• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Călin Popescu Tăriceanu, despre Klaus Iohannis: Mulți au impresia că se pricep la lege și la interpretarea Constituției

Călin Popescu Tăriceanu, despre Klaus Iohannis: Mulți au impresia că se pricep la lege și la interpretarea Constituției
Călin Popescu Tăriceanu, despre Klaus Iohannis: Mulți au impresia că se pricep la lege și la interpretarea Constituției

„Cred că mulți au impresia că se pricep la lege și la interpretarea Constituției. Constituția spune un lucru foarte clar – că Ministerul Public funcționează sub autoritatea ministrului Justiției. Acest lucru înseamnă că tot ceea ce ține de respectarea legii, de politica penală este de resortul ministrului, urmărirea modului în care funcționează parchetele, dar și independența procurorilor este asigurată prin faptul că ministrul niciodată NU POATE INTERVENI în instrumentarea dosarelor, care reprezintă apanajul exclusiv al procurorilor. Prin această decizie a Curții nu este în niciun fel afectată independența procurorilor, dar, în schimb, remarc și este un lucru foarte bun, Curtea Costituțională nu a făcut decât SĂ ÎNTĂREASCĂ acest principiu constituțional, care până acum în ultimii ani, a fost numai un simplu enunț pe hârtie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai adăugat că „lipsa oricărui CONTROL la nivelul parchetului a dus la abuzurile și gravele excese care s-au petrecut în ultima vreme”.

„Readuc aminte tot ceea ce s-a întâmplat la unitățile de parchet DNA de la Ploiești și alte orașe, semnarea protocoalelor secrete… Lucrurile acestea nu pot să rămână nesancționate sau neobservate. Sigur că îi revine Parlamentului o sarcină extrem de importantă de a rectifica sau de a corecta lacunele legislative, dar în același timp, conform principiului controlului și echilibrului reciproc al puterilor în stat, nicio instituție nu poate să rămână în afara unui sistem de control și echilibru. În acest sens, Constituția a prevăzut să existe și la nivelul procurorilor un element de control în ceea ce privește funcționarea parchetelor. Avem, pe de o parte ministruL, și pe altă parte CSM, care nici acolo nu și-au făcut treaba ani și ani de zile. Slavă Domnului, văd că în ultima perioadă Inspecția Judiciară și-a luat rolul în serios”, a adăugat președintele Senatului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, că așteaptă motivarea CCR referitoare la revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie „controlați politic” și că aceștia sunt sub autoritatea, nu sub controlul ministrului Justiției.

 

Inchide