Calculele parlamentarilor înainte de moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă

Redactor:
Ana Petrescu
Calculele parlamentarilor înainte de moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă
Moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului. Calculele parlamentarilor

Trecerea a cinci deputați PSD în formațiunea lui Victor Ponta, Pro România, a dus la pierderea majorității parlamentare de către PSD și ALDE în Camera Deputaților. Migrația către Pro România a dat o speranță Opoziției, care anunțase depunerea unei moțiuni de cenzură pentru a demite Executivul condus de Viorica Dăncilă. Social-democrații și ALDE mai aveau doar 164 de deputați, în condițiile în care, pentru a avea majoritatea în Camera Deputaților, aveau nevoie de 165 de voturi.

Trecerea lui Valeriu Steriu de la PMP la social-democrați a refăcut, însă, majoritatea parlamentară și în Camera Deputaților a PSD și ALDE. Astfel, cele două partide au, în prezent, 165 de deputați, adică exact 50% +1. Lor li s-ar putea adăuga, în cazul unei moțiuni de cenzură, cei 17 deputați care aparțin minorităților naționale, dar și cei 21 de deputați UDMR, astfel încât numărul de voturi împotrivă s-ar putea ridica la peste 200, din totalul de 329.

La Senat, PSD și ALDE dispun în continuare de o majoritate confortabilă. După trecerea celor doi senatori PMP la PSD, din totalul de 136 de senatori, 79 aparțin PSD-ALDE. Lor li s-ar putea adăuga și cei nouă senatori UDMR.

PNL are 29 de senatori, inclusiv Daniel Zamfir, USR-13, iar PMP mai are doar șase senatori.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a comentat migrația aleșilor PMP și înscrierea acestora în PSD, precizând că acțiunea l-a lăsat „cu un gust amar”.

„Parcă este un mercato. A crescut febra. Am rămas cu un gust amar să văd că parlamentari ai lui Băsescu, parcă fac tot ce pot să salveze Guvernul Dragnea-Dăncilă, dar nu ne descurajează și noi vom continua. Evident, am început încă de săptămâna trecută discuții formale și informale. Aceste discuții vor continua și în această săptămână. De asemenea, am mandatat nu numai echipa de negociere, dar fiecare parlamentar al PNL să poarte discuții cu parlamentari care se află în majoritatea guvernamentală cu obiectivul de a-i determina să voteze moțiunea de cenzură. Avem întâlniri și în cursul acestei săptămâni și aceste întâlniri vor continua”, a afirmat marți Orban, la Parlament.

Cu toate acestea, anunțul referitor la momentul depunerii moțiunii de cenzură a venit din partea președintelui USR, Dan Barna, care a spus că este foarte probabil ca aceasta să fie depusă la jumătatea lunii iunie.

„Moțiunea de cenzură probabil o vom depune împreună cu celălalt partid de opoziție undeva la mijlocul lunii iunie. Avem discuții în această direcție. Va cuprinde în mare parte elemente legate de economie și de componenta de justiție, cele două domenii care au fost semnificativ aflate sub asediu în ultimele luni. Lucrăm împreună cu colegii de la PNL la acest text, avem deja de câteva săptămâni discuții cu ei pe moțiunea de cenzură. În momentul în care vom avea o formă mai avansată, va fi prezentată”, a declarat marți Dan Barna, la Parlament.

Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi, iar PNL, USR și PMP au, la ora actuală, doar 182 de voturi.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 28 octombrie. Scorpionii vor avea mult...
Inchide