Borbely: Nu văd niciun impediment pentru un nou guvern; solicitările nu exced programul de guvernare

Borbely: Nu văd niciun impediment pentru un nou guvern; solicitările nu exced programul de guvernare
Publicat: 02/03/2014, 18:05
Actualizat: 29/07/2014, 17:59

Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirmă, referitor la declarațiile făcute, duminică, de președintele Traian Băsescu, că el a consultat Constituția și nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern, adăugând că solicitările Uniunii „nu exced programul de guvernare”.

Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat corespondentului MEDIAFAX că i se pare „puțin ciudat” ce a declarat președintele Traian Băsescu la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, subliniind că s-a uitat și el în Constituție și nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern.

„E puțin ciudat, știu că președintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, când se bănuia că urmează să discute cu noi, pentru că altfel ar fi avut o majoritate foarte fragilă. M-am uitat în Constituție, din punct de vedere constituțional, eu nu văd niciun impediment, dacă nu e un nou program de guvernare. Va fi același. Cred că noul guvern, cât de urgent trebuie să se formeze. Dacă va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea în seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitări care nu exced programul de guvernare, în spiritul documentelor semnate de România, precum Carta limbilor minoritare și regionale. Președintele ar trebui să știe asta, pentru că cunoște bine zona secuimii”, a spus Borbely.

El a arătat că, în cazul în care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, „va fi protocol între partide”, mai ales că „au mai fost precedente”.

Vicepreședintele politic al UDMR a arătat că depinde de negocieri, dacă Uniunea va intra sau nu la guvernare, precizând că acestea ar urma să înceapă duminică seară, la București, și că formațiunea sa are solicitări care nu exced programul de guvernare și sunt chiar în spiritul documentelor semnate de România.

Vineri, la Târgu Mureș, președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, după reuniunea Consiliului Consultativ al UDMR, că „există loc de negocieri pentru toate problemele sensibile” și arătând că „pachetul” cu care UDMR se va prezenta la negocierile pentru intrarea la guvernare cuprinde trei teme: drepturile minorităților, probleme socio-economice și dezvoltarea infrastructurii.

Întrebat dacă între „problemele sensibile” sunt și subiecte precum prefecți UDMR în Mureș, Covasna, Harghita și respectiv Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Kelemen Hunor a răspuns afirmativ.

Potrivit acestuia, prefecții „sigur intră în negocieri”, iar la UMF Târgu Mureș lucrurile „au intrat într-o direcție ce poate fi exploatată”.

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) a votat, sâmbătă, la Târgu Mureș, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri legate de eventuala intrare la guvernare a formațiunii.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a răspuns pozitiv invitației premierului Victor Ponta de a discuta intrarea la guvernare și că reprezentanții formațiunii au pregătit un document în vederea încheierii unui acord politic cu un conținut vizând completarea programului de guvernare. Documentul întocmit de UDMR are trei capitole, primul privind drepturile minorităților naționale și toată problematica minorității maghiare, al doilea vizând probleme de ordin economico-social și al treilea dezvoltarea regională a infrastructurii și tot ce înseamnă investiții.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că UDMR are uneori „solicitări excesive”, iar negocierile pentru formarea noului guvern vor trebui reflectate „complet” în programul de guvernare.

„Mă interesează ca în programul de guvernare să fie reflectată complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru că uneori solicitările UDMR sunt excesive, dacă privim la istoria acestor solicitări, eu fiind unul dintre politicienii care susțin drepturile minorităților în limitele standardelor europene, dar în niciun caz solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe, în sănătate să se poată adresa în limba maghiară. Eu sunt de acord, dar adresează-te cu translator frate, pentru că altfel medicii care termină la București nu pot lucra în Covasna, Harghita și prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil așa ceva”, a declarat Băsescu.

El a contestat inclusiv ideea ca maghiarilor să li se răspundă în limba maternă de către autoritățile centrale.

„Uite, au un președinte care nu vorbește limba maghiară, dar suntem în România și limba oficială a statului român este limba română”, a mai spus șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York