Camera Deputaților a adoptat o Declarație privind comemorarea Holocaustului

Camera Deputaților a adoptat o Declarație privind comemorarea Holocaustului
Camera Deputaților a adoptat, marți, în ședința consacrată comemorării Holocaustului, o Declarație prin care reafirmă, între altele, hotărârea parlamentarilor de a susține acțiunile de combatere a xenofobiei și antisemitismului.
Publicat: 08/10/2013, 13:57
Actualizat: 01/08/2014, 09:50

Camera Deputaților a adoptat, marți, în ședința consacrată comemorării Holocaustului, o Declarație prin care reafirmă, între altele, hotărârea parlamentarilor de a susține acțiunile de combatere a xenofobiei și antisemitismului.

Declarația a fost propusă de Biroul Permanent al Camerei Deputaților și citită în plenul acestui for legislativ de către Niculae Mircovici, la ședința consacrată comemorării victimelor Holocaustului. „Ne exprimăm convingerea că asumarea trecutului reprezintă un moment al responsabilității, este de datoria noastră să ne aducem aminte de victimele Holocaustului, reafirmăm hotărârea membrilor Camerei pentru a susține acțiunile de combatere a xenofobiei și antisemitismului”, a precizat Mircovici. El a arătat că, prin acest document, deputații solicită Guvernului să acorde întreaga susținere pentru continuarea programelor de comemorare a victimelor Holocaustului.

Înainte de adoptarea acestei Declarații, deputatul minorității naționale Aurel Vainer a declarat că Legislativul trebuie să mărească indemnizațiile evreilor supraviețuitori ai Holocaustului, arătând că, „dacă aceștia mai sunt lăsați mult”, „degeaba” se mai vine cu legea.

Vainer, care reprezintă minoritatea evreilor din România, a spus că aproximativ 300.000 de evrei și-au pierdut viața în anii Holocaustului, în urma măsurilor de represiune.

El a arătat că Parlamentul a adoptat o lege importantă care vizează combaterea rasismului, xenofobiei, antisemitismului, dar care „din păcate nu e prea aplicată de organele în drept”. „Rolul Parlamentului este important și prin această lege România este cotată printre cele mai progresiste țări în materie de combatere a acestei probleme. Totuși, Parlamentul României să ne ajute să îmbunătățim această lege, respectiv acolo unde nu funcționează, unde organele în drept nu o aplică”, a precizat Aurel Vainer.

Deputatul a pledat și pentru un proiect de lege care să prevadă mărirea indemnizației evreilor supraviețuitori Holocaustului. „Proiectul de lege zace de mulți ani și v-aș ruga să fie adus în plen cu raport pozitiv și să votați. Dacă ne mai lăsați mult, degeaba veniți cu legea!”, a adăugat Vainer.

La sesiunea Camerei Deputaților consacrată comemorării Holocaustului au fost prezenți și ambasadorul statului Israel, Dan Ben Eliezer, și cel al Federației Ruse, Oleg Malginov.

„Exprim aprecierea pentru Guvernul României, pentru Parlament pentru pașii în recunoașterea Holocaustului, pentru legislația împotriva negării acestei tragedii, pentru poziția împotriva declarațiilor antisemite, pentru introducerea studiului Holocaustului în școli”, a declarat ambasadorul Israelului, la ședința solemnă a Camerei Deputaților consacrată comemorării Holocaustului.

El a apreciat că este important să fie dezvoltate programe educaționale în școli despre Holocaust și ar fi util ca în ziua comemorării acestei tragedii să se organizeze în școli dezbateri despre ce reprezentă Holocaustul, ce reprezintă rasismul și antisemitismul.

Ambasadorul Federației Ruse a afirmat că este clar că antisemitismul, fascismul încearcă să renască în anumite țări europene. „În capitalele unor țări europene există marșuri ale veteranilor SS și sunt glorificați. Acest lucru nu ar trebui să fie acceptat în Europa. (…) Îmi exprim satisfacția că într-o țară polietnică cum este România această temă cum este Holocaustul este acceptată în loc să fie respinsă, că există condiții favorabile legale pentru evrei, minorități naționale să-și poată păstra tradițiile și cultura. Trebuie să lucrăm împreună să prevenim naționalismul agresiv în viitor”, a spus ambasadorul Federației Ruse.

Ședința consacrată comemorării Holocaustului a început, la propunerea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului. Zgonea a arătat că Holocaustul este o tragedie care nu trebuie să se mai repete în istoria României. „Vom avea, dacă sunteți de acord, în fiecare an, în Camera Deputaților, datoria de a ne aminti de ororile acestei tragedii”, a mai spus Zgonea.

Și senatorii au ținut, marți, un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...