Călin Popescu-Tăriceanu, despre Traian Băsescu: Am avut un informator al Securității în funcția de președinte, 10 ani

Redactor:
Teodor Bobei
Călin Popescu-Tăriceanu, despre Traian Băsescu: Am avut un informator al Securității în funcția de președinte, 10 ani
Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, luni, în cadrul ședinței solemne din Parlament, că România a eșuat în a ține nomenclatura departe de conducerea statului, afirmând că "am ajuns în situația de a avea un informator al Securității în funcția de președinte al României, nu mai puțin de zece ani".

„Am eșuat în a ține nomenclatura comunistă departe de conducerea statului. Și mai grav, am eșuat în a ține fosta Securitate departe de pârghiile puteri. Așa am ajuns în situația de a avea un informator al Securități în funcția de Președinte al României nu mai puțin de zece ani!Cel mai grav este ca eșuăm în fiecare zi în a ține națiunea unită, în a ne opri în crearea de falii și prăpăstii între români! La fel de grav este că eșuăm în viața de zi cu zi în a păstra libertatea de opinie departe de orice constrângeri materiale sau presiuni politice. Suntem pe cale să sacrificăm libertățile și drepturile românilor pentru a justifica abuzurile din justiție făcute în numele luptei anticorupție”, a declarat președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, luni, în ședința solemnă dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989.

Acesta a precizat că nu face parte din categoria „dezamăgiților” și care refuză să vadă progresele din ultimii 30 de ani și a afirmat că „50 de ani de cruntă dictatură nu pot fi șterse peste noapte”.

„Nu fac parte din rândul celor dezamăgiți, care spun că România nu s-a schimbat aproape deloc după 1989! Nu fac parte din rândul celor care refuză să vadă progresele de necontestat pe care le-am făcut în acești 30 de ani!Fac parte dintre cei care sunt conștienți că aproape 50 de ani de cruntă dictatură, probabil cea mai dură din tot lagărul estic, au lăsat urme extrem de adânci și urmările lor nu pot fi șterse peste noapte.Fac parte din rândul celor care știu că România la 30 de ani de democrație încă nu se poate compara cu țări care au avut sute de ani de democrație și economie liberă. E frumos să spunem că «vrem o țară ca afară», dar haideți să recunoaștem că nici «afară» nu s-a construit peste noapte, haideți să punem mână de la mână și să ne construim țara în care vrem să trăim”, a mai spus Tăriceanu.

Magistrații Curții de Apel București au admis, pe 22 septembrie, acțiunea Consiliului Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.) și au constatat calitatea de colaborator al Securității în privința fostului președinte al României Traian Băsescu.

În acțiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de MEDIAFAX, se arată că fostul președinte și-a turnat colegii și a menținut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI și MApN.

 

Inchide