Ce contează cel mai mult pentru partide atunci când își aleg candidații. „Să vii să spui că trebuie să propui 70% oameni noi cred că e o greșeală”

Ce contează cel mai mult pentru partide atunci când își aleg candidații. „Să vii să spui că trebuie să propui 70% oameni noi cred că e o greșeală
Publicat: 06/09/2016, 21:12
Actualizat: 11/10/2016, 11:59

Alegerile parlamentare din iarna acestui an vor marca revenirea la votul pe liste de partid (folosit ultima dată la scrutinul legislativ din 2004), după ce legislația electorală a fost modificată anul trecut. Prin urmare, în noul Parlament vor fi doar 466 de aleși față de 588, câți au fost aleși la alegerile precedente, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid va fi de cinci procente. De asemenea, norma de reprezentare va fi un deputat la 73.000 locuitori și un senator la 168.000 locuitori. Concret, când se vor duce la urne, românii vor avea în față o listă propusă de fiecare partid sau alianță în parte, construită pe baza unor criterii de selecție. În timp ce unele partide le-au anunțat deja, luând în calcul integritatea, activitatea parlamentară sau chiar banii, altele susțin că dezbaterea internă, menită să aducă pe liste „parlamentarii cu notorietate”, este în plină desfășurare.

În rândul acestor variante de „departajare” s-ar putea număra și alegerile interne. Cel puțin în viziunea directorului adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, care, însă, nu se așteaptă ca PNL și PSD să își schimbe garnitura, aducând oameni noi în față.

„Ar fi o mare surpriză dacă susținătorii fiecărui partid ar avea dreptul să stabilească cu adevărat cine să candideze la Vâlcea, la Constanța etc. Eu cred că nici măcar jumătate din cei care se vizează puși pe locuri eligibile nu ar obține girul filialelor, la toate partidele”, a declarat, pentru Gândul, Adrian Moraru.

„Cred că în față, de spoială, vor fi câteva persoane din actualul Guvern. Dar în fața a patru-cinci nume, puse așa pentru propagandă, o să vedeți același arhetip de politician promovat chiar și la PNL – este același politician care nu vrea decât să se îmbogățească, care în niciun caz nu a intrat în politică pentru că are idei și vrea să facă ceva pentru țară”, este de părere Moraru.

Mihai Fifor (PSD): „Selectarea va avea în vedere profesionalizarea viitorului Parlament”

De cealaltă parte, partidele vin cu propriile variante. Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a declarat, pentru Gândul, că atât criteriile de integritate, cât și activitatea parlamentară vor fi luate în calcul în procesul de ordonare a candidaților pe liste, în timp ce liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, susține că „selectarea va avea în vedere profesionalizarea viitorului Parlament” și că se va pleca „de la comisii către listele de candidaturi”.

„Cu siguranță vor fi criteriile de integritate și care au fost aplicate și la locale. Există o rezoluție adoptată de PNL, atunci când am adoptat aceste criterii de integritate pentru locale și în care se preciza că în cazul parlamentarelor se va lua în calcul și activitatea celor care sunt acum parlamentari, deci și activitatea parlamentară. Când se vor discuta listele probabil vor fi definite și alte criterii”, a declarat, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al PNL. Potrivit Adrianei Săftoiu, conducerea PNL nu se va abate de la criteriile de integritate, iar cei care au probleme în justiție nu se vor regăsi pe liste. Totodată, purtătorul de cuvânt al PNL nu exclude modificări la nivelul celor zece criterii de integritate.

„Asta înseamnă că în momentul în care se vor face listele, vom dori să pornim dinspre comisii către liste, ca să putem ca la fiecare dintre comisiile parlamentare să avem specialiști oameni cu un bun renume în domeniul lor, astfel încât să încercăm să schimbăm un pic modul de a înțelege activitatea parlamentară începând cu 2017. Desigur că pe listă vor fi în continuare colegi parlamentari, care sunt acum în mandat, care au avut mai multe mandate și desigur că se va avea în vedere și activitatea pe care aceștia au desfășurat-o pe parcursul mandatului care se încheie”, a declarat, la rândul său, pentru Gândul, liderul Grupului PSD din Senat și președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Fifor.

Clotilde Armand (USR): „Trebuie ca oamenii să hotărască”. Daniel Constantin (ALDE): „După mai multe criterii interne pe care le discutăm în momentul de față”

USR, PMP și ALDE se numără printre partidele care vor participa pentru prima dată la alegerile parlamentare. În timp ce Clotilde Armand, consilierul local al USB la Sectorul 1 și unul dintre liderii Uniunii Salvați România (USR), a declarat, pentru Gândul, că oamenii trebuie să hotărască cine sunt cei care ajung pe listele parlamentare, copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a afirmat faptul că vor exista „mai multe criterii interne” de departajare, fără să le nominalizeze.

„Noi suntem un partid democratic, noi credem foarte mult în faptul că poporul trebuie să decidă. Noi mereu promovăm implicarea cetățenilor și pentru acest lucru promovăm și faptul că oamenii trebuie să decidă asupra multor lucruri. Din acest motiv mereu vorbim de dezbatere publică, de faptul că nu trebuie să fie o minoritate iluminată care hotărâște pentru oameni. Trebuie ca oamenii să hotărască. Și la noi în partid promovăm aceleași valori (…) ne bazăm pe implicarea voluntară a oamenilor, dar și ei pentru a fi implicați au nevoie de a participa la toate deciziile printre care și alegerea candidaților. Până în prezent, acest lucru a mers foarte bine. Facem tot ce facem din idealism, pentru a schimba lucrurile și, atunci, în mod natural noi vrem să fim reprezentați de cei mai buni dintre noi”, a spus Clotilde Armand.

În schimb, ALDE se laudă cu prezența rectorilor pe listele de candidați, enumerându-l, în acest sens, pe fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. În plus, Daniel Constantin a răspuns că ALDE, care nu va merge pe liste comune cu PSD la alegeri, are în vedere să includă pe liste „oameni competenți, oameni care să aducă voturi, oameni care să fie acceptați de electorat și oameni care să schimbe ceva în bine în ceea ce înseamnă funcționarea Parlamentului”.

„Vor fi oameni care vor avea întregul suport al partidului și care vor fi pe profilul pe care și-l doresc alegătorii. Eu nu vreau să fiu reactiv la ce spune un partid sau altul. Eu vreau doar să vă prezentăm la momentul potrivit electoratului care sunt candidații noștri. Am devoalat deja, pentru că mi s-a părut foarte important, că Sorin Cîmpeanu va candida pe listele noastre. Am spus că mai sunt, și cred că săptămâna viitoare sper să fiu în măsură să anunț și un alt rector care va fi pe listele noastre. Deci încercăm încet-încet să prezentăm candidații noștri”, a declarat, pentru Gândul, Daniel Constantin.

„Astfel, contribuția pe care fiecare organizație județeană și fiecare parlamentar ALDE vor trebui să o asigure pentru campania electorală, conform prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, va fi de 10 salarii de bază minime brute pe economie pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau de senator, contribuția fiecărei organizații județene, respectiv de 63.000 lei (60 de salarii minime brute pe economie), contribuția fiecărui candidat la funcția de deputat sau senator”, se arată într-un comunicat de presă emis în urma ședinței grupurilor reunite ale parlamentarilor ALDE, desfășurată în data de 03 septembrie la Neptun.

În ceea ce privește scorul pe care ALDE și-l propune la parlamentare, Daniel Constantin a răspuns că niciodată nu a făcut un astfel de pronostic.

„Ne-am propus să obținem un scor cât mai mare și care să ne poziționeze așa cum suntem astăzi, așa cum ne-am poziționat și după alegerile locale, ca cea de-a treia forță politică”, a conchis copreședintele ALDE.

De asemenea, pentru ALDE banii vor constitui un criteriu important. Astfel, pe lângă bună pregătire profesională și expertiză în domeniile profesionale în care au activat, cei care vor să se afle pe listele ALDE vor fi nevoiți să cotizeze.

În ceea ce privește PMP, „parlamentarii cu notorietate, care respectă criterii de integritate și care au posibilitatea să aducă un număr de voturi” se vor afla pe listele partidului.

„Avem o lege care, în primul rând, se îndreaptă spre partid și, în plan secundar, spre om, dar cu siguranță cel care va vota nu va vota doar o listă, ci va vota și primul sau al doilea nume de pe listă, lucru care va înseamna foarte mult în economia viitoare a Parlamentului. De asemenea, faptul că vom avea cu siguranță situații în care un candidat să poată fi cap de listă cu foarte mare notorietate ne dă șansa de a avea liste trase peste nivelul unui partid, în multe locuri. Dacă eu am la un județ un om cu o reputație deosebită și cu recunoaștere, și cu notorietate, am certitudinea că într-o formă sau alta am un om peste partid în locul respectiv și are toate șansele să tragă după el mai mulți colegi”, a explicat, pentru Gândul, Valeriu Steriu.

Adriana Săftoiu (PNL): „Să vii să spui ‘trebuie să propun 70% oameni noi’ cred că e o greșeală”. Mihai Fifor (PSD): „Cu siguranță vor fi în mare măsură și oameni noi”

La capitolul „oameni noi pe liste”, atât PNL cât și PSD își propun să adere. În același timp, totuși, Adriana Săftoiu a punctat faptul că „oameni noi” nu va însemna neapărat „oameni din afara partidului”, ci „noi” din perspectiva posibilității de a se afla la primul lor mandat de parlamentar.

„Să vii să spui ‘trebuie să propun 70% oameni noi’ cred că e o greșeală. Până la urmă cred că va conta foarte mult sau ar fi foarte bine să avem foarte mulți oameni care să spunem sunt ‘noi’ ca parlamentari, dar care sunt în interiorul partidului, care au activitate în interiorul partidului”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, menționând că scorul de la locale, de la nivel național, cu siguranță va trebui confirmat în toamnă.

„Pentru a face o guvernare sau să formăm Guvernul va trebui să ne depășim acest scor de la locale, dar în niciun caz nu va trebui să fim sub scorul de la locale pe țară”, a mai spus Săftoiu.

La rândul său, Mihai Fifor a subliniat faptul că „vor fi în mare măsură și oameni noi cu siguranță” în PSD: „Noi ne dorim un scor care să ne poată asigura o majoritate confortabilă în viitorul Parlament , astfel încât să putem forma împreună cu partenerii noștri viitoarea guvernare”, a mai spus Fifor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte