Benjamin Netanyahu premier Israel amână ședința comună de guvern din România

Premierul israelian Benjamin Netanyahu amână ședința comună de guvern din România. Citește în articcol motivele invocate

„Oare criza politică din România l-a determinat pe Netanyahu să anuleze ședința comună de guvern programată la începutul lunii august,” se întreba jurnalistul israelian Attila Somfalvi în mesajul scris pe twitter. „Cabinetul primului ministru a anunțat că întâlnirea a fost amânată. În România, se dă o bătălie pe viață și pe moarte între Guvern și Președinție privind intenția de a reloca Ambasada română la Ierusalim. De asemenea, împotriva premierului a fost depusă o plângere penală pentru că s-a întâlnit cu Netanyahu.”

Duminică seara, Somfalvi a vorbit la mai multe posturi de televiziune din România despre decizia Guvernului israelian.

„Știrea a început să apară ieri seară aici, în Israel,” a povestit jurnalistul la Antena 3. „Am primit o primă indicație că premierul israelian Netanyahu a anunțat Guvernul României că acea întâlnire, care e plănuită de luni de zile și a fost chiar anunțată aproape în mod oficial de ministrul israelian al Turismului, care a vizitat România acum câteva săptămâni. Această vizită nu este anulată, ci este amânată. Când am încercat să aflu ceva de la sursele mele din Ministerul de Externe israelian, care este condus de fapt de premierul israelian, care este și ministrul de Externe, la început mi-au spus că habar nu au, nu au auzit nicio veste și nicio schimbare. Doar după câteva ore bune am primit o confirmare semi-oficială de la Ministerul de Externe israelian.”

El a fost șocat de această decizie, motivată prin faptul că premierul Netanyahu se va duce, în luna august, în America Centrală.

„Sursele mi-au spus că se pare că premierul israelian Netanyahu a hotărât să amâne această întâlnire pentru că se poate ca în august să viziteze America Centrală,” explică Attila Șomfalvi. „Am rămas un pic perplex pentru că acea vizită nu este încă nici oficială, nici publicată. Deci acea vizită în America Centrală nu ar putea sau nu ar trebui să vină în mod normal, în locul unei vizite a Guvernului israelian la București. Această vizită este plănuită de multe luni. Relația dintre Israel și România este foarte, foarte bună, așa că am rămas un pic șocat, pentru că am rămas cu mai multe semne de întrebare, decât cu răspunsuri, când am încercat să investighez această mișcare surpriză venită de la biroul prim-ministrului.”

Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit pe 25 aprilie 2018, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale în Israel. La întrevederea cu Dăncilă,  Netanyahu a salutat adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim. Anunțul a turnat paie pe foc în furtuna politică provocată deja de ideea relocării, care fusese lansată de președintele PSD Liviu Dragnea pe 19 aprilie. Supărat că își arogă atribuții de politică externă, președintele Klaus Iohannis a chemat-o la Cotroceni pe Dăncilă, pentru lămuriri. „Am explicat doamnei Dăncilă câteva chestiuni și, în final, cred că a înțeles un pic mai bine”, a declarat președintele după întâlnire și și-a îndulcit tonul, insistând că nu este vorba de nici o relocare, deocamdată, ci doar de crearea unei platforme de discuții pe tema relocării, idee prost comunicată public.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis s-a poziționat în tabăra celor reticenți ideii de relocare a ambasadei la Ierusalim. Primul motiv ar fi poziția oficială a Uniunii Europene, care dorește mai întâi rezolvarea problemei statutului Ierusalimului, disputat între israelieni și palestinieni. Al doilea este deteriorarea poziției deosebite a României în Orientul Mijlociu, câștigată prin zeci de ani de diplomație. 

„Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf și pulbere 60 de ani de diplomație consistentă și inteligentă în Orientul Apropiat, în relațiile cu Israelul și cu țările arabe, a tunat pe Facebook Traian Băsescu. „Cu siguranță, Dragnea nu are cum să înțeleagă implicația declarațiilor lui. Dragnea a fost mânat pur și simplu de propriile interese, lovind crunt în interesele pe termen lung ale României.”

Între timp, și Cehia și-a anunțat intenția de a-și muta ambasada la Iersualim, așa că primul argument al lui Iohannis se clatină.

Președintele PNL Ludovic Orban a reaprins scandalul ce părea că se domolește. A depus o plângere penală, în care îi acuză pe Liviu Dragnea și pe Viorica Dăncilă de difuzarea de informații cu caracter secret, uzurparea de funcție și refuzul de informare a Președintelui României. în cazul memorandumului MAE privind mutarea Ambasadei Israelului. Pe 7 iunie, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare și divulgarea secretului care periclitează securitatea națională.

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a anunțat că analiza MAE, care prezintă avantajele și dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în această săptămână către Președinție, Guvern și Parlament. Meleșcanu a explicat că documentul că nu prezintă concluzii, ci doar „avantaje și dezavantaje care vor trebui cântărite când se va lua decizia”. 

Pe 19 iunie, președintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice șansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

 

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide