CCR a respins sesizarea lui Ponta. Judecătorii n-au citit NIMIC pe tricoul lui Băsescu. Reacția premierului

CCR a respins sesizarea lui Ponta. Judecătorii n-au citit NIMIC pe tricoul lui Băsescu. Reacția premierului
Publicat: 21/05/2014, 23:42
Actualizat: 06/07/2016, 16:36

Curtea Constituțională (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală, formulată după ce șeful statului s-a fotografiat îmbrăcat cu un tricou PMP, alături de lideri ai acestui partid, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din CCR.

Sesizarea a fost discutată începând cu ora 17.00, și nu de la 10.00, așa cum era programat. Amânarea a fost decisă la cererea Executivului, acesta motivând că are o agendă încărcată în cursul dimineții de miercuri.

Această sesizare a fost înregistrată la CCR în 6 mai, ca solicitare de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Președinte, însă cauzat de implicarea explicită a președintelui în campania electorală.

În sesizarea Guvernului se arăta că, prin susținerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parțiale pentru Parlamentul României, sunt încalcate dispozițiile articolului 80 „Rolul președintelui” din Constituție.

UPDATE Ponta: Până nu văd motivarea deciziei CC, nu comentez, dar mă bucur că am câștigat cu insolvența

Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că nu comentează decizia Curții Constituționale (CC) privind implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală până nu vede motivarea acestei decizii, adăugând însă că se bucură pentru decizia Curții în cazul Legii insolvenței.

„Până nu văd motivarea, nu comentez. Dar mă bucur că am câștigat cu Legea insolvenței”, a spus Ponta întrebat de MEDIAFAX despre decizia CC privind implicarea președintelui Băsescu în campanie.

Executivul a solicitat Curții Constituționale pronunțarea unei decizii prin care să stabilească în mod clar dacă președintele României, în conformitate cu prevederile constituționale, poate face campanie electorală în favoarea unei formațuiini politice


„Solicit Curții Constituționale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a președintelui în campania electorală, prin susținerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parțiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispozițiile articolului 80 „Rolul președintelui” din Constituție și să pronunțe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă președintele României, în conformitate cu prevederile constituționale, poate face campanie electorală în favoarea unei formațiini politice”, a arătat premierul în sesizare.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, declara atunci că este pentru prima dată când se primește o astfel de sesizare. Zegrean preciza că judecătorii pot decide că este conflict sau că nu este conflict, iar în cazul în care se constată existența unui conflict juridic, se va stabili și modul de rezolvare a acestuia, în caz contrar, „lumea merge mai departe”.

Augustin Zegrean mai spunea că este o decizie a Curții Constituționale din 2007, în care s-a spus atunci, cu avizul consultativ, ce poate să facă președintele și până unde merge rolul de „președinte jucător”.

Președintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripția „Vote for PMP” și cu sigla acestei formațiuni, a apărut într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mișcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Președintele Traian Băsescu a declarat în 6 mai, la Gândul Live, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală și a făcut referire la avizul Curții din 2007, care spune că „președintele nu vine din nori”.

El a menționat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care președintele se poate mișca în spectrul politic și faptul că șeful statului are dreptul la opțiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susținut de un partid și să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menționat că articolul 84 din Constituție spune foarte clar că președintele nu poate fi membru de partid.

„Dar, în avizul din 2007, se explică clar că președintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susținut de un partid, ca atare rămâne în relații cu acel partid, pentru a-și susține programul”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susține în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

Băsescu mai spunea, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP și alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea și că va vota Partidul Mișcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.

Liderul PSD, Victor Ponta, susținea că va fi declanșată procedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu dacă judecătorii Curții Constituționale decide că nu poate face campanie electorală, dar acesta continuă astfel de acțiuni, adăugând că, de data aceasta, niciun partener european nu îl va mai apăra pe Băsescu.

Otilia Ciocan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×