CCR a respins cu 8 la 1 sesizarea PDL. Guvernul Ponta rămâne în funcție

CCR a respins cu 8 la 1 sesizarea PDL. Guvernul Ponta rămâne în funcție
Publicat: 08/03/2014, 14:24
Actualizat: 05/10/2015, 21:09

Curtea Constituțională a respins astăzi, ca inadmisibilă, sesizarea parlamentarilor PDL legată de legitimitatea Guvernului Ponta 3. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, scorul fiind de 8 la 1. În aceste condiții, Guvernul rămâne fără emoții în funcție.

Înainte de a intra în ședință, la ora 10.00, președintele Curții Constituționale a explicat că sesizarea PDL trebuie discutată, conform procedurii Curții, chiar dacă între timp premierul a anunțat că a adoptat în Guvern un program politic pentru care urmează să își angajeze marți răspunderea în fața Parlamentului, riscând o moțiune de cenzură. „În procedura CCR nu există renunțare la judecată”, a spus Zegrean, în opinia căruia în acest moment „există stabilitate și e bine că există”.

Prin decizia de a respinge contestația PDL la adresa învestirii Guvernului, „ca inadmisibilă”, judecătorii nu au mai intrat însă în discuția legată de procedura concretă prin care a fost învestit Executivul, luând în considerare adresa pe care premierul Victor Ponta a trimis-o Curții Constituționale pentru a informa în privința intenției de a-și angaja răspunderea pentru un nou Program. „Noi încă nu am primit programul acela, nu l-am văzut. Am primit doaar o scrisoare„, spunea Augustin Zegrean la începutul ședinței.

Ce le solicită PDL și PMP judecătorilor

PDL și PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marți ar fi neconstituțională.

„Prin hotărârea atacată, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului și nu numai remanierea acestuia la propunerea primului ministru în condițiile art. 85 alin. 3 din Constituție. În acest scop, USD a încheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental și un altul politic cu UDMR, în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2015, care completează implicit programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotărâre adoptată este neconstituțională”, se arată în sesizarea PDL.

Potrivit contestatarilor, pentru adoptaareaa unui program de guvernare, există două căi procedurale prevăzute în Constituție. „O primă cale presupune desfășurarea procedurii constituționale prevăzute la art. 103 din Constituție, prim-ministrul trebuind să-și dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condițiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege în condițiile art. 114 din Constituție. În situația de față nu a fost utilizată niciuna dintre cele două căi procedurale și, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat în anul 2012 de către Parlament este neconstituțională, fiind astfel încălcate atât prevederile articolului 103 din Constituție, cât și cele din art. 114 din legea fundamentală”, se mai arată în sesizarea PDL adresată CC.

Potrivit acestei sesizări, hotărârea adoptată de Parlament „a consfințit” o completare implicită a programului de guvernare prin cooptarea UDMR.

Semnatarii sesizării cer CC să constate că hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în ședința comună din data de 4 martie este neconstituțională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare