Boc: Avocatul Poporului doarme, ar trebui să sesizeze CC legat de ultima ordonanță privind taxele

Boc: Avocatul Poporului doarme, ar trebui să sesizeze CC legat de ultima ordonanță privind taxele
Publicat: 30/01/2013, 14:27
Actualizat: 30/01/2013, 18:21

Primarul Clujului, Emil Boc, susține că Avocatul Poporului ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională ultima ordonanță a Guvernului privind majorarea taxelor de către primăriile cu datorii, el spunând că Avocatul Poporului „doarme și este complice cu puterea”.

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că ceea ce a făcut Guvernul Ponta cu taxele locale este „o bătaie de joc”, fiind emise trei acte normative pe această temă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este o bătaie de joc ceea ce face Guvernul Ponta cu taxele locale. În 25 ianuarie e a treia hotărâre în Guvern prin care ne pune condiții administrațiilor locale pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012. În mod normal, este retroactivă și dacă am avea un Avocat al Poporului care își face datoria ar sesiza imediat Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională ultima ordonanță a Guvernului care cere în 24 sau în 25 ianuarie să îndeplinim condiții pe care ar fi trebuit să le îndeplinit la 1 ianuarie legate de datoriile primăriilor. Este inadmisibil să se întâmple acest lucru într-un stat de drept, dar se pare că și acest Avocat al Poporului pe care îl avem doarme și este complice cu puterea, cu abuzurile la adresa plătitorilor de taxe și impozite din România. Este un caz tipic, clasic, de retroactivitate, o încălcare flagrantă a acestui principiu din Constituție. Nu poți să pui în 25 ianuarie 2013 condiții pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, „bâlbâielile” Guvernului Ponta au pus administrațiile locale la 1 februarie în situația de a nu ști ce să le comunice cetățenilor.

„Adevărul este altul. Ponta și Guvernul pe care îl reprezintă s-au angajat în fața FMI că vor avea venituri cu 16 la sută mai mari de la administrațiile locale și după ce au văzut că acest angajament este obligatoriu pentru promovarea bugetului au dat trei acte normative pentru a obliga autoritățile locale să aibă taxele majorate. Acest lucru trebuia să îl spună de la început, din decembrie, nu să o tot bâlbâie, că nu guvernul majorează, ci primarii”, a afirmat Boc.

Acesta a adăugat că Primăria Cluj-Napoca nu are datorii, dar a cerut Direcției de Finanțe explicații cu privire la termenul „arierate” pentru a vedea dacă nu se încadrează aici și datoriile înregistrate de asociațiile de proprietari la firmele de construcții implicate în proiectul de reabilitare termică a blocurilor.

„De două ori am supus Consiliului Local Cluj-Napoca menținerea taxelor la același nivel ca și în anul 2012. De trei ori, Guvernul Ponta a venit cu trei acte normative care împiedică autoritățile locale să mențină același nivel al taxelor locale. Noi, la 31 decembrie 2012, nu avem datorii, chiar avem un excedent, dar există o dispută legată de modul cum se interpretează datoriile pe care asociațiile de proprietari le au pentru reabilitarea termică a blocurilor. Programul prevede ca 50 la sută să finanțeze bugetul național, 30 la sută primăria, iar 20 la sută asociațiile. Dacă aceste asociații nu și-au achitat datoriile către constructori, înseamnă că este datorie sau nu, în condițiile în care Primăria a semnat contractul cu constructorul. Așteptăm să vedem care va fi răspunsul de la Finanțe și să luăm o decizie în consecință. Definiția arieratelor este foarte largă și trebuie să vedem dacă în asta intră și datoriile asociațiilor de proprietari”, a conchis Boc.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă crește în 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflației pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităților locale rata cumulată a inflației, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creștere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ponta spunea că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înțelege foarte clar că nu Guvernul este cel care mărește aceste taxe și că actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă acestea doresc.

Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost, însă, publicată în Monitor la sfârșitul anului trecut, fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenționat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administrației locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensație bani din bugetul central.

Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță care stabilește că, pentru acest an, autoritățile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menținute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.

La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanță care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor crește.

Arieratele reprezintă acele plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numărul primăriilor care nu înregistrează astfel de datorii este extrem de mic.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...