Cazul Tăriceanu: Comisia juridică din Senat a amânat votarea raportului

Cazul Tăriceanu: Comisia juridică din Senat a amânat votarea raportului
Publicat: 16/04/2019, 12:50

Membrii Comisiei juridice din Senat au amânat, marți, votarea raportului referitor la solicitarea procurorilor DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru a chema la dezbateri un reprezentant al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

„Când au fost audiați și domnii Tăriceanu și studiate materialele avocatului, au fost anumite chestiuni de clarificat din partea membrilor comisiei juridice și din partea membrilor din Senat care au studiat dosarul. În acest context s-a pus problema dacă nu ar fi utilă cauze ca cel care a făcut sesizarea, adică Parchetul, să susțină această sesizare cu întrebările care au rezultat din dezbaterile până acum. Colegii au invocat cel puțin două decizii ale CCR, una care spune că suntem titulari, ceea ce știam și noi și avem toată libertatea de a decide într-un fel sau altul, dar asta nu înseamnă că nu putem să chemăm pe cineva ca să clarifice anumite chestiuni, dacă s-a apreciat că ar fi utilă cauzei”, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc.

El a mai spus că dezbaterile vor continua săptămâna viitoare.

„Și săptămâna viitoare va fi din nou pe ordinea de zi această chestiune să vedem dacă să invităm sau nu pentru că nu am vrea să pară o chestiune de pactizare, adică invitarea Parchetului nu trebuie privită ca o acțiune politică, ci pur și simplu o acțiune de susținere a unei cereri. Cineva care face o cerere indiferent de natura ei este evident să vină să o susțină, să spună anumite chestiuni, cu atât mai mult cu cât noi suntem titularii acestei cereri de urmărire penală sau nu și atunci e firesc să ne fie clarificate anumite lucruri dacă din material sunt contradicții, mai ales că din păcate avem un material de 17.000 de pagini care nu a fost structurat, nu a fost așezat așa fel încât să permită un nespecialist să studieze și să formeze o opinie”, a completat Cazanciuc.

Știrea inițială

Deși termenul pentru depunerea unui raport cu privire la solciitarea DNA de urmărire penală în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu era de 2 aprilie, Comsia juridică a amânat de două ori discuțiile în această privință.

Referitor la amânările senatorilor juriști, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat luni: „Comisia juridică e independentă, nu lucrează sub autoritatea președintelui”.

DNA a solicitat Senatului, încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunțat că președintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanții unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiționale la un contract comercial, banii fiind folosiți pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat și dosarul Microsoft, în care au fost implicați mai mulți demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunț cu privire la infracțiuni efectuate de angajații români în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru licențe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licențe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul șef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a inițiat și susținut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licențe între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman