Cât câștigă un eurodeputat

Cât câștigă un eurodeputat
Publicat: 25/04/2014, 09:28
Actualizat: 12/02/2019, 01:23

Europarlamentarii beneficiază, pe lângă salariul de peste 6.000 de euro, de mai multe indemnizații (pentru cheltuieli generale, indemnizații de ședere, indemnizații anuale de călătorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum și de circa 20.000 de euro lunar pentru angajarea asistenților.

Salariul brut al unui europarlamentar este de aproximativ 7.900 de euro, achitat din bugetul PE. După reținerea impozitului comunicat și a contribuției pentru asigurarea de accident, salariul net ajunge la circa 6.200 de euro, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Parlamentului European. De asemenea, statele membre pot să perceapă din salariu un impozit național.

Salariul de bază este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curții Europene de Justiție. Există și câteva excepții: deputații care au avut un mandat în Parlamentul European înainte de alegerile din 2009, când a fost stabilit acest sistem unic de salarizare, au putut opta pentru menținerea sistemului național anterior pentru salariu, indemnizația tranzitorie și pensii.

Pe lângă salariu, membrii Parlamentului European primesc o serie de indemnizații cu scopul de a acoperi cheltuielile pe care aceștia le fac pentru îndeplinirea sarcinilor lor parlamentare.

Astfel, indemnizația pentru cheltuieli generale vizează acoperirea cheltuielilor din statul membru în care au fost aleși, precum costurile de administrare a birourilor deputaților, factura telefonică și taxele poștale, achiziționarea, utilizarea și întreținerea echipamentului informatic și telematic. Indemnizația este redusă la jumătate în cazul deputaților care, fără o justificare adecvată, nu participă la jumătate din numărul ședințelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august). Valoarea indemnizației este de aproximativ 4.300 de euro pe lună.

Eurodeputaților li se rambursează costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la ședințele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg. Rambursarea sumelor se face după prezentarea chitanțelor, în limita costului unui bilet de avion la clasa business, a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,50 de euro pe kilometru pentru călătoria cu mașina, la care se adaugă indemnizații fixe în funcție de distanță și durata călătoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasării (precum taxele de autostradă, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervări).

Pe lângă acoperirea acestor cheltuieli de deplasare, europarlamentarii au o indemnizație anuală de călătorie, deoarece, deseori, ei călătoresc în afara statului membru de origine pentru îndeplinirea sarcinilor lor, dar în alte scopuri decât reuniunile oficiale (de exemplu, pentru a participa la o conferință în alt stat membru sau pentru a efectua o vizită de lucru în altă țară, în calitate de raportor).

Pentru a acoperi această eventualitate, deputații pot primi rambursări dintr-o indemnizație anuală de călătorie fixă pentru cheltuielile de călătorie, cazare și alte cheltuieli aferente ale acestora. Rambursarea se face pe baza tarifului aerian sau a tarifului feroviar real, după prezentarea tichetelor de călătorie relevante și a documentelor justificative necesare. Indemnizația este de maximum 4.243 de euro.

O altă indemnizație este cea zilnică, numită și indemnizație de ședere. PE plătește o indemnizație forfetară de 304 euro pentru a acoperi cazarea și costurile adiacente pentru fiecare zi în care eurodeputatul este prezent în zilele de activitate oficială, cu condiția să semneze registrul de prezență. Această indemnizație acoperă facturile de hotel, mesele și toate celelalte cheltuieli implicate. În zilele în care are loc votul în ședință plenară, această indemnizație este redusă la jumătate dacă europarlamentarii lipsesc la mai mult de jumătate dintre voturile prin apel nominal, chiar dacă sunt prezenți.

Din această diurnă ei trebuie să-și asigure cazarea și masa, dar nu sunt obligați să justifice modul de cheltuire.

Sistemul PE este flexibil, permițându-le eurodeputaților să opteze singuri pentru cazarea în apartamente închiriate sau la hotel și pentru nivelul de confort pe care îl consideră necesar. Deși suma care revine din diurnă poate ajunge la peste 4.000 de euro pe lună, o sumă mai mult decât suficientă la prima vedere pentru cazare și masă chiar și la prețurile din Bruxelles și Strasbourg, sistemul de decontare este totuși condiționat strict la prezență.

Banii pentru cazare și masă nu sunt puși la dispoziția eurodeputaților în avans, ci decontați ulterior, după verificarea situațiilor de prezență.

Majoritatea eurodeputaților optează pentru închirierea unui apartament în Bruxelles, unde PE are activitate 2-3 săptămâni pe lună, iar pentru cele 3-4 zile pe lună când activitatea se desfășoară la Strasbourg se orientează spre hotelurile din zonă.

Închirierea unui apartament cu două camere la Bruxelles variază, în funcție de zonă și confort, între 800 și 1.200 de euro, în timp ce pentru o locuință centrală și confortabilă, cu trei camere, prețurile încep de la 1.400-1.500 de euro.

Hotelierii din Strasbourg încearcă să profite de pe urma cererii care fluctuează în funcție de activitatea PE, o cameră pe noapte la 3-4 stele putând ajunge și la 200-250 de euro.

Datorită faptului că diurna nu trebuie justificată, combinațiile private la care pot recurge eurodeputații pentru a face economii la cazare sunt numeroase.

Un ales european harnic, cu prezență asiduuă la lucrări și cu certitudinea că va fi inclus și în viitor pe lista de candidați a partidului său, e liber să ia decizia de a plăti din diurnă inclusiv rata unui împrumut pentru achiziția unui apartament în Bruxelles, care va rămâne în final în proprietatea sa, nu a PE. Mai ales în țări ca Germania, Franța și Italia sunt eurodeputați cu mai multe mandate la activ, cu grad mare de specializare în problematicile PE.

Mulți dintre eurodeputați preferă și să evite tarifele ridicate ale hotelurilor din Strasbourg și să se cazeze, în cele 3-4 zile când Parlamentul European se mută aici, în orășele învecinate, cum ar fi Kehl (Germania), aflat la o distanță de numai câțiva kilometri.

Europarlamentarii descurcăreți pot face astfel din diurnă economii care se adaugă salariului lunar brut de 7.600 euro.

În cazul reuniunilor care au loc în afara Uniunii Europene, indemnizația este de 152 de euro (cu condiția semnării în registrul de prezență), iar facturile de hotel sunt rambursate separat.

Pe lângă salariu și indemnizații, eurodeputații au asigurată de către PE și plata salariilor asistenților.

Astfel, aceștia își aleg personalul în limita unui buget stabilit de Parlamentul European. Asistenții acreditați, care își desfășoară activitatea la Bruxelles, Luxemburg sau Strasbourg sunt încadrați în mod direct de administrația Parlamentului, în conformitate cu condițiile pentru angajarea personalului temporar din instituțiile UE. De asistenții care își desfășoară activitatea în statele membre din care provin eurodeputații se ocupă agenți plătitori calificați, care garantează aplicarea măsurilor corespunzătoare în materie de impozite și asigurări sociale.

Suma maximă lunară pentru asistenți este de circa 21.200 de euro. Până la un sfert din acest buget poate fi folosit pentru servicii oferite de prestatori de servicii aleși de deputat, cum ar fi solicitarea unui studiu de specialitate privind un anumit subiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia