Preţul titlurilor companiei româneşti de brokeraj şi asset management BRK Financial Group, listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a prăbuşit în deschiderea sesiunii de tranzacţionare de luni de la BVB, după anunţul victoriei de etapă a României în arbitraj. În ceea ce privește acțiunile Gabriel Resources, acestea s-au depreciat cu aproape 96%, ajungând aproape de zero.
Acțiunile BRK Financial Group s-au depreciat cu 14,75% în deschidere, la 0,13 lei/titlu. Ulterior, scăderea s-a redus la 13,44%, iar apoi la 12,13%.
La ora 11:42, deprecierea era de 13,77%, la 0,1315 lei/acțiune. La 13.35, cotația era în scădere cu 14,10%, deprecierea ajungând la 14,43% după ora 14.00, mai scrie sursa citată.
Sursa: profit.ro
Vineri, acțiunile companiei crescuseră cu nu mai puțin de 14,66%, la 0,1525 lei/titlu, în urma a 400 de tranzacții, în valoare totală de peste 1,1 milioane lei, ce duseseră capitalizarea BRK Financial Group la peste 51 milioane lei, mai scrie profit.ro
Și acțiunile companiei Gabriel Resources s-au prăbușit înainte de deschiderea bursei de la Toronto. Mai apoi au ajuns chiar aproape de zero, la valoarea de $0.03, potrivit site-ului oficial al Bursei din Canada, înregistrând o scădere de aproape 96%.
Profit.ro scrie că prăbușirea cotației acțiunilor Gabriel Resources după decizia Tribunalului ICSID favorabilă României reflectă în mod ironic modalitatea în care compania canadiană și-a fundamentat solicitarea de despăgubiri în cadrul procedurii de arbitraj.
Calculele înaintate Tribunalului de arbitraj se bazau pe pretenția companiei de a fi identificat cu precizie momentul în timp de la care presupusul prejudiciu ar fi devenit efectiv: 29 iulie 2011.
Întâmplător sau nu, la data respectivă, acțiunile Gabriel Resources erau cotate pe bursa din Toronto la prețul de 7,79 dolari/titlu, cu doar circa 9% sub maximul istoric de 8,60 dolari/titlu, consemnat în iunie 2010.
Gabriel Resources nu solicita ca despăgubiri doar investițiile efective ale companiei în proiectul Roșia Montană, de circa 760 milioane dolari, ci valoarea de piață a companiei rezultată din plasamentele și tranzacțiile cu risc asumat ale investitorilor în acțiunile companiei la data de 29 iulie 2011.
Sursa: https://money.tmx.com
Astfel că se cereau nu doar pierderile Gabriel Resources, ci și pe cele ale acționarilor.
CITEȘTE ȘI: