Răsturnare de situație. PSD va merge cu Gabriela Firea, iar PNL cu Sebastian Burduja la Primăria Capitalei /Principalele DECIZII ale Coaliției

Răsturnare de situație. PSD va merge cu Gabriela Firea, iar PNL cu Sebastian Burduja la Primăria Capitalei /Principalele DECIZII ale Coaliției
Publicat: 22/04/2024, 08:38
Actualizat: 23/04/2024, 10:15

Ședința Coaliției s-a încheiat puțin după ora 1, după mai bine de 15 ore de negocieri, iar decizia finală a fost să renunțe la candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu și să meargă fiecare cu candidat separat la primăria Capitalei.

Principalele concluzii ale Coaliției

  • Coaliția a decis să meargă cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea – PSD și Sebastian Burduja – PNL pentru a maximiza electoratele celor doua partide.
  • Cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă pe soluții pentru București
  • Candidații pe sectoare rămân comuni, la fel și listele de consilii locale. Este o situație similară cu deciziile luate pentru Bacău și Brașov, ne-au spus surse din interiorul Coaliției. Decizia finală urmând să fie anunțate zilele acestea.

Ultima zi în care se poate depune candidatura la BEM este ziua de 30 aprilie.

UPDATE 23.10

Cătălin Cîrstoiu a părăsit Palatul Victoria după 5 ore de discuții cu liderii Coaliției. Surse politice afirmă că medicul s-a retras din cursa pentru Primaria Municipiului București.

Cîrstoiu le-ar fi spus liderilor Coaliției ca au „mandatul său pe masă”. Acesta a venit ultimul și a plecat primul, folosind altă ieșire. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și ceilalți membri ai Coaliției au rămas la discuții.

UPDATE 22.00

Ministrul Sorin Grindeanu s-a întors pentru a treia oară la ședința Coaliției. Se anunță că discuțiile se prelungesc. În aceste momente se poartă discuții pentru păstrarea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei.

UPDATE 19.15

Conform surselor politice, Cătălin Cîrstoiu rămâne în cursa pentru Primăria Capitalei, cu susținerea PSD-PNL. Este decizia luată de liderii coaliției, în ședința care a început la ora 10.00.

UPDATE 18.25

Medicul Cătălin Cîrstoiu are acum o întâlnire separată cu Marcel Ciolacu și cu Nicolae Ciuca pentru a stabili dacă vor merge sau nu mai departe cu această candidatură.

UPDATE 18.05

Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns la ora 18, la Palatul Victoria. Ședința Coaliției durează, deja, de 8 ore, timp în care s-au căutat nume pentru un posibil înlocuitor.

UPDATE 17.00

Cine l-ar putea înlocui pe Cătălin Cîrstoiu?

Surse politice au precizat, pentru Gândul, că cele două nume aflate în discuțiile din Coaliție sunt Orlando Teodorovici și Daniel Zamfir.

Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor în guvernele Ponta şi Dăncilă, a anunțat în toamna anului trecut că dorește să candideze pentru președinția României.

Daniel Zamfir este la al treilea mandat de parlamentar. A fost deputat în legislatura 2012 – 2016, apoi senator din partea PSD.

Ședința Coaliției de la Palatul Victoria a început acum 7 ore. Dacă inițial se știa că va ajunge și Cătălin Cîrstoiu, mai târziu, surse din interior au precizat că „încă nu a fost invitat”.

UPDATE 16.00

Coaliția nu reușește după șase ore să iasă o decizie, numele lui Cătălin Cîrstoiu ar putea rămân în continuare o variantă. Lucian Romașcanu spunea că la Capitală va fi un candidat comun. Declarația aici. 

UPDATE 14.30

Coaliția negociază de câteva ore cu ce candidat va merge mai departe. Cătălin Cîrstoiu are șanse minime să continue, mai ales că potrivit sondajelor ar ieși pe locul 3.

Din partea PSD o variantă era susținerea lui Cristian Popescu Piedone, iar liberalii ar putea veni cu propriul candidat.

Rareș Bogdan ar fost luat în calcul, însă a spus că nu dorește această funcție. ,,Am refuzat această onoare”, a spus Rareș Bogdan, pentru Gândul.

UPDATE 13.00

Surse GÂNDUL spun că medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul Coaliției. În aceste momente, discuțiile de la Palatul Victoria se concentrează pe numele unui înlocuitor pentru Cătălin Cîrstoiu.

UPDATE 12.20

Potrivit unor surse GÂNDUL, Coaliția caută alte variante pentru a desemna un nou candidat.

Întrebat despre un alt candidat comun sau dacă fiecare partid va merge cu propriul candidat, Rareș Bogdan ne-a declarat că: ,,Vom vedea în orele următoarele.”

UPDATE 11.50

Care sunt scenariile coaliției

În situația în care medicul Cătălin Cîrstoiu s-ar retrage, Coaliția ar trebui să vină cu o variantă nouă de candidat comun însă este mult prea târziu să facă acest lucru.

Ar mai fi varianta ca fiecare partid sa aibă propriul candidat. PSD nu a anunțat un potențial candidat, iar Gabriela Firea nu poate fi pe listă, deoarece aceasta va candida la europarlamentare. Nici Daniel Băluță nu este o variantă, întrucât acesta și-a înscris candidatura la sectorul 4, iar despre Robert Negoiță care s-a oferit să preia această candidatură, Marcel Ciolacu spunea că este un este un bun primar la sectorul trei.

Din partea liberalilor, Nicolae Ciucă spunea zilele trecute că au propriul candidat și că au destule variante pentru o situație în care fiecare partid ar merge cu propriul candidat la Primăria capitalei o variantă o discutată a fost Sebastian Burduja însă acesta nu mai este interesat deocamdată de această poziție.


UPDATE 11.00

Medicul Cătălin Cîrstoiu, așteptat să participe la această coaliție, nu a ajuns deocamdată și nu se știe dacă va mai participa.


UPDATE 10.00

Liberalii au plecat spre sediul Guvernului, unde are loc reuniunea coaliției. Fără răspunsuri la întrebările jurnaliștilor. „Nu este corect față de colegii de la PSD”, a spus Rareș Bogdan.

Discutăm despre cum a evoluat ultima săptămână și ce se întâmplă. E o situație grea, dar trebuie să ieșim astăzi cu o soluție finală.

Prim-vicepreședintele PNL mizează pe un candidat comun, spre binele lui George Tuță și al lui Rareș Hopincă.

Dacă vrem să mai funcționeze coaliția, e nevoie să avem minte la noi și să venim cu candidat unic. Dacă mergem cu candidat separat dinamităm șansele lui George Tuță și Rareș Hopincă.

Știrea inițială.

Candidatura lui Cătălin Cîrstoiu din partea Coaliției pentru primăria București trebuia înscrisă în cursul zilei la Biroul Electoral Municipal, însă înainte urmează încă o discuție între echipele PSD și PNL dacă vor merge în continuare cu medicul Cîrstoiu. 

Cătălin Cîrstoiu a ținut vineri o conferință de presă în fața spitalului Universitar pentru a clarifica în fața bucureștenilor acuzațiile de incompatibilitate care i s-au adus.

Marcel Ciolacu l-a somat pe Cătălin Cîrstoiu să clarifice toate problemele în fața publicului și i-a transmis că-l așteaptă luni la Coaliție.

Nicolae Ciucă de asemenea a spus că este necesar ca medicul să vină în fața oamenilor și să clarifice acuzațiile care i se aduc.

CITEȘTE ȘI:

Cătălin CÎRSTOIU nu se simte FOLOSIT: Marcel CIOLACU și domnul Nicolae Ciucă nu m-au mințit niciodată!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple