Borbely despre cererea de începere a urmăririi penale: Deputații își vor da seama că sunt nevinovat

Borbely despre cererea de începere a urmăririi penale: Deputații își vor da seama că sunt nevinovat
Publicat: 14/05/2012, 21:49
Actualizat: 14/05/2012, 21:49

Fostul ministru al Mediului Borbely Laszlo spune că își dorește ca deputații „să se decidă cât de curând” asupra cererii de începere a urmăririi penale formulată pe numele său și că este convins că parlamentarii își vor da seama că este nevinovat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fostul ministru al Mediului Borbely Laszlo a declarat, luni, la Târgu Mureș, că își dorește ca deputații „să se decidă cât de curând” asupra cererii de începere a urmăririi penale formulată pe numele său.

El a apreciat că responsabilitatea de a decide dacă dosarul îndeplinește condițiile de începere a urmăririi penale este „mare”, dar s-a declarat convins că parlamentarii își vor da seama că este nevinovat.

„Nu este vorba de ridicarea imunității parlamentare. Conform Constituției și legilor în vigoare, în cazul în care se cere începerea urmăririi penale împotriva unui ministru, atunci Parlamentul decide începerea sau neînceperea urmăririi penale. Din acest moment, este o responsabilitate mare a Parlamentului, pentru că Parlamentul decide dacă dosarul îndeplinește acele condiții de începere a urmăririi penale. Eu nu am cerut altceva colegilor din comisie – și eu zic că e bine că s-a trimis înapoi la comisii, pentru că colegii din Comisia juridică trebuie să citească acest dosar. Sunt convins că își vor da seama că sunt nevinovat și că dosarul nu îndeplinește condițiile pentru începerea urmăriri penale și atât Comisia, cât și plenul Parlamentului trebuie să decidă în cunoștință de cauză”, a spus Borbely.

El a subliniat că nu vrea să tărăgăneze luarea unei decizii în cazul său.

„Până acum a fost o decizie luată fără a fi prezentă acea parte a Parlamentului care acum de fapt reprezintă majoritatea în Parlament. S-a decis aproape în unanimitate – au fost vreo șase abțineri – deci toate partidele din Parlament au decis ca nu mai mult de o săptămână să se analizeze dosarul. Aș vrea să se decidă cât de curând, deci nu e nicio problemă, nu vreau să tărăgănez decizia”, a spus Borbely.

Camera Deputaților ar putea să dezbată săptămâna viitoare cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, dacă Comisia juridică finalizează raportul suplimentar în acest caz, a anunțat, luni, secretarul Camerei Georgian Pop.

Întrebat dacă cererea în cazul lui Laszlo Borbely va intra în dezbaterea plenului marțea viitoare, Georgian Pop a precizat: „Dacă Comisia juridică termină raportul suplimentar (la cazul Borbely – n.r.), atunci probabil că da”.

„Chestiunea depinde de Comisia juridică. Procedural avem nevoie de acest raport suplimentar, fără el nu putem să înscriem pe ordinea de zi”, a adăugat Pop.

Camerei Deputaților a decis, săptămâna trecută, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmării penale a lui Laszlo Borbely, cercetat de DNA pentru fapte de corupție, pentru întocmirea unui raport suplimentar.

Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, decizia fiind luată cu numai șapte membri ai comisiei.

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru obținerea cererii de urmărire penale față de Borbely Laszlo, deputat și ministru al Mediului, pentru două infracțiuni de trafic de influență și fals în declarațiile de avere, în formă continuată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun