Cadou de la Victor Ponta pentru fostul său vicepremier: noua putere a respins în Parlament solicitarea DNA de ridicare a imunității lui Daniel Chițoiu

Cadou de la Victor Ponta pentru fostul său vicepremier: noua putere a respins în Parlament solicitarea DNA de ridicare a imunității lui Daniel Chițoiu
Publicat: 11/03/2014, 17:59
Actualizat: 22/03/2019, 06:46

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat negativ, marți, cererea ministrului Justiției privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chițoiu. Ulterior, deputații au votat în plen și au respins avizarea urmăririi penale a lui Chițoiu cu 248 de voturi împotrivă și 108 voturi pentru. Votul s-a desfășurat în secret, cu bile.

În ședința Comisiei juridice s-au înregistrat cinci voturi în favoarea cererii, 16 voturi au fost „împotrivă”, patru buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul. Reprezentanții PNL din Comisia Juridică au votat pentru începerea urmăririi penale.

Decizia Comisiei juridice a fost luată după audierea lui Daniel Chițoiu.

În plenul Camerei Deputaților, fostul ministru de Finanțe, a pledat încă o dată nevinovat, explicându-le colegilor că Ordonanța de Urgență privind ASF a fost dată la presiunea organismelor internaționale.

„Acest act normativ a fost promovat în guvern ca urmare a angajamentelor cu instituțiilor internaționale. ASF a făcut obiectul atenției FMI, CE și BM încă din 2012, la fiecare evaluare s-a pus în discuție modul cum este organizat managementul la ASF, de fiecare dată în documentele încheiate și aprobate de Guvern, președintele țării și Parlament au fost stipulate în mod clar măsurile care trebuie luate pentru îmbunătățirea managementului”, le-a spus Chițoiu colegilor din Parlament.

Liberalul a adăugat că OUG a avut și avizele altor ministere și s-a tinut cont și de punctul de vedere al Ministerului Justiției.

PNL, PDL și PPDD au anunțat că vor vota în plen pentru încuviințarea urmării penale.

Camera Deputaților a decis, marți, să introducă pe ordinea de zi a ședinței de plen discutarea solicitării procurorului general privind încuviințarea începerii urmăririi penale a deputatului PNL Daniel Chițoiu.

Liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, a făcut această propunere, urmând ca solicitarea să fie discutată la punctul 20 al ordinii de zi.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunțat marți la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale PNL că deputații liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chițoiu, pentru ca poziția partidului să nu poată fi interpretată ca o obstrucționare a justiției.

Direcția Națională Anticorupție a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție să solicite Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chițoiu, în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanțelor. Procurorul general, Tiberiu Nițu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chițoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu a inițiat proiectul de ordonanță de urgență care reducea numărul membrilor consiliului și prevedea noi cerințe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiția experienței profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului și ASF, instituții cu rol esențial în garantarea respectării legii și a principiului transparenței instituționale și care ar trebui să acționeze exclusiv în interesul public, cât și lui Daniel George Tudor, vicepreședinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcția ocupată.

„În același timp, grupul infracțional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obținut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influența deciziile autorității de supraveghere și control”, potrivit procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”