Ce condiții pune UDMR pentru a intra la guvernare

Ce condiții pune UDMR pentru a intra la guvernare
Publicat: 24/02/2014, 18:22
Actualizat: 28/09/2018, 15:33

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, afirmă că Uniunea nu are discuții în privința intrării la guvernare, dar ar pune condiții premergătoare unei eventuale negocieri, precum problema simbolurilor, Tamas susținând că UDMR nu poate fi „cumpărată politic” cu săli de sport sau drumuri.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a fost întrebat, luni, de jurnaliști, despre afirmația premierului Victor Ponta potrivit căreia pentru el este important să se țină de cuvânt și față de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este un acord semnat în acest sens, numai că atunci domnul Voiculescu și domnul Antonescu au fost împotrivă. Chiar președintele UDMR, Kelemen Hunor, spunea atunci că tumoarea canceroasă a politicii românești a împiedicat această posibilitate ca UDMR să intre la guvernare”, a spus Tamas.

El a precizat că UDMR ar putea să vină oricând în sprijinul partidelor mari românești pentru a stabiliza viața politică, dar că nu există negocieri în acest sens.

Președintele UDMR Covasna a spus că, pentru a începe eventuale tratative, ar exista condiții preliminare.

„Însă ar exista și condiții preliminare pentru a începe eventuale negocieri, și anume detensionarea situației în ceea ce privește steagurile locale și județene, precum și simbolurile naționale. Nouă nu ne trebuie cinci săli de sport în plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea «cumpăra politic» cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne interesează principiile, și anume, mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, județene și cele naționale. Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o condiție premergătoare unei eventuale negocieri”, a afirmat Tamas, care a reiterat că nu sunt discuții cu privire la posibilitatea intrării UDMR la guvernare în cazul în care s-ar rupe USL.

Totodată, Tamas a apreciat că premierul Ponta a „înțeles” că, pentru pace socială, este important ca în structurile politice să existe o minoritate.

„Noi spunem de 20 de ani acest lucru și mă bucur că și domnul Ponta a înțeles exact situația. UDMR nu este un partid politic, ci o organizație care reprezintă o comunitate etnică în România. Noi întotdeauna am spus că UDMR trebuie tratată altfel decât un partid politic și mă bucur că domnul Ponta nu numai că a înțeles acest lucru, dar într-adevăr în ultimii doi ani a avut și gesturi corecte, pozitive față de comunitatea maghiară. Și aici mă refer la domnul Ponta, și nu la reprezentanții Guvernului în teritoriu, care în ultimii doi ani ne-au pus în cap 54 de procese administrative în ceea ce privește simbolurile naționale, steaguri locale și județene sau bilingvismul”, a subliniat președintele UDMR Covasna, care este și șeful Consiliului Județean.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma că Uniunea Social-Democrată are o majoritate fragilă, ce îi permite însă să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se țină de cuvânt și față de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012.

El preciza că nu are o problemă în a se lăsa criticat pentru a doua oară că invită UDMR la guvernare, așa cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2012.

„Doar USD are majoritatea necesară, extrem de fragilă, de a guverna. Nu știu dacă va fi nevoie sau nu să avem o majoritate mai largă, alături de grupul minorităților. Eu nu am ascuns, și mi-am atras critici extrem de dure, că, împreună cu Antonescu, în noiembrie 2012, am semnat un acord prin care aduceam UDMR la guvernare și nu m-am dezis de acest lucru chiar dacă am fost criticat. UDMR nu a mai venit la guvernare pentru că PNL și PC s-au opus, dar eu mi-am luat criticile de rigoare cu UDMR și nu am nicio problemă de a le lua a doua oară. pentru mine este foarte important să mă țin de cuvânt la o hârtie pe care am semnat-o și la un cuvânt pe care l-am dat”, spunea Ponta la Antena 3.

Ponta preciza că nu s-a dezis de hârtia semnată, atunci, cu UDMR, care prevedea cooptarea minorității maghiare la guvernare și că, pentru pace socială, este extrem de important ca în structurile politice să existe o minoritate, pentru a nu se radicaliza.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă va iniția discuții de colaborare în Parlament cu UDMR, în cazul retragerii PNL de la guvernare, el arătând că are mandat să inițieze discuții pentru formarea majorității care să sprijine Guvernul USD, dar că mâna întinsă PNL rămâne valabilă.

„Sigur, voi iniția – și am acest mandat – discuții pentru formarea unei majorități care să sprijine Guvernul”, a spus Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?