Candidatul PPMT la Președinție: În 40-50 de ani maghiarii ar putea dispărea din România

Candidatul PPMT la Președinție: În 40-50 de ani maghiarii ar putea dispărea din România
Candidatul PPMT la Președinție, Szilagyi Zsolt, afirmă că politicienii români au "declarații pentru export și o altă practică pentru import" privind drepturile maghiarilor, iar dacă acest lucru nu se oprește, în 40-50 de ani maghiarii ar putea dispărea din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Candidatul PPMT la Președinție, Szilagyi Zsolt, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că el constată că, potrivit recensământului, la fiecare zece ani dispar 200.000 de maghiari din Transilvania, astfel că, „într-o perspectivă vizibilă”, comunitatea lor „va dispărea”.

El a adăugat că o comunitate puternică, precum cea a germanilor din România, care au fost de ordinul sutelor de mii, „a devenit atât de mărunțică, încât nu e vizibilă, din păcate” și toți ardelenii au pierdut o cultură europeană care exista aici din anii 1100-1200, ceea ce „spune foarte multe despre politica națională din România”.

„Faptul că germanii au dispărut de aici este pierderea noastră comună și, în același timp, eu cred că spune foarte multe despre politica națională din România. Și noi nu vrem să ajungem pe soarta germanilor. Noi vrem să fim cetățeni corecți, care respectă legea, care plătesc impozit și care pun umărul să facă o regiune și o țară mai bună”, a spus Szilagyi.

Szilagyi a susținut că el constată o lipsă a rezultatelor în privința comunității maghiare din România și „jumătăți de măsură” în declarațiile politice, susținând că, la câte impozite plătesc maghiarii, aceștia ar trebui să aibă trei universități în limba maternă în România.

„Deci, politicienii români fac declarații că drepturile maghiarilor sunt respectate în România «pentru export», însă realitățile arată o altă practică «pentru import». Și acest lucru trebuie oprit. Fiindcă, dacă nu se oprește, atunci generația mea sau copiii mei vor mai avea școli în limba maghiară, dar în 40-50 de ani noi vom dispărea din România. Poate unii români doresc acest lucru. Să vorbim sincer. Unii români ar dori ca România să fie numai și numai a românilor, numai în limba română și așa mai departe. Și eu cred că ei greșesc. Noi trebuie să ducem un dialog și cu ei, să le arătăm că de fapt sunt pe o pistă greșită”, a spus Szilagyi.

Acesta a apreciat că „România este o țară minunată așa cum este, dar ar trebui să fie mult mai bine administrată”, arătând că el crede că, pe lângă autonomie, România ar trebui modernizată și să devină o „alianță a regiunilor istorice”.

„Noi ardelenii avem foarte multe lucruri în comun. Dacă Janos și Ioan se bat aici la Târgu Mureș în cârciumă, pentru noi este o bătaie de cârciumă. Pentru cei de la București este un conflict interetnic. Deci, noi ne înțelegem și ne știm foarte bine. Și aici, și în școli. Lăsați-ne să ne administrăm regiunea, fiindcă Germania, Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite dovedesc că acele țări ce au un sistem ce le permite regiunilor o autonomie administrativ-financiară sunt mult mai eficiente”, a conchis el.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
GREȘELI frecvente la examenul de traseu. Ce trebuie să exersezi atent înainte și la ce...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide