Bugetul celor 10.000 de amendamente. Parlamentarii au cerut 100 de milioane de euro pentru biserici: „Nu-mi vin ideile din ceruri”

Bugetul celor 10.000 de amendamente. Parlamentarii au cerut 100 de milioane de euro pentru biserici: Nu-mi vin ideile din ceruri
Publicat: 29/01/2013, 19:26
Actualizat: 29/01/2013, 19:26

Zece mii de amendamente, dintre care două mii numai pentru biserici. De două zile parlamentarii au luat la mână bugetul de stat, mulți încercând să obțină bani în plus pentru propriile colegii. Pe lângă drumuri, scoli sau grădinițe, mulți au cerut bani în plus pentru biserici. În total 2.043 de amendamente privind lăcașurile de cult care ar fi însemnat peste 100 de milioane de euro (498 de milioane de lei), practic o dublare a bugetului destinat de guvern Secretariatului pentru culte.

Amendamentele au fost respinse însă pe bandă rulantă, iar în cazul bisericilor toate.

„Au fost aprobate două amendamente la Comisia pentru drepturile omului, venite de la Ministerul Justiției, unul se referă la noul cod de procedură civilă, iar celălalt la ajutorul public judiciar. Pentru lăcașurile de cult au fost depuse 2.043 de amendamente, în valoare de 498 de milioane de lei, dar nu a fost aprobat niciunul. Când ai o restrângere bugetară, nu poți să aprobi așa ceva, care e cât tot PIB-ul României. Aproape 400 de amendamente de acest tip au fost depuse de PPDD, restul de PDL, foarte puțini de la UDMR”, a declarat președinta Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități, Rozalia Biro(UDMR), pentru gândul.

Cu toate acestea, senatorii și deputații care au depus astfel de amendamente nu s-au declarat foarte nemulțumiți sau surprinși, recunoscând că „nu sunt bani la buget pentru așa ceva”. Deputatul PSD Laurențiu Nistor, care a cerut finanțare pentru un nou sediu al episcopiei Hunedoarei, susține că este dezamăgit, dar oricum nu putea forța.

„Am avut amendamente pentru mai multe lucruri, pentru drumuri, școli, cămine culturale și lăcașuri de cult. La noi aici a fost înființată episcopia și nu are un sediu al ei și am cerut și eu o finanțare, cât se poate acolo. Dacă s-au respins, asta e, înseamnă că nu sunt bani la buget. Om fi noi dezamăgiți, însă nu putem forța. Dacă se putea finanța, trecea. Mie nu-mi vin idei din ceruri, ci de la fiecare cetățean, fiecare primar, fiecare comunitate. Amendamentele pentru lăcașurile de cult sunt 100% cerute de coordonatorii bisericilor. Aș fi nenorocit să spun că apropierea de Dumnezeu m-a făcut să cer bani pentru biserici”, a declarat, contactat de gândul, deputatul PSD.

De aceeași părere este și senatorul PNL Dorin Păran, care deși a vrut bani pentru renovarea mai multor biserici, la cererea preoților din colegiul său, spune acum că „oricum unele mai suportă amânare”. Chiar și așa, întrebat de ce se depun atâtea amendamente dacă oricum nu sunt bani, senatorul dă vina pe alegători: „din respect pentru ei”.

„Amendamentele pentru lăcașele de cult le-am depus după ce m-am consultat cu preoții din zonele respective și mi-au zis că au nevoie. Pe unii i-am mai ajutat, pe alții urmează să-i ajut. Apropierea de oamenii din colegiu, nu neapărat din credință. Nu-i nicio problemă că nu au fost adoptate amendamentele, asta-i viața, dacă nu sunt bani. Oricum unele dintre ele mai suportă amânare, că unele biserici nu au acoperiș și asta nu e o grabă, alții au probleme mai mari. Sunt niște copii care învață într-o canalizare, nu au școală. dar trebuie să cerem finanțări pentru că altfel cum te duci în fața oamenilor? Depunem amendamente din respect pentru alegători”, a spus Păran, pentru gândul.

Cu vechime în mediul bisericesc, deputatul PNL Marin Almăjanu, care susținea că pentru biserici sunt întotdeauna amendamente, a cerut și anul acesta finanțare pentru mănăstirea Adamești, localitatea Nanov. Deși amendamentul i-a fost respins, deputatul spune că va încerca să găsească o altă sursă de finanțare pe parcursul anului.

„Am depus un singur amendament pentru mănăstirea Adamești din localitatea Nanov, județul Teleorman, pentru achiziționarea unei centrale termice, călugării de acolo au nevoie de încălzire. Nu sunt mulțumit că nu a fost aprobat, dar voi lupa în continuare să găsesc o altă sursă de finanțare pentru asta. Nu am vorbit înainte nici cu starețul, nici cu călugării pentru că și-ar fi făcut speranțe și nu voiam să-i dezamăgesc. Nu mi-au cerut ei finanțare, eu cu ei avem o altfel de legătură, simpla mea prezență în mijlocul lor, la biserică, mă ajută să-i înțeleg pe oameni și să știu cu ce să-i ajut. Biserica e ceva de care beneficiază toți oamenii. Avem nevoie de biserică oricând în viața noastră”, a declarat deputatul PNL, contactat de gândul.

Dezbaterea bugetului în comisii, făcută în liniște

Bugetul de stat și repartizarea acestuia a fost dezbătut și prezentat în comisiile de specialitate. În total, au fost depuse peste 10.000 de amendamente, însă majoritatea nu au fost luate în considerare. De exemplu, la comisia juridică, acestea au fost votate în bloc, în funcție de inițiatori. Nici la Comisia de Cultură nu a fost prea mare agitație, dezbaterile fiind făcute în liniște.

Democrat-liberalii deja au anunțat că mare parte dintre amendamentele depuse de ei au fost reluate din cele făcute de USL în urmă cu un an. „Am depus atâtea amendamente, majoritatea reluate de la USL, pentru a sublinia demagogia lor și pentru a le pune în oglindă diferențele de poziție pe care le au. Dacă anul trecut au depus mii de amendamente și ne-au reproșat că nu le-am aprobat că nu a vrut Boc, acum, când situația financiară nu e diferită de 2012, să vedem cât de necesare mai cred ei că sunt”, a spus vicepreședintele Camerei Deputaților, Ioan Oltean, pentru gândul.

Aceeași idee este susținută și de deputatul Dan Cristian Popescu, care spune că acesta este, de fapt, un mesaj simbolic pentru „a sublinia ipocrizia parlamentarilor USL”.

„Amendamentele depuse de PDL au un mesaj simbolic, au vrut să sublinieze ipocrizia parlamentarilor USL de astăzi, care știind că nu sunt bani destui la bugetul de stat de anul trecut, au propus mii de amendamente fără mari speranțe de a fi votate, doar cu scopul de a jena votarea bugetului. Pentru a arăta ipocrizia acestor oameni, parlamentarii PDL au reluat aceste amendamente ca să vadă cum vor vota acei parlamentari care le-au creat acum un an”, a comentat Popescu, pentru gândul.

Alte amendamente

Totodată, referitor la amendamentele depuse de PDL susținute de Dan Cristian Popescu se numără și cele inițate de Eugen Tomac, ales în diaspora, care fac referire la suplimentarea bugetului pentru Radio Chișinău, astfel încât programele să fie recepționate de locuitorii Republicii Moldova.

Proaspăt intrată în Parlament, deputata PPDD Liliana Mincă, fostă șefă a Loteriei, spune că se luptă pentru oamenii din colegiul ei, motiv pentru care a depus și 68 de amendamente.

„Am depus 68 de amendamente în Comisiile pentru muncă, învățământ și cultură, și care vizează drumuri, cămine culturale, pensii și creșe. Am vrut construirea și renovarea căminelor culturale pentru că nu trebuie să-i uităm pe oameni că trebuie să se mai și distreze și ei. Muncesc foarte mult și au nevoie să se mai destindă. Plus că și pe copii trebuie să-i încântăm”, a declarat Mincă.

De partea cealaltă a baricadei, deputatul PNL Laurențiu Țigăeru Roșca neagă faptul că parlamentarii puterii ar fi depus amendamente.

„Nu poți să depui amendamente la un buget propus de guvernul tău, este un buget cu care ești de acord. Cei de la USL care au depus totuși amendamente au făcut-o din greșeală”, a spus acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra