Candidatul PPMT la Președinție: În 40-50 de ani maghiarii ar putea dispărea din România

Candidatul PPMT la Președinție: În 40-50 de ani maghiarii ar putea dispărea din România
Publicat: 17/09/2014, 17:59
Actualizat: 30/09/2018, 05:52

Candidatul PPMT la Președinție, Szilagyi Zsolt, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că el constată că, potrivit recensământului, la fiecare zece ani dispar 200.000 de maghiari din Transilvania, astfel că, „într-o perspectivă vizibilă”, comunitatea lor „va dispărea”.

El a adăugat că o comunitate puternică, precum cea a germanilor din România, care au fost de ordinul sutelor de mii, „a devenit atât de mărunțică, încât nu e vizibilă, din păcate” și toți ardelenii au pierdut o cultură europeană care exista aici din anii 1100-1200, ceea ce „spune foarte multe despre politica națională din România”.

„Faptul că germanii au dispărut de aici este pierderea noastră comună și, în același timp, eu cred că spune foarte multe despre politica națională din România. Și noi nu vrem să ajungem pe soarta germanilor. Noi vrem să fim cetățeni corecți, care respectă legea, care plătesc impozit și care pun umărul să facă o regiune și o țară mai bună”, a spus Szilagyi.

Szilagyi a susținut că el constată o lipsă a rezultatelor în privința comunității maghiare din România și „jumătăți de măsură” în declarațiile politice, susținând că, la câte impozite plătesc maghiarii, aceștia ar trebui să aibă trei universități în limba maternă în România.

„Deci, politicienii români fac declarații că drepturile maghiarilor sunt respectate în România «pentru export», însă realitățile arată o altă practică «pentru import». Și acest lucru trebuie oprit. Fiindcă, dacă nu se oprește, atunci generația mea sau copiii mei vor mai avea școli în limba maghiară, dar în 40-50 de ani noi vom dispărea din România. Poate unii români doresc acest lucru. Să vorbim sincer. Unii români ar dori ca România să fie numai și numai a românilor, numai în limba română și așa mai departe. Și eu cred că ei greșesc. Noi trebuie să ducem un dialog și cu ei, să le arătăm că de fapt sunt pe o pistă greșită”, a spus Szilagyi.

Acesta a apreciat că „România este o țară minunată așa cum este, dar ar trebui să fie mult mai bine administrată”, arătând că el crede că, pe lângă autonomie, România ar trebui modernizată și să devină o „alianță a regiunilor istorice”.

„Noi ardelenii avem foarte multe lucruri în comun. Dacă Janos și Ioan se bat aici la Târgu Mureș în cârciumă, pentru noi este o bătaie de cârciumă. Pentru cei de la București este un conflict interetnic. Deci, noi ne înțelegem și ne știm foarte bine. Și aici, și în școli. Lăsați-ne să ne administrăm regiunea, fiindcă Germania, Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite dovedesc că acele țări ce au un sistem ce le permite regiunilor o autonomie administrativ-financiară sunt mult mai eficiente”, a conchis el.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...