Ce prevăd modificările la statutul PSD care vor fi adoptate, astăzi, în Congres

Redactor:
Diana Grigore
Ce prevăd modificările la statutul PSD care vor fi adoptate, astăzi, în Congres
Social-democrații vor aproba, prin vot deschis cu ridicarea mâinii, modificări la statutul partidului în Congresul PSD. Schimbările vizează modificarea alegerii, revocării președintelui PSD, prin vot secret, în Congres și regulamentul pentru desemnarea candidatuui formațiunii la prezidențiale.

„Comisia de modificare a statutului PSD, aprobată prin Hotărârea Comitetului Executiv Național al PSD, din data de 13 iunie 2019, propune Congresului extraordinar al PSD, următoarele:

1. Se modifică Articolul 119, alineatul 3, cu privire la alegerea președintelui PSD, care va avea următoarea formulare: „alege președintele PSD, potrivit legii;”

2. Se modifică Articolul 119, alineatul 4, cu privire la desemnarea candidatului PSD la funcția de Președinte al României, care va avea următoarea formulare „desemnează candidatul susținut de PSD la funcția de Președinte al României;”

3. Se modifică Articolul 122, alineatul 2, cu privire la procedura de alegere a președintelui PSD, care va avea următoarea formulare: „președintele PSD este ales sau revocat, prin vot secret, de către Congresul Partidului Social Democrat.”

4. Se abrogă alineatele 20 și 21 din articolul 142 privind Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru funcția de președinte al partidului, respectiv Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcția de Președinte al României.

5. Se abrogă alineatele 16 și 17 din articolul 145 cu referire la aprobarea de către Comitetul Executiv Național a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcția de președinte al partidului, respectiv elaborarea și propunerea spre aprobare Comitetului Executiv Național a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD la funcția de Președinte al României”, arată modificările aduse statului PSD.

Ce prevede statutul actual al social-democraților

În forma actuală statutul PSD precizează la articolul 119, alineatul 3 că: Congresul PSD „validează alegerile interne pentru Președintele PSD, desfășurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Național și aprobat de Comitetul Executiv Național”.

De asemenea același articol prevede la alineatul 4 că Congresul „validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcția de Președinte al României, desfășurat în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcția de Președinte al României, elaborat de Biroul Permanent Național și aprobat de Comitetul Executiv Național”.

Articolul 122 alineatul 2 stipulează că „Președintele PSD este ales sau revocat de către toți membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfășurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Național și aprobat de Comitetul Executiv Național”.

Cât despre articolele propuse pentru abrogare acestea prevăd în prezent că:

Articolul 142 – „20. aprobă Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru funcția de Președinte al partidului; 21. aprobă Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcția de Președinte al României”.

Articolul 145 – „16. elaborează și propune spre aprobare Comitetului Executiv Național Regulamentul de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al partidului; 17. elaborează și propune spre aprobare Comitetului Executiv Național Regulamentul de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcția de Președinte al României”.

Congresul PSD este în desfășurare la Sala Palatului, sâmbătă. Social-democrații vor alege, prin vot secret, președintele, președintele executiv și secretarul general al PSD.

Inchide