Ministrul Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de externe din NATO / Reuniunea va marca aderarea oficială a Finlandei la NATO

Ministrul Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de externe din NATO / Reuniunea va marca aderarea oficială a Finlandei la NATO
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 04/04/2023, 11:24
Actualizat: 04/04/2023, 11:24

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, marţi şi miercuri, la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO, care se va desfăşura la sediul Alianţei de la Bruxelles. Reuniunea va marca aderarea oficială a Finlandei la NATO. 

Conform MAE, reuniunea este prima întrevedere a miniştrilor de externe din statele NATO după cea de la Bucureşti găzduită de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu în perioada 29-30 noiembrie 2022 şi reprezintă un reper de etapă important în evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid şi în pregătirea Summitului de la Vilnius al Alianţei, din luna iulie 2023.

„Totodată, reuniunea are o valoare simbolică, întrucât debutează în data marcării a 74 de ani de la semnarea Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord, documentul fundamental al Alianţei, la 4 aprilie 1949. De asemenea, importanţa acestei reuniuni este dată şi de faptul că va marca aderarea oficială a Finlandei la NATO, care devine al 31-lea stat al Alianţei (Detalii suplimentare aici….). Suedia va participa în calitate de invitat, la toate sesiunile reuniunii”, transmite sursa citată.

În vederea pregătirii acestor discuţii în format aliat, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a co-prezidat, împreună cu omologul său polonez, în perioada 30-31 martie, o reuniune a formatului Bucureşti 9 a statelor de pe Flancul Estic al NATO, care s-a desfăşurat în Polonia, la Łódź.

Ceremonie oficială de aderare a Finlandei la NATO

Discuţiile din cele trei sesiuni de lucru vor aborda principalele aspecte cu relevanţă pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Înainte de începerea lucrărilor reuniunii ministeriale, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO.

Ministeriala va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluţiile recente în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaţilor pentru Ucraina şi procesul de reformă internă din acest stat.

Lucrările vor continua, miercuri, cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, şefii diplomaţiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a „Uşilor Deschise”, angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităţilor.

Reuniunea ministerială se va încheia cu o sesiune cu participarea statelor partenere din Indo-Pacific (Australia, Coreea de Sud, Japonia şi Noua Zeelandă) şi a Înaltului Reprezentant pentru PESC al UE. Vor fi discutate evoluţiile globale de securitate, în special din perspectiva creşterii profilului securitar al Chinei, dar şi al parteneriatului între Moscova şi Beijing, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Aurescu va face apel la aliaţi pentru trecerea la o fază superioară a relaţiei dintre NATO şi Ucraina

În intervenţiile sale, ministrul Bogdan Aurescu va saluta aderarea Finlandei la NATO, reiterând sprijinul ferm al României pentru politica NATO a „Uşilor Deschise”, inclusiv în contextul deţinerii de către România, începând cu ianuarie 2021, a rolului de Ambasadă Punct de contact NATO la Helsinki. Şeful diplomaţiei române va exprima speranţa şi va încuraja ca procesul de aderare al Suediei la NATO să fie finalizat până la Summitul NATO de la Vilnius.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru continuarea sprijinului Aliaţilor şi partenerilor pentru Ucraina şi va arăta contribuţia multidimensională a României în sprijinirea Ucrainei. Va sublinia, totodată, că această susţinere este parte a eforturilor concertate pentru apărarea democraţiei, statului de drept, libertăţilor individuale şi al dreptului statelor de a-şi alege singure alianţele din care doresc să facă parte. De asemenea, şeful diplomaţiei române va face apel la aliaţi pentru trecerea la o fază superioară a relaţiei dintre NATO şi Ucraina, cu o componentă politică mai solidă, ca etapă firească după cooperarea îndelungată în Comisia NATO-Ucraina (NATO-Ukraine Commission – NUC).

„Ministrul Bogdan Aurescu va solicita, în pregătirea Summitului de la Vilnius, implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid şi va face apel la consolidarea prezenţei Aliate în regiunea Mării Negre, în conformitate cu referirile din Conceptul Strategic la relevanţa strategică a acestei zone pentru securitatea euroatlantică. Demnitarul român va arăta aliaţilor că este necesară transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră. În cadrul acestor discuţii va aminti rezultatele foarte bune ale coordonarii aliaţilor de pe Flancul Estic din cadrul reuniunii Formatului Bucureşti 9 pe care a co-prezidat-o împreună cu omologul său polonez în perioada 30 – 31 martie 2023, în pregătirea acestei reuniuni ministeriale şi a Summitului de la Vilnius din luna iulie”, conform MAE.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea, în continuare, a statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, dar şi a Georgiei. El va solicita aliaţilor continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova, prin pachetele de asistenţă NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare (Defense Building Capacity – DCB).

Ministrul Aurescu se va referi la angajamentul ferm al României pentru îndeplinirea responsabilităţilor în domeniul consolidării securităţii şi apărării, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru apărare.

În cadrul sesiunii cu partenerii din Indo-Pacific, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia implicaţiile profunde pe care războiul dus de Rusia în Ucraina îl are pentru ordinea internaţională bazată pe reguli. Va exprima sprijin pentru consolidarea dialogului şi cooperării NATO cu statele din Indo-Pacific, care poate oferi un răspuns consolidat şi adecvat la ameninţările şi provocările curente, inclusiv cele hibride. Ministrul Bogdan Aurescu va pleda, în acelaşi timp, pentru cooperarea sporită NATO-UE în sprijinul partenerilor şi pentru consolidarea rezilienţei acestora.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...