Bogdan Aurescu: România dorește semnarea în 2012 a acordului de liber schimb cu Ucraina

Bogdan Aurescu: România dorește semnarea în 2012 a acordului de liber schimb cu Ucraina
Publicat: 24/05/2012, 17:24
Actualizat: 07/03/2013, 04:43

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, joi, că România dorește semnarea în acest an a acordului de asociere UE-Ucraina și a acordului de liber schimb, el precizând și că reluarea activității comisiei mixte interguvernamentale privind minoritățile are rolul de a înlătura prejudecățile.

„Este un lucru deja de notorietate faptul că România susține extrem de activ și constant aspirațiile europene ale Ucrainei, și poziția pe care am exprimat-o de fiecare dată a fost că România susține semnarea chiar în acest an, dacă este posibil, a acordului de asociere, respectiv a acordului aprofundat de liber schimb. Ar trebui folosit ca un cadru general de ordonare a întregului proces de reformă, vizând consolidarea în Ucraina a standardelor UE”, a spus secretarul de stat.

Bogdan Aurescu a arătat că reluarea activității comisiei mixte interguvernamentale pe problema minorităților naționale are rolul de a înlătura „prejudecățile și stereotipurile”, în vederea îmbunătățirii cunoașterii reciproce și a comunicării valorilor fiecărui popor.

În acest sens, secretar de stat în MAE a făcut apel la societatea civilă, media și oamenii de afaceri din cele două țări.

Potrivit lui Aurescu, integrarea europeană este importantă „pentru reforma internă a acestor state, inclusiv a Ucrainei, și pentru internalizarea normelor și valorilor europene”, amintind, în acest sens, semnarea, în noiembrie 2011, de către ministrul de atunci al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a Protocolului de cooperare în domeniul integrării europene între cele două ministere de Externe.

„Sunt convins că relansarea relațiilor bilaterale va genera efecte pozitive și pentru soluționarea celorlalte dosare de pe agenda bilaterală. Mă refer aici la chestiunea minorității române din Ucraina, respectiv a minorității ucrainene din România, mă refer la chestiunea canalului Bâstroe, mă refer la chestiunea recuperării investițiilor românești de la combinatul de la Krivoi Rog”, a precizat diplomatul, menționând că, în privința minorităților naționale, „factorul uman este întotdeauna cel mai important” și că, în acest sens, a discutat cu colegii de la Kiev reluarea activității comisiei mixte interguvernamentale pe problema minorităților naționale.

„Există deja o schimbare în sens pozitiv a acestei relații, pentru că avem proiecte importante în desfășurare. Avem o frontieră comună, avem probleme regionale comune, avem minorități înrudite în statele noastre și multe altele. Anul 2011 a fost – și pot spune asta fără rezerve – un an important pe planul relațiilor bilaterale, pentru că a reușit să facă relansarea acestui dialog politic între cele două capitale. A fost esențială contribuția ministrului de Externe Baconschi în acest efort de relansare, alături de omologul său ucrainean. Decizia politică este fundamentală pentru relansarea relațiilor dintre România și Ucraina, pentru că este nevoie de cooperare și parteneriat pe aceste teme de interes comun”, a precizat Aurescu.

Secretarul de stat a mai spus că, din această perspectivă, foarte importantă este „consolidarea unui climat de bună vecinătate, care să conducă în final la înscrierea într-un registru de excelență a relațiilor dintre România și Ucraina”.

„Sigur că apartenența României la Uniunea Europeană conferă un potențial generos de dezvoltare, iar acesta trebuie pus în valoare: atât în plan bilateral, cât și pentru a promova aspirațiile europene ale Ucrainei”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Declarațiile au fost făcute la prima ediție a Forumului ONG Româno-Ucrainean, ce are loc la București pe 24-25 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pentru ce a fost Greta Thunberg amendată în propria țară?