EXCLUSIV. ”Blestemul” foștilor șefi ai Camerei Deputaților. Cine sunt foștii lideri din Parlament care au primit condamnări la închisoare?! Bogdan Olteanu e ultimul de pe listă

EXCLUSIV. ”Blestemul” foștilor șefi ai Camerei Deputaților. Cine sunt foștii lideri din Parlament care au primit condamnări la închisoare?! Bogdan Olteanu e ultimul de pe listă
”Blestemul” foștilor șefi ai Camerei Deputaților. Cine sunt cei care au ocupat fotoliul din Parlament și au ajuns în spatele gratiilor
Publicat: 30/10/2020, 00:00
Actualizat: 30/10/2020, 00:09
Drumul spre președinția Camerei Duputaților pentru unii oameni politici poate a fost pavat cu intenții bune, însă fruntașii legislativului au suferit condamnări în Justiție. De la Adrian Năstase la Bogdan Olteanu, funcția de președinte al Camerei Deputaților a reprezentat o trambulină din politică spre… penitenciar.

Livu Dragnea, al doilea condamnat

În 21 decembrie 2016 Liviu Dragnea a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 216 voturi „pentru” și 101 „împotrivă”. Fostul lider al social-democraților fiind singurul candidat pentru această funcție.
Dragnea, aflat în prezent după gratii, a fost condamnat definitiv, pe 27 mai 2019, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea controla și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Deși erau plătite de DGASPC Teleorman, în realitate, însă, cele două lucrau la organizația județeană a PSD. Anchetatorii au notat că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.

Valeriu Zgonea, al trailea șef al Camerei Deputaților condamnat

Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată în 2018 pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat. La ultimul termen de judecată, el a pledat nevinovat și a solicitat achitarea.

Fostul președinte al Camerei Deputaților(între 3 iulie 2012 – 13 iunie 2016) este acuzat de procurorii DNA în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când ocupa această funcție, ar fi acceptat promisiunea făcută de un consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii într-o funcţie publică.

Ulterior, Valeriu Zgonea ar fi primit de la consilierul judeţean Dumitru Dobrică contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei.

Bogdan Olteanu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Curtea de Apel i-a redus pedeapsa inițială

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al Băncii Naționale a României, a fost condamnat de instanța Curții de Apel București la cinci ani de închisoare, cu executare, în dosarul în care a fost judecat sub acuzația că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu ca să intervină pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Decizia instanței vine într-o anchetă începută în 2016, care viza perioada în care Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților și lider al PNL. A fost acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a facilita numirea în fruntea Rezervației Deltei Dunării a unei persoane agreate de acesta, care avea mai multe afaceri în zonă.

Iniţial, în decembrie 2019, Bogdan Olteanu a primit la Tribunalul Bucureşti o condamnare de 7 ani închisoare, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a redus pedeapsa la 5 ani.

Bogdan Olteanu a fost în perioada 20 martie 2006 – 20 decembrie 2008 Olteanu a fost fost președinte al Camerei Deputaților.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase