Bătălie dură pentru controlul celei mai importante filiale a PSD: cei trei care vor șefia organizației București. EXCLUSIV

Publicat: 28/01/2013, 10:11
Actualizat: 29/07/2014, 18:25

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, și edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, sunt principalii candidați pentru șefia organizației PSD București, susțin surse din partid. Toate filialele din țară au obligația ca înaintea Congresului din 20 aprilie să își aleagă noua conducere. În PSD București alegerile vor fi programate pentru luna martie. „Un cuvânt greu de spus în stabilirea câștigătorului alegerilor din București îl va avea Victor Ponta”, au declarat pentru gândul social-democrații bucureșteni.

Andronescu îndeplinește în acest moment funcția de președinte interimar la PSD București, ea ocupând scaunul de pe care a fost debarcat Marian Vanghelie.

Cu aprobare de la conducerea centrală, Andronescu a fost președinta filialei la alegerile locale și parlamentare. Mișcarea a fost gândită de Victor Ponta pentru a avea acces la deciziile luate de pesediștii din Capitală, în special la stabilirea candidaților pentru locale și parlamentare. În timpul mandatului lui Mircea Geoană, filiala PSD București devenise un stat în stat, Marian Vanghelie fiind cel care dicta numele candidaților pentru Consiliul General, primăriile de Sector, dar și candidații la parlamentare.

Surse din anturajul fostului ministru susțin că aceasta nu a luat încă decizia de a candida pentru funcția de președinte al PSD București, fiind mai atrasă de o funcție la nivel național. „Doar dacă i se garantează că se va contura o echipă la nivelul Bucureștiului va candida, nu dorește să intre într-o luptă deschisă împotriva lui Vanghelie și Negoiță”, susțin surse din PSD București. Ecaterina Andronescu a candidat la alegerile parlamentare într-un colegiu de senator din Sectorul 3, condus de Robert Negoiță.

Reîntoarcerea în funcția de președinte al PSD București ar fi ca o revanșă pentru Marian Vanghelie, care consideră că a fost înlocuit abuziv din această funcție în iunie 2011. După ce a fost reconfirmat în funcția de primar al Sectorului 5 la alegerile locale și a ajutat candidații USL să se impună la parlamentare, Vanghelie vrea să fie reinstalat în funcția de președinte la PSD București.

Vanghelie are mulți apropiați printre cei care se află în conducerea organizației PSD București și speră că poate trage sforile pentru a fi reales.

O opoziție puternică pentru realegerea sa o reprezintă președintele PSD, Victor Ponta. Liderul partidului nu este de acord cu revenirea lui Vanghelie în fruntea filialei, mai ales că acesta a fost acuzat în interiorul partidului că a negociat împreună cu Mircea Geoană formarea Guvernului, fără știrea conducerii PSD. Mai mult, Ponta îl preferă pentru această funcție pe Robert Negoiță, un om de încredere, sau pe Ecaterina Andronescu.

Lui Vanghelie i se reproșează și faptul că la alegerile parlamentare a susținut mai mulți candidați PPDD, în detrimentul unor colegi.

Primarul Sectorului 5 se află în vacanță, fiind plecat din țară pentru zece zile. La întoarcerea sa, pesediștii din Capitală așteaptă să vadă ce poziție va adopta acesta față de alegerile organizate pentru luna martie.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, joacă rolul lupului tânăr care dorește să își continue ascensiunea din partid. După ce a câștigat Primăria Sectorului 3, învingându-l la alegerile locale pe Liviu Negoiță, pretențiile social-democratului s-au mărit. Aflat în echipa președintelui Victor Ponta, Negoiță aspiră să conducă cea mai mare organizație a PSD din țară.

„A câștigat din partea PSD cel mai mare Sector din Capitală, este tânăr, prieten cu Victor Ponta și are capacitatea financiară de a susține o astfel de organizație mare”, susțin pesediștii din tabăra lui Negoiță.

Acesta s-a aflat în mai multe rânduri în dispute cu Marian Vanghelie, ultimul încercând să-i blocheze candidatura pentru Primăria Sectorului 3. Negoiță țintește organizația PSD București, mai ales după ce a renunțat la filiala PSD Ilfov în favoarea familiei Pandele. Gabriela Firea, a fost desemnată la ultimul Birou Permanent Național, președinte interimar la PSD Ilfov.

Pesediștii bucureșteni îl creditează pe Negoiță cu cele mai mari șanse pentru a câștiga șefia PSD București. „Cu toate acestea, Vanghelie a demonstrat că este omul surprizelor în partid. Candidatura sa la președinția PSD București depinde foarte mult de Victor Ponta și de modul în care acesta se va poziționa”, au declarat pentru gândul surse din PSD București.

Cum se poziționează sectoarele

La ultima ședință a BPN al PSD s-a decis ca europarlamentarul Cătălin Ivan, recent avansat și în funcția de purtător de cuvânt al partidului, să preia conducerea organizației PSD Sector 1.

Ministrul de externe, Titus Corlățean, a renunțat la această funcție motivând că este prea ocupat pentru a se mai îngriji și de treburile filialei. Cătălin Ivan, un apropiat al lui Victor Ponta și Robert Negoiță, a fost avansat în acest post, în ciuda opoziției existente în filiala PSD Sector 1. Din postura de președinte al filialei PSD Sector 1, Ivan va putea face jocurile și pentru alegerile din organizația PSD București. Actualul președinte al organizației, Dan Tudorache, s-a revoltat însă împotriva acestei decizii impusă de la centru.

Filiala PSD Sector 4 este condusă de un alt apropiat al lui Victor Ponta, ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu. Surse din PSD București susțin că organizația va vota în funcție de preferințele conducerii din Kiseleff.

Filiala PSD Sector 3 este condusă de Robert Negoiță, acesta eliminind oamenii lui Marian Vanghelie din organizație, care s-au mutat la organizația PSD Sector 5.

PSD Sector 2 are în fruntea sa pe vicepreședintele partidului, Rodica Nassar. Reîntoarcerea în filială a lui Neculai Onțanu, după fuziunea PSD – UNPR, dar și pozițiile pesediștilor din Sectorul 2 nu îi sunt favorabile lui Vanghelie.

PSD Sector 5 este singura care i-a a rămas fidelă lui Vanghelie, acolo fiind regrupați toți oamenii săi.

PSD Sector 6 este condus de Gabriel Mutu, ex-PDL. Pesediștii susțin că acesta nu va avea puterea de a se opune unei decizii luată de la centru, mai ales că i s-a încredințat o filială deși provine de la democrat-liberali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA