Campania electorală s-a încheiat. Ultimul „cartuș” al lui Cioloș: apelul făcut pe net către publicul tânăr

Campania electorală s-a încheiat. Ultimul cartuș al lui Cioloș: apelul făcut pe net către publicul tânăr
Publicat: 10/12/2016, 22:35

Ultima zi de campanie a coincis cu Ziua internațională a luptei împotriva corupției, care a adus aminte de sloganul de după Colectiv – ”Corupția ucide” – folosit de președintele Klaus Iohannis pentru a instala un premier tehnocrat în 2015 și pentru a face un apel la vot vineri.

Principalul beneficiar al apelului la vot, premierul Dacian Cioloș, a punctat la capitolul originalitate printr-un interviu relaxat – primul al unui premier în România – acordat lui Mikey Hash, primul vlogger din țară care a sărit de 1 milion de subscriberi pe YouTube. Premierul a încercat astfel să ajungă la electoratul tânăr care nu se uită la televizor și nu este foarte interesat de politică, dar își dorește schimbare și ”este suficient de dezghețat să aleagă”. Dacă până la acest interviu șeful Guvernului a părut uneori pasiv în campanie, după cum el însuși a mărturisit recent, iar echilibristica politician-tehnocrat a fost de multe ori complicată și greu de digerat, în mediul informal online această poziționare a lui Dacian Cioloș a apărut mai naturală.

Șeful Executivului le-a explicat tinerilor că și neparticiparea la vot este o alegere cu consecințe, iar absenteismul are ca și consecință faptul că o minoritate decide. ”Parlamentul oricum se alege. (…)Nu e totuna să fie ales de 2-3 milioane sau de 10-15 milioane de oameni. Vremea trece chiar dacă nu faci nimic”, a subliniat el.

Cioloș a povestit și despre muzica care îi place – clasică, populară, dar și electronică old-school, dar și despre un politician pe care îl simpatizează – omologul său candidan, Justin Trudeau, care ”când îl iei mai tare, să obții lucruri, se cunoaște că taică-su o fost premier și o învățat de copil niște lucruri”.

Premierul s-a distanțat totodată de politicieni și de obiceiul acestora de a ”da frumos” în campanie, nu a rostit niciun nume de partid și a fost întrebat de tineri de ce școala e mai grea în România decât în străinătate.

Cioloș a povestit și cum ”l-a luat nebunia să accepte” conducerea Guvernului, după ce o discuție de două ore cu șeful statului și după ce Klaus Iohannis i-a spus: ”Iei tot guvernul și anul ăsta te ocupi”.

Pe de altă parte, PNL a mizat totul pe antiteza Dacian Cioloș – Liviu Dragnea, dar a gafat într-un mod siliar cu cel de la alegerile locale când candidatul său la sectorul, Răzvan Sava, a defilat cu Cristian Popescu Piedone. Astfel, președintele PNL Maramureș, Mircea Dolha, a postat un mesaj video în care apare alături de primarul Cătălin Cherecheș, în care edilul aflat în arest la domiciliu îndeamnă electoratul să-i voteze pe cei care nu i-au întors spatele când i-a fost greu, candidații PNL, printre care și mama sa. Mesajul care a însoțit postarea, pe Facebook, a candidatului PNL la Senat – Maramureș Mircea Dolha a fost: „Cuvânt dat. Cuvânt respectat! Cătălin Cherecheș votează PNL”.

PSD a reușit să evite și în această ultimă zi, la fel ca în restul campaniei, tema anti-corupție. Liderul partidului, Liviu Dragnea, a reiterat vineri multitudinea de promisiuni electorale care au fost definitorii pentru campania electorală, anunțând într-un interviu online ”programe cum nu au mai fost până acum în România”.

El a lansat totodată și un apel la vot către generațiile mai noi apelând însă la bătrâni, în mod tradițional ”incriminați” ca fiind electoratul PSD care decide viitorul tinerilor care nu se mobilizează la vot în număr suficient de mare. Social-democrații au încercat să contracareze acestă imagine făcându-i pe pensionari să declame cu ochiii umezi de lacrimi: ”Am nevoie de schimbări mari și le vreau astăzi! Nu pentru mine, pentru copiii mei, pentru țară! Vă voi lăsa vouă tot ce am mai bun, tot ce știu că va avea grijă de voi! Am încredere mare în România noastră!”.

USR a început ziua cu o fotografie pe Facebook cu un ospăț nocturn La Cocoșatu, apoi a trecut la o animație în spiritul sărbătorilor: ”Mai bine crezi în Moș Crăciun decât în cei ce ne conduc de 27 de ani”. Mesajul dat de la Constanța de Nicușor Dan a fost că am avut o campanie „abjectă”, îndreptată împotriva românilor care au studiat și muncit în străinătate. El a lansat un avertisment și către Dacian Cioloș – să nu se alăture PNL.

Partidul România Unită (PRU) a apelat la sms-uri semnate Victor Ponta în care oamenii sunt sfătuiți să voteze cu PRU pentru a ajuta PSD să intre la guvernare. Fostul premier a trebuit să se delimiteze parțial de acest îndemn afirmând că votează PSD, dar că îi respectă pe cei ce votează PRU și ALDE pentru că ”vor binele României”, reluând tema ”iobagilor care se revoltă împotriva exploatatorilor străini”, discurs calificat de USR drept ”fascist”.

ALDE, prin copreședintele Călin Popescu Tăriceanu, a dat glas cunoscutelor obsesii – președintele Klaus Iohannis să își ceară scuze românilor pentru ”implicare ilegitimă și neconstituțională” în procesul electoral care ”a depășit orice limită imaginabilă și nu are precedente nici măcar în mandatele lui Traian Băsescu”. El și-a exprimat și o neliniște: ”numărul mare al cetățenilor care nu cred că alegerile vor fi corecte și libere și care se așteaptă la manipulări și la distorsionări ilegale ale procesului electoral de natură să afecteze rezultatul votului”.

Liderul PMP, Traian Băsescu, și-a mai nuanțat în ultima zi atacurile la adresa justiției, revenind parțial prin discursul cu care a câștigat două alegeri prezidențiale. ”Voi face tot ce se poate ca PSD și ALDE să nu își facă prada, să nu adune procentele și să creștem procentele pe dreapta. Și eu sancționez abuzurile Justiției, dar știu mentalitatea PSD. Ei vor să controleze Justiția”, a spus el într-un interviu. El a îndemnat electoratul PNL ”care nu se regăsește într-un lider ca doamna Gorghiu să voteze cu PMP”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice