Ce a ieșit din strategia antievaziune a Guvernului în 2014: amenzi de 11 milioane de euro și confiscări de 48 milioane

Redactor:
Anca Simina
Ce a ieșit din strategia antievaziune a Guvernului în 2014:  amenzi de 11 milioane de euro și confiscări de 48 milioane
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a cerut Guvernului un raport despre ce a recuperat din evaziunea fiscală în primele patru luni ale anului.

Un raport al Guvernului legat de prevenirea și combaterea evaziunii fiscale relevă că în primele patru luni ale anului statul a recuperat 212 milioane de lei (echivalentul a 24 de milioane de euro) prin confiscări de bunuri de la evazioniști și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de lei (aproximativ 295 de milioane de euro).

Concluziile Raportului au fost făcute publice de Administrația Prezidențială, după ce datele au fost prezentate de ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, în ședința CSAT de azi.

„Potrivit raportului prezentat, au fost aplicate contravenții în valoare de peste 86 de milioane de lei, au fost încasate amenzi în valoare totală de aproape 51 de milioane de lei, au fost instituite obligații fiscale suplimentare în valoare de peste 2,6 miliarde de lei, s-a dispus începerea urmăririi penale în peste 6.300 de cauze penale în materia evaziunii fiscale, au fost confiscate bunuri cu valoare estimată de peste 212 milioane de lei și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de lei”, arată Președinția.

Nivelul evaziunii fiscale a fost unul din punctele slabe ale economiei, semnalate de misiunea FMI și a Comisiei Europene care a cerut, la fiecare misiune, măsuri de combatere a acestui fenomen. Guvernul a răspuns cu reorganizarea la finele anului trecut a ANAF, fără ca încasările să crească însă semnificativ.

 

Inchide