunt mai mici decât cele de aseară când a avut loc meciul România-Olanda.

UPDATE 14:30 Președintele PDL, Vasile Blaga, o primește pe fiica fostului premier al Ucrainei Iulia Timoșesko.

UPDATE 14:00 Pe Arena Națională a intrat primul grup de USL-iști.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO

UPDATE 13:21 La Arena Națională se pun la punct ultimele detalii pentru megamitingul USL din această seară. Se fac probele de sunet, iar pirotehniștii supraveghează zona.

Foto: Cristi Andrei

Foto: Cristi Andrei

UPDATE 13:10 Europarlamentarul Laszlo Tokes și-a făcut și el apariția la Palatul Parlamentului pentru a protesta față de conducerea UDMR. Eurodeputatul a declarat că Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania a înaintat cererea de afiliere la PPE.

UPDATE 12.59 În replică la show-ul electoral care se pregătește la Arena Națională, Vasile Blaga a încercat să minimizeze, cel puțin declarativ, proporțiile manifestației concurente oganizate de USL. „E o megalansare cu o jumătate dintre candidați. E vorba doar de candidații propuși de USL”, a comentat președintele PDL.

În plus, Blaga a catalogat candidații alianței concurente drept „o oaste de strânsură (menționându-l pe Gigi Becali, n.r.), pentru că sunt departe de cele 50% pe care și le-au propus.”

UPDATE 12:37 Premierul Victor Ponta și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor avea o întrevedere de 45 de minute. Care este punctajul premierului AICI

UPDATE 12:35 Editorialistul Gândul Criatian Tudor Popescu a susținut, la GÂNDUL LIVE, că strategiile ARD și USL sunt „primitive”.

UPDATE Congresul PPE și lansarea candidaților USL. Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu și Clarice Dinu comentează evenimentele

UPDATE 12: 00 Informația că președintele Băsescu i-a sunat pe liderii UE ca să se asigure că aceștia nu vor lipsi de la București a fost indirect confirmată și de șeful PDL, Vasile Blaga. „Nu știu dacă a făcut acest lucru, dar dacă a făcut-o e foarte bine”, a comentat astăzi Blaga la Congresul PPE.

UPDATE 11:23 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor ajunge la Palatul Parlamentului, unde se desfășoară Congresul PPE, în jurul orei 18.00. Cei doi oficiali europeani, precum și președintele Traian Băsescu vor susține discursuri începând cu ora 18.25, potrivit programului.

UPDATE 11:13 Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, în discursul de la deschiderea lucrărilor Congresului PPE, că societatea din România dă semne de oboseală pe fondul crizei economice și crizei morale, iar alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani.

UPDATE 11:00 Liberalul Ioan Ghișe a venit să protesteze față de faptul că Traian Băsescu este încă președinte deși la referendum au votat împotriva sa 7,5 milioane de români. El poartă un trico pe care sunt imprimate numărul celor care au votat DA pentru demiterea lui Băsescu și, în engleză. „Băsescu, demisia”. „3-5 oameni impun un președinte? Întreaga Europă trebuie să fie sensibilizată de faptul că 7,5 milioane de oameni au votat împotriva președintelui. Liderii europeni, prin comportamentul lor , susțin o persoană pe care poporul român a demis-o”, a spus Ghișe.

UPDATE 10:55 Președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a avut o întâlnire cu Joseph Daul, discuțiile axându-se pe planurile FC după alegerile parlamentare, cât și pe aspectele legate de demersurile formațiunii sale de afiliere la PPE.

UPDATE 10:00 Aproximativ 20 de persoane, susținătoare a aripii Ciorbea a PNȚCD, protestează în fața Palatului Parlamentului față de reprezentarea la Congresul PPE de către Aurelian Pavelescu, președintele țărăniștilor. „Pavelescu nu reprezintă PNȚCD” și „PPE is blind” scrie pe pancartele protestatarilor.

UPDATE 09:40 Lucrările Congresului PPE au fost deschise de Joseph Daul, liderul grupului PPE din Parlamentul European. Totodată, discursuri au susținut președinții PDL și UDMR, Vasile Blaga și Kelemen Hunor.

Mai-marii UE se vor afla pentru câteva ore la Palatul Parlamentului cu numai o zi înaintea Consiliului European de la sfârșitul acestei săptămâni. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, șeful Consiliului de la Bruxelles, Herman van Rompuy, cancelarul german Angela Merkel, dar și alți 15 șefi de stat sau de guvern din UE, comisari europeni între care și vicepreședinții CE Viviane Reding și Antonio Tajani, dar și europarlamentari vin miercuri la Congresul la care se va alege noua conducere a popularilor europeni.

Una din mizele summitului o reprezintă discuțiile bilaterale pe care liderii UE și le planifică în pauze, chiar și de numai câteva minute. Singurul care va avea o întâlnire și cu Victor Ponta este Jose Manuel Barroso.

Invitat este inclusiv președintele Traian Băsescu, prezență contestată de Opoziție. Băsescu nu s-a implicat în organizare, însă și-a folosit relațiile personale telefonându-le personal celor mai importanți lideri ai UE pentru a se asigura că vor confirma prezența, au declarat pentru gândul surse din PDL.

Fiica președintelui, Elena Băsescu, și-a făcut și ea loc în prim-planul evenimentului, așteptând la aeroport delegațiile care au ajuns azi.

Din considerente de imagine, ARD a renunțat la mitingul pe care îl plănuia în Piața Constituției.

PPE pune la zid „congresele clandestine” ale socialiștilor

Cei mai importanți lideri UE aterizează miercuri la București. Merkel, Barroso și van Rompuy vor vorbi la reuniunea de după-amiază și la alegerea președintelui PPE, urmând să decoleze imediat după cina informală de la Parlament care va preceda Consiliului European de joi.

LISTA liderilor UE care vin în România. Cine ține capul de afiș la Congresul PPE

„Barroso, Merkel, van Rompuy vor fi prezenți prentru luarea deciziilor politice ale PPE. Se va adopta un nou program politic al PPE, iar la cină se vor discuta probleme vizând cadrul financiar integrat, cadrul bugetar integrat, cadrul economic integrat. E un semnal important că acest Congres are loc la București în preziua Consiliului European”, a confirmat prezența mai-marilor UE vice-președintele PDL, Anca Boagiu.

Cum Congresul PPE va fi concurat de marea lansare a candidaților USL pe Arena Naționala, Lopez a parat criticând socialiștii pentru că „s-au ascuns în congrese clandestine la Bruxelles”, anulându-și summitul similar din septembrie, programat inițial tot la București. .”Suntem mândri că suntem aici. Spre deosebire de ceilalți care și-au făcut congrese clandestine la Bruxelles, noi suntem mândri că ne aflăm la București. Va fi o dezbatere deschisă, nu clandestină. La cina informală se vor discuta probleme care îi afectează pe români, ca cetățeni ai UE, subiectele urmând a fi reluate în Consiliul European a doua zi”, a precizat secretarul general al PPE.

Ponta: „N-am solicitat o întâlnire cu Merkel”

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, a aruncat mănușa și către Victor Ponta, garantând pentru disponibilitatea celor 16 de a discuta și cu șeful guvernului de la București. Ponta a spus însă pas, singura întâlnire pe care și-a stabilit-o fiind cu Barroso. „N-am solicitat nicio întâlnire”, a explicat premierul la Ploiești, întrebat dacă se va vedea cu Merkel după declarațiile belicoase din vară. Ponta s-a justificat spunând că „pe cei mai mulți premieri” i-a întâlnit recent la Bratislava. „Ei sunt la o întâlnire politică, și noi avem o manifestație politică importantă. Singura întâlnire e cu președintele Barroso pentru a discuta despre fondurile europene și despre MCV”, a explicat Ponta.

În contrapondere la show-ul electoral al USL, liderii ARD plănuiau și ei o lovitură de imagine: un miting care să se desfășoare în Piața Constituției. Ca să nu eclipseze însă Congresul, au renunțat la idee.

Ce hoteluri și restaurante au ales popularii și cine îi păzește

La Congresul PPE care va dura până joi, vor participa aproape 2000 de delegați din 40 de țări. Aceștia își vor realege președintele și secretarul general, singurii candidați fiind actualii lideri, Wilfried Martens și Antonio Lopez, dar și cei 10 vice-președinți.

Cei 16 premieri și președinți vor fi preluați de la aeroport în coloane poficiale, de către SPP, în protecția lor fiind incluși însă și ofițeri MAE, MApN, SRI, SIE, iar comunicațiile securizate vor fi asigurate de STS. De măsuri speciale de protecție și pază vor beneficia, potrivit SPP, 27 de delegații.

Pentru restul participanților, popularii europeni au contractat o firmă de pază de la București. Cei ajunși deja la București s-au cazat la trei hoteluiri de cinci stele – Howard Johnson Marriott, Intercontinental -, două de patru stele – Novotel și Parliament – și unul de trei, Ibis Parlament, toate fiind localizate în apropierea Casei Poporului. Rezervările au fost făcute printr-o agenție de turism din România, de către fiecare delegație, aceeași agenție asigurând și transportul de la aeroport. După biroul politic din această seră, una din primele opriri ale popularilor va fi în Centrul Vechi, la Caru” cu Bere.

USL – cel mai mare spectacol electoral după Revoluție

„2012 anul victoriei” va fi sloganul USL pentru lansarea candidaților la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Liderii USL vor să impresioneze la capitolul imagine, invitând peste 70.000 de simpatizanți și membri să participe la evenimentul organizat pe Arena Națională din Capitală. De asemenea, pe ecranele imense amplasate pe stadion se va prezenta oferta electorală a Uniunii.

Așa arată un bilet cu care se va intra la evenimentul USL

Presa va avea acces la show-ul electoral doar pe bază de bilet, primit de la partid, iar în jurul stadionului circulația va fi oprită pe mai multe bulevarde. Astfel, de la ora 11:00 va fi închisă total circulația rutieră pe străzile Pierre de Coubertain, Vatra Luminoasă și Maior Coravu. De asemenea, începând cu 18:30 nu se va circula pe bulevardul Basarabia, între Piața Hurmuzachi și bulevardul Chișinău.

O problemă pentru organizatori a fost și găsirea unei parcări destul de mari în care să încapă autocarele care vor veni din teritoriu. Problema a fost rezolvată cu ajutorul primarului Sectorului 2, Neculai Onțanu, care le-a rezervat celor de la USL un teren viran pentru autocare.

Angajamentul filialelor din țară

Filialele din jurul Bucureștiului s-au angajat în fața conducerii centrale să aducă cât mai mulți participanți la eveniment, în timp ce din țară vor veni între 500 și 1000 de persoane. Liderii de la centru s-au lăudat că cei din teritoriu doreau să vină în număr mai mare, dar le-a interzis acestora să aducă mai mulți oameni, deoarece nu ar fi încăput toți pe National Arena.

Stadionul a fost închiriat pentru toată ziua, dar show-ul propriu zis se va desfășura în intervalul 18.00 – 20.00. În cadrul său vor ține discursuri liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta, Daniel Constantin, primarul Capitalei Sorin Oprescu, dar și liderul socialiștilor europeni, Serghei Stanisev.

De asemenea, va fi difuzat și un mesaj video al lui Graham Watson, liderul liberalilor europeni. Absența acestuia de la eveniment a fost scuzată de președintele PNL, Antonescu susținând că Watson este răcit. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va juca rolul moderatorului.

Foto: Cristi Andrei

„Va fi o adevărată demonstrație de forță. Acum trebuie să vadă și popularii europeni care este forța USL. Vom aduce 70.000 de oameni la București, va fi, probabil, cel mai mare eveniment de acest gen organizat după Revoluție”, susțin cei din USL. „Mi se pare o idee foarte bună. Îmi plac stadioanele. Nu înțeleg de ce persoanele din presă fac corelări cu mitingurile lui Ceaușescu. În toată lumea există adunări publice politice în mari săli de sporturi, pe stadioane”, a declarat președintele PNL, Crin Antonescu.

„15.000 de oameni vin mâine la stadion din partea organizației de București”, a fost promisiunea făcută de Marian Vanghelie în fața colegilor.

Cât plătește USL pentru închirierea Arenei Naționale

Liderii USL au negociat cu Primăria prețul pentru închirierea Arenei Naționale, Victor Ponta declarând că nu dorește să obțină vreun discount. Surse din PSD au declarat pentru gândul că prețul final va fi stabilit după o negociere cu cei de la ALPAB.

Foto: Cristi Andrei

În medie pentru închirierea arenei se plătește 50.000 de euro. Pentru a se proteja gazonul, acesta va fi acoperit cu o prelată specială. Scena va fi amplasată în centrul stadionul pentru a oferi posibilitatea tuturor să vadă spectacolul.

Invitații nu vor avea voie cu semințe pe stadion, iar toate pagubele vor fi suportate de organizatori. Evenimentul se va deschide cu intonarea imnului național. Candidații pentru parlamentare nu vor urca pe scenă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?