CC judecă, joi, alte nouă contestații privind alegerile, printre care una a Monicăi Macovei

Redactor:
Otilia Ciocan
CC judecă, joi, alte nouă contestații privind alegerile, printre care una a Monicăi Macovei
CC judecă, joi, alte nouă contestații privind alegerile, printre care una a Monicăi Macovei

Cele nouă contestații pe care CC le va judeca joi au fost înaintate de Raul-Alex Terme, Geanina Stefany Florentina Iova, Costel Petre, Iulia Colici, Diana Gloria Salaoru, Ioan Marcu, Gabriel Meca, Ioan Andrica și Monica Macovei.

Curtea Constituțională a respins, miercuri, toate cele 12 contestații în care se solicita anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, fiind reclamat modul în care s-a desfășurat scrutinul la secțiile de votare din străinătate.

Curtea Constituțională arăta, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX, că au fost respinse, cu unanimitate de voturi, cererile de anulare a alegerilor prezidențiale formulate de Diana Fanea, Dragoș Nicolae Șaramet, Irina Nedelcu, Antonio Alexandru Voinescu, Daniel Ionuț Bogdan, Amandi-Bianka Budai, Cezar Cernea, Iosif Karoly Kiss și Octavian Andre Antony.

De asemenea, CC a respins, tot cu unanimitate de voturi, contestațiile formulate de Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidențiale, Ștefan Stan, președinte al Partidului pentru Reconstrucția României, precum și cererea de anulare a alegerilor trimisă de Partidul Solidarității Democratice pentru Șanse Egale și pentru o Societate Mai Bună, Asociația pentru Cinstirea Memoriei Eroilor, Fundația Speranța în Democrație Pace și Sănătatea Lumii (Fundația Speranța) și Federația Civică „Solidaritatea Democratică”, împreună cu membrii fondatori.

Hotărârile Plenul CC în cazul celor 12 sesizări sunt definitive și vor fi comunicate Biroului Electoral Central. Argumentațiile reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de CC vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial.

Cele 12 sesizări au fost înregistrate la Curtea Constituțională începând de luni, după încheierea primului tur al alegerilor prezidențiale.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că în sesizările de la CC au fost reclamate modul în care s-a desfășurat scrutinul la secțiile de votare din străinătate, neregulile, dar și scandalurile care au însoțit alegerile prezidențiale.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, marți, că legea spune că pot face astfel de contestații numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidați, însă vor fi analizate toate sesizările care au ajuns la CC, majoritatea fiind „transmise pe net”.

Întrebat dacă se poate dovedi o eventuală fraudă la alegeri, care să poată duce la o decizie de anulare a scrutinului din 2 noiembrie, Augustin Zegrean a spus că, la judecată, nu judecătorul trebuie să administreze probe, ci cel care face o susținere trebuie să vină cu dovezi.

„Faptul că se spune la televizor, în presă sau pe stradă că s-au fraudat (alegerile prezidențiale, n.r.), asta auzim de fiecare dată. Unii dintre candidați chiar au anunțat dinainte că e fraudă”, a spus Augustin Zegrean.

Potrivit prevederilor legale, cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.

Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Contestațiile trebuie soluționate până vineri, 7 noiembrie, când, conform calendarului electoral, trebuie anunțate și validate de către CC rezultatele primului tur.

Victor Ponta, candidatul alianței PSD-UNPR-PC, a obținut 40,44% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, urmat de Klaus Iohannis (ACL), pentru care au votat 30,37% dintre alegători, și de Călin Popescu Tăriceanu – 5,36%, conform rezultatelor finale provizorii anunțate marți de Biroul Electoral Central.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide