Câte voturi au obținut ecologiștii români la Siliștea-Pungești, unde se explorează gazele de șist

Câte voturi au obținut ecologiștii români la Siliștea-Pungești, unde se explorează gazele de șist
Partidul Ecologist Român a obținut peste 50 la sută din opțiunile celor care s-au prezentat, duminică, la vot, pentru alegerile europarlamentare, în localitatea vasluiană Siliștea - Pungești, acolo unde compania Chevron a început, în urmă cu aproape o lună, explorarea gazelor de șist.

Potrivit datelor comunicate, marți, de Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, 55,78 la sută din locuitorii din Siliștea, comuna Pungești, care s-au prezentat la urne la alegerile europarlamentare au votat cu Partidul Ecologist Român (PER), transmite corespondentul MEDIAFAX.

În aceeași localitate, în extravilanul căreia compania Chevron a demarat la începutul acestei luni lucrările de explorare a gazelor de șist, Alianța PSD-UNPR-PC, aflată la guvernare, a obținut doar 6,31 la sută din opțiunile electoratului.

În localitatea Armășoaia, învecinată cu Siliștea și unde primarul comunei Pungești, Mircea Vlasă (PSD), își are domiciliul, sătenii au votat în proporție de 51,61 la sută tot cu PER, în timp ce Alianța PSD-UNPR-PC a primit 20,55 la sută din voturile populației.

În județul Vaslui, PER a obținut 0,42 la sută din opțiunile electoratului, în condițiile în care a adunat 1.416 voturi din toate cele 81 de comune și cinci orașe din județ. Numai din comuna Pungești, ecologiștii au adunat 205 voturi, ceea ce reprezintă aproape 15 la sută din opțiunile electoratului din județul Vaslui.

În localitatea Siliștea, s-au desfășurat, în ultima jumătate de an, numeroase proteste ale localnicilor și activiștilor de mediu față de explorarea și exploatarea gazelor de șist.

Chevron a început forajul de explorare a gazelor de șist în comuna vasluiană Pungești, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda, compania susținând că lucrările se desfășoară „într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător”.

Lucrările de explorare a gazelor de șist sunt derulate de Chevron în extravilanul satului vasluian Siliștea din comuna Pungești, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale.

Activitățile de foraj, realizate de firma Dafora din Mediaș, au început la cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasată sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafață roci care, ulterior, vor fi analizate în laborator.

Chevron România deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu o lună, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide