Cazanciuc, despre prima întâlnire pe acord:Toți am fost de acord că documentul trebuie să funcționeze

Cazanciuc, despre prima întâlnire pe acord:Toți am fost de acord că documentul trebuie să funcționeze
Publicat: 10/10/2013, 07:44
Actualizat: 29/03/2019, 17:30

Ministrul Robert Cazanciuc a declarat că, la întâlnirea cu reprezentanți ai Președinției, premisa de la care s-a pornit a fost că acordul președinte-premier „trebuie să funcționeze”, că „cei din jurul mesei au venit și au plecat optimiști”, iar în câteva zile va fi o nouă discuție la nivel tehnic.

„Nu aș putea vorbi despre negocieri, ci despre un dialog. Acest document, acordul dintre președinte și premier, are în curprinsul lui un articol referitor la un mecanism de soluționare a disputelor. Președintele, apelând la acest mecanism, a avut loc astăzi această întâlnire între reprezentanții premierului și ai președintelui. Din punctul meu de vedere, a fost un model de dialog între reprezentanții unor instituții. Toți cei prezenți am plecat de la ideea că acest acord trebuie să funcționeze, că trebuie să găsim soluții în așa fel încât buna funcționare a instituțiilor statului să fie asigurată și prin acest mecanism stabilit în acord. Un exemplu, cred, de întâlnire, de dialog, în care fiecare parte și-a expus propiile evaluări cu privire la modul în care a funcționat până acum acordul, dar, în esență, a fost o întâlnire în care am convenit că trebuie să mergem mai departe cu acest acord și trebuie să găsim soluții în acest sens”, a spus ministrul Justiției, miercuri seară, la Digi 24.

El a adăugat că fiecare dintre părți a făcut propria evaluare, că urmează să fie analizată evaluarea făcută de partenerii de dialog și în câteva zile să aibă loc o nouă întâlnire la nivel tehnic.

Robert Cazanciuc a subliniat că premisa de la care au plecat „toți cei din jurul mesei” a fost că „acest acord trebuie să funcționeze” și trebuie găsite căile de comunicare pentru a face acest acord să funcționeze.

Întrebat dacă, în opinia sa, acordul mai poate funcționa după toate declarațiile din ultimele zile, Cazanciuc a răspuns că „declarațiile din ultimele zile se înscriu într-un spațiu românesc, nu sunt de o mai mare sau mai mică amploare decât alte declarații făcute în ultimii ani” și de aceea crede că este nevoie de un dialog.

„Justiția este o temă de dezbatere publică și politică de foarte mulți ani în România. Dacă rămânem în acest registru al unor declarații care, poate, uneori, nu sunt potrivite, mai ales în ceea ce privește Justiția și ne uităm cu realism la ele, cred că putem să mergem cu siguranță mai departe, nu are rost să rămânem cantonați în jurul unor subiecte de regulă mici chiar și pentru Justiție (…) (Declarațiile – n.r.) nu trebuie scoase dintr-un context politic și dintr-o dispută politică care, din păcate, de multe ori are în centru Justiția; pe meritate, pe nemeritate, dar, din păcate, e un subiect care prinde în spațiul politic românesc și atunci el este folosit nejustificat în această bătălie politică. (…) În ultimele luni, în acest an sunt marcate în cadrul MCV progrese importante și atunci este păcat să ne cantonăm în lucruri mai puțin importante chiar și pentru Justiție, chiar dacă o declarație politică a unui lider politic important poate suna răsunător, apăsător, grav, la adresa Justiției. Dar, în economia sistemului, cred că discutăm de lucruri mult mai importante de făcut în această perioadă decât să ne cantonăm pe diverse proceduri care poate uneori nu sunt corect înțelese”, a mai spus Cazanciuc.

El a menționat că este important faptul că participanții la această primă întâlnire au fost de acord că documentul trebuie să funcționeze.

„Cred că, pentru o primă întâlnire, faptul că toți am fost de acord că acest document trebuie să funcționeze este foarte important. În următoarea întâlnire sper să facem un pas și să stabilim poate câteva lucruri mai concrete. (…) Toți cei din jurul mesei astăzi am venit optimiști și am plecat optimiști și cred că la următoarea întâlnire putem să stabilim lucruri concrete și evident le putem și comunica după ce convenim un mecanism comun”, a mai spus Cazanciuc.

Discuțiile dintre reprezentanții celor două instituții pe tema acordului de colaborare instituțională dintre președinte și premier au avut loc, miercuri, la o vilă de protocol din Capitală, au declarat anterior surse politice, pentru MEDIAFAX. Din partea președintelui Traian Băsescu, la întâlnire au participat consilierii prezidențiali Cristian Diaconescu și Iulian Chifu, iar din partea premierului Victor Ponta, ministrul de Externe Titus Corlățean și ministrul Justiției Robert Cazanciuc.

Traian Băsescu a declarat, marți, că așteptările sale în privința întâlnirii de miercuri se referă la o analiză cinstită a acelor puncte nerespectate din acordul de coabitare. „Aștept o analiză cinstită a acestui acord de cooperare interinstituțională, care să se finalizeze cu un document agreat de ambele părți, care să constate nerespectările din acord. Pe urmă îl voi vedea eu și premierul și ni-l vom însuși sau nu. Dar, dacă nu va fi o analiză cinstită, foarte greu să mergem înainte. Foarte greu”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire