Blaga: ” România este un model în UE pentru modul în care conviețuiește cu alte minorități. Ungaria ar trebui să procedeze la fel”

Blaga:  România este un model în UE pentru modul în care conviețuiește cu alte minorități. Ungaria ar trebui să procedeze la fel
Publicat: 12/08/2013, 14:37
Actualizat: 07/05/2019, 13:54

Președintele PDL, Vasile Blaga, a insistat că Ungaria ar trebui să ia exemplul României în ce privește modul în care sunt tratate comunitățile de minorități, cu precizarea că au existat mai multe declarații „nelalocul lor” ale liderilor externi referitoare la români.

„România trebuie să aibă grijă ca pe teritoriul național să fie respectate legile României. Au fost în această perioadă, trebuie să recunoaștem, poziții nelalocul lor ale multor oficiali maghiari despre români, însă trebuie tratate în contextul european, fiind vorba de două state membre ale Uniunii Europene. România este un model în Uniunea Europeană pentru modul în care majoritatea românească conviețuiește cu alte minorități, iar dacă Ungaria ar proceda la fel, ar fi foarte bine”, a declarat Blaga, la sediul PDL.

Întrebat cum comentează declarațiile președintelui Traian Băsescu referitoare la problema comunităților de maghiari și la românii din diasporă, Vasile Blaga a refuzat să răspundă.

„Eu nu comentez declarațiile președintelui, vă spun poziția PDL: relațiile româno-maghiare trebuie să se deruleze în cadrul european, suntem și noi și Ungaria state membre ale UE. Noi nu am agreat niciodată, și nu o vom face nici acum, naționalismul exagerat, indiferent din ce parte vine el. Asta nu înseamnă că nu suntem patrioți, ci dimpotrivă”, a spus președintele democrat-liberal.