Prima pagină » Știri politice » Bogdan Ivan, despre Consiliul Concurenței, implicat în REGAS: „Pentru a evita situații de incompatibilitate cu legislația actuală”

Bogdan Ivan, despre Consiliul Concurenței, implicat în REGAS: „Pentru a evita situații de incompatibilitate cu legislația actuală”

Consiliul Concurenţei anunţă că a semnat contractul de finanţare pentru dezvoltarea unui nou registru al ajutoarelor de stat, Regas 2, platformă de monitorizare şi control a ajutoarelor de stat acordate din fonduri naţionale şi europene. „Consiliul Concurenței, cel care reglementează în momentul de față modul în care sunt validate schemele de ajutor de stat, tocmai pentru a evita situații de incompatibilitate cu legislația actuală, adică să nu fie în situația de a finanța de două ori de la bugetul de stat anumite finanțări”, a declarat ministrul Economiei, Digitalizării și Turismului, Bogdan Ivan. 

 

Bogdan Ivan a transmis joi de la Guvern că se va face o „actualizarea platformei Regas, care presupune pentru toate companiile din România care vor să acceseze o schemă de ajutor de stat, o validare înainte de a depune acel proiect. Pentru a evita situația în care o companie se pregătește pentru a accesa o schemă de ajutor de stat, dar dintr-o eroare materială ajunge să lipsească o hârtie, să nu aibă complet bilanțul contabil sau orice alt document, ea riscă să fie eliminată de la finanțare în situația în care depune la final direct acest proiect.”

„Ei bine, pentru a preîntâmpina această situație, am creat acest registru împreună cu cei de la Consiliul Concurenței, tocmai pentru că acele companii care își doresc să accesez scheme de ajutor de stat să poată să vină să încarce întreaga aplicație, să primească un răspuns referitor la punctajul final referitor la potențiale documente pe care nu le are. Și în acest fel, antreprenorii sunt îndrumați și consiliați să-și completeze documentele pentru a nu fi descalificați pe baza unor detalii pur administrative, ci să ajungă într-o competiție corectă, onestă și transparentă, în care cele mai bune proiecte vor ajunge să prindă finanțare. Din acest punct de vedere această platformă este interconectată și cu platforma TAM (Transparency Award Module) a Comisiei Europene pentru a cere scheme de ajutor de stat care au finanțare la nivel european. Finanțare totală este 8,6 milioane de euro, dintre care 6,4 milioane de euro, bani europeni.”, a mai spus Ivan.

 

Întrebat despre implicarea Consiliul Concurenței în acest proiect, ministrul Ivan a răspuns că această instituție „reglementează în momentul de față modul în care sunt validate schemele de ajutor de stat, tocmai pentru a evita situații de incompatibilitate cu legislația actuală, adică să nu fie în situația de a finanța de două ori de la bugetul de stat anumite finanțări. Există deja platforma e o variantă BASIC, o dezvoltăm, folosim tulul de inteligență artificială, care grăbesc foarte mult acest proces.”

 

Proiectul Regas 2

Proiectul Regas 2 este finanţat din fondurile Programului Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF). Contractul de finanţare are o valoare totală de 43.386.258 lei, din care Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) reprezintă 32.517.696 lei. Durata de implementare este de 30 de luni.

Dezvoltarea registrului ajutoarelor de stat Regas 2 va avea în vedere:

  • optimizarea funcţionalităţilor ca urmare a modificărilor legislative şi a mecanismelor de acordare de ajutoare de stat;
  • asigurarea interoperabilităţii cu MySMIS, sistemul informatic dezvoltat pentru gestionarea asistenţei financiare nerambursabile aferente perioadei financiare 2021—2027, şi sistemele informatice ale furnizorilor de ajutor de stat din România;
  • integrare cu modul de transparenţă al ajutoarelor de stat al Comisiei Europene (TAM – Transparency Award Module);
  • asigurarea condiţiilor de integrare în cloud-ul guvernamental;
  • o nouă infrastructură hardware şi software pentru funcţionarea aplicaţiei;
  • migrarea datelor din Regas 1 în noul sistem;
  • dezvoltarea de noi servicii pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, prin care se facilitează accesul la statistici, informaţii şi instruiri privind ajutoarele de stat acordate în România.

Autoritatea de concurenţă a avizat peste 650 de măsuri de ajutor de stat în Regas 1, unde peste 280.000 de contracte au fost semnate de furnizorii de ajutor de stat cu companiile beneficiare.

 

CITEȘTE ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele