Ce le-a spus aseară, la Cotroceni, Băsescu invitaților la „Clubul politic”: „Mulți dintre cei 588 de parlamentari sunt un balast”

Ce le-a spus aseară, la Cotroceni, Băsescu invitaților la „Clubul politic: „Mulți dintre cei 588 de parlamentari sunt un balast
Publicat: 30/09/2014, 07:59
Actualizat: 06/04/2019, 13:39

Președintele Băsescu a spus, în discursul susținut la întâlnirea anuală a Clubului Politic, organizată la Palatul Cotroceni, că „elitele trebuie să se angreneze în politică”, fiind „singura șansă pe care România o are” și a arătat că „sunt prea mulți oameni în politica românească necalificați”.

„Acum circa două săptămâni am fost surprins de această invitație, să vin la Clubul Politic. Am căutat pe site-uri, peste tot, și eu, am cerut și celor de la Comunicare să găsească site-ul acestui club; nu l-am aflat. În schimb, ușor, ușor, am aflat că mulți politicieni frecventează întâlnirile clubului care se desfășoară, de regulă, într-un cadru mult mai restrâns și în locuri să spunem relativ publice, adică la un restaurant, știu eu în ce alt loc public. Am întrebat cam câți oameni participă la o întâlnire cu mine la Clubul Politic. Mi s-a spus 15 – 20. Zic: «Dar e mare clubul?» Mi s-a spus: «da, destul de mare, dar dacă ne întâlnim la un restaurant…» și atunci, am spus: «Haideți la Palatul Cotroceni pentru întâlnirea clubului, mai ales că e întâlnirea anuală, și hai să organizăm aici și să vină cât mai mulți din membrii clubului». Inițial, programasem să facem întâlnirea într-un salon al Muzeului, un salon în care ar fi încăput, spuneam eu, vreo 50 – 100 de oameni. Pe urmă, când am văzut crescând lista de confirmări, am spus: «Trebuie să schimbăm sala» și, iată, se dovedește că sala aceasta este la limită pentru trei, patru sute de invitați care sunt aici în această seară”, a spus Traian Băsescu, la începutul discursului, potrivit comunicatului de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a arătat că ceea ce l-a fascinat, din punct de vedere al invitației, a fost faptul că este un club care vrea să stimuleze elitele să intre în politică și acesta a fost „canalul de sensibilitate” pe care a decis să facă invitația la Cotroceni.

„Sunt prea mulți necalificați în politica românească”

„Pentru că sunt unul dintre politicienii care spune – și s-a văzut că spun degeaba – că avem nevoie de o clasă politică nouă, avem nevoie de o elită politică formată din oameni care știu cine sunt, formată din profesioniști, formată din oameni care, dacă pleacă din politică, au refugiul în propria lor meserie, în propria lor preocupare, în calificarea pe care o au. Sunt prea mulți oameni în politica românească necalificați, și nu pentru că n-ar avea diplome, dar pentru că în meseria lor sunt niște zerouri și, atunci, nu te poți aștepta de la ei ca, odată ajunși la locul de decizie politică, să facă altceva decât, într-o zi de marți a săptămânii, să se adune o sută de legi și ei să voteze fără să știe ce au votat. Am convingerea că deficitul de pregătire profesională și de conștiință a propriei aluri profesionale face ca mult prea mulți politicieni din cei 588 de parlamentari să fie un balast politic, și nu o valoare politică. De aceea, mesajul clubului: Angrenați-vă în politică oriunde vreți, dar intrați în politică! mi se pare un mesaj extrem de important”, a menționat Băsescu.

Președintele a adăugat că neutralitatea politică a clubului, neasumarea unei ideologii, dar îndemnul de a stimula oameni valoroși să intre în politică i se pare „aproape un act de caritate făcut pentru România”.

„Seceta în politică, seceta de valori este uriașă și asta nu pentru că România nu are valori, dar pentru că valorile s-au îndepărtat de politică și datorită deprecierii credibilității clasei politice în fața populației. Nu este, însă, altă soluție decât ca elitele să spună, de regulă: aici este clasa politică, dar eu îmi asum, ca om valoros, să intru în această clasă și, așa cum ne-au trebuit 25 de ani să o decredibilizăm complet, în cinci, șase ani să refacem credibilitatea clasei politice prin cei care acced în interiorul clasei politice”, a menționat el.

„Nu reușim să facem o reformă a partidelor, pentru că nu vor chiar conducătorii partidelor să aibă parte de această reformă, care, atunci când este făcută, este dureroasă. Vă pot spune ca om care a făcut un experiment de reformă internă într-un partid, într-un moment dificil pentru partid, și vă asigur că nu a fost ușor. Eram președintele PD când am hotărât, spre exemplu, printr-o decizie a Biroului Permanent, ca niciun consilier, primar sau viceprimar să nu mai poată rămâne în Partidul Democrat dacă are afaceri cu primăria în care lucrează. Acest lucru se întâmpla în 2002, când PD avea, la acea vreme, șapte procente în sondaje. A fost o reformă internă care a însemnat multe pierderi, dar partidul și-a luat o resursă din care a putut să ajungă până la 35 de procente. Acum procesul trebuie reluat, pentru că, în timp, dacă nu se mențin niște standarde continue, calitatea structurii politice se depreciază. V-am dat exemplu cu PD, în condițiile în care eu nu am nicio legătură și nu eu este o promovare pentru PD, dar am vrut să vă spun că apelul pe care l-a făcut domnul președinte aici este un apel absolut rațional și, mai ales, dacă se și finalizează cu convingerea dumneavoastră că, făcând parte din elita intelectuală, puteți participa și la viața politică ar fi extraordinar”, a mai spus Traian Băsescu.

Șeful statului a pledat pentru angrenarea elitelor în viața politică.

„Vă asigur că nu cei care fac politica la nivel înalt, să spunem parlamentari, miniștri, președinți, sunt cei care vor suferi dacă nu se produce o îmbunătățire a calității clasei politice, ci chiar dumneavoastră veți suferi sau și dumneavoastră, alături de cele 20 de milioane de români, și dumneavoastră, elitele, veți suferi”, a menționat el.

Băsescu a adăugat că a văzut că „este la modă să nu te implici în politică și să spui: «uite ce rău fac» sau să spui: «nu mă interesează»”. „Este la modă, dar este o atitudine păguboasă pentru țară, iar dacă pretinzi, ca om, a face parte dintr-o elită, atunci trebuie să funcționeze și răspunsul la întrebarea: ce pot să fac pentru țară?”, a continuat el.

„Și cel mai bun lucru pe care elitele îl pot face pentru țară este să se angreneze în viața politică, ducând după ei acolo, în viața politică, bagajul de bun simț pe care îl au, bagajul de eleganță pe care îl au, bagajul de cunoștințe pe care îl au și, dacă vreți, mândria de a fi elite și capacitatea de a putea să spui oricând: «am plecat din politică pentru că eu nu din asta trăiesc». Fără a avea pretenția de a face parte dintr-o elită a țării, vă pot spune că tot timpul am fost extrem de relaxat cu privire la lungimea vieții mele în politică, pentru că știam că oricând am în sertar brevetul de căpitan de cursă lungă pe care îl scot și îmi asigur viața. Uitați-vă în Parlament, mai ales la generația tânără, au diplome și nu au profesat, nu înțeleg măcar altceva din politică decât exercițiul puterii și, uneori, exercițiul nedemocratic al puterii; exercițiul puterii de multe ori dus până la irațional, adică nu îmi pasă de ce se întâmplă sau de ce spun unii sau alții”, a spus Traian Băsescu.

„Dacă vreți, ca un președinte la sfârșit de mandat, care a văzut multe în cei 10 ani și a înțeles multe din modul cum funcționează statul și a înțeles și de ce nu funcționează statul și a înțeles și de ce România nu avansează suficient de rapid, închei spunându-vă: elitele trebuie să se angreneze în politică. Este singura șansă pe care România o are. Calitatea structurii politice a României este atât de scăzută, încât ea nu poate garanta evoluția pozitivă în ritmul în care am putea să o facem fără implicarea elitelor”, a conchis șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu