Ce se va întâmpla în noaptea alegerilor, la ora 21:05, în toate secțiile de votare din România

Ce se va întâmpla în noaptea alegerilor, la ora 21:05, în toate secțiile de votare din România
Publicat: 18/10/2016, 20:08

Operațiunea „ochiul și ștampila”. Asta promite guvernul să se va întâmpla în noaptea alegerilor, după închiderea urnelor, în fiecare secție de votare din România.

Mai exact, ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, anunță că pe 11 decembrie, odată cu finalizarea procesului de vot, toate ștampilele din secții vor fi „securizate”. Legea prevede că ștampilele de vot trebuie puse într-un plic și sigilate imediat după închiderea urnelor și predate în baza unui proces-verbal unui element neutru, lucru care este, în realitate, greu de controlat. „Prima măsură la care lucrăm acum este de a găsi modalitatea prin care putem să și verificăm că la ora 21.05 nu mai există nicio ștampilă care să nu fie sigilată, predată pe bază de proces verbal unui element neutru”, afirmă ministrul, într-un interviu acordat Mediafax.

În plus, Tudorache spune că vrea înregistrarea procesului de numărare a voturilor. „În al doilea rând, eu aș merge până la a găsi modalități de înregistrare video a procesului de numărare a voturilor, într-un mod complet neutru, astfel încât dacă există sesizări pe nereguli Autoritatea Electorală Permanentă sau orice autoritate abilitată să verifice să poată verifica ce s-a întâmplat în secția de vot”, a explicat el.

Ministrul de Interne a spus, totodată, că aceste măsuri sunt ușor de aplicat având în vedere că în ultimii ani s-a investit foarte mult în tehnologia informatică din secțiile de vot. Ministerul de Interne va purta discuții cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și cu Biroul Electoral Central (BEC) pentru a pune la punct un regulament care să permină intrarea în vigoare a acestor măsuri.

„Ar fi și păcat pentru că s-au făcut investiții mari în tehnică informatică prezentă în fiecare secție de vot, ea poate fi fără niciun cost suplimentar folosită în acest cadru. Sunt importante discuțiile pe care le voi avea în perioada următoare cu AEP și cu Biroul Electoral Central pentru a găsi și cadrul reglementat prin care acest lucru să se poată întampla. Sper să găsesc încrederea necesară acolo pentru a putea să aplicăm aceste măsuri”, a declarat Tudorache.

„Nu vreau să fac niciun proces de intenție nimănui, nu vreau să judec trecutul, dar la fiecare proces electoral au existat suspiciuni, acuzații legate tocmai de aceea perioadă, de ceea ce se întâmpla în secțiile de vot după ora 21.00. Mie mi se pare că societatea românească are nevoie de un proces electoral sănătos, democrația românească are nevoie de un proces electoral care să nu fie atacabil, să nu poată fi suspectat de nicio neregulă”, a mai declarat ministrul.

Guvernul a alocat, în 2015, peste 8 milioane de euro STS pentru un sistem informatic pentru monitorizarea prezenței și prevenirea votului ilegal. Alegerile parlamentare din acest an au un buget de 350 de milioane de lei, din care aproape 300 sunt alocați Ministerului Afacerilor Interne.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL CU MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

La sfârșitul lunii august, Guvernul a reușit să aprobe Hotărârea de Guvern privind data alegerilor. Astfel, evecutivul a decis ca alegerile parlamentare să fie organizate la 11 decembrie. În ceea ce privește schimbările la nivelul scrutinului, după o pauză de 8 ani, respectiv două legislaturi, se revine la alegerea deputaților și senatorilor pe lista de partid.

Stabilirea datei alegerilor nu a fost scutită de discuții și contradicții între reprezentanții partidelor politicie și membrii executivului.

Premierul a avut discuții cu liderii partidelor politice înaintea stabilirii datei alegerilor. PSD a pledat pentru 27 noiembrie (dată care nu corespundea însă prevederilor constituționale legate de încheierea mandatului acutalei legislaturi) sau 4 decembrie. Social-democrații au susținut că organizarea alegerilor la 11 decembrie va împinge întreaga procedură de constituire a noului Parlament și de învestire a guvernului până spre Anul Nou. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat chiar pe premier că ar face jocul liberalilor care s-au pronunțat pentru data de 11 decembrie.

„Eu i-am spus-o și premierului, și nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL-ului. Este un joc prost, după părerea mea, pentru că PNL-ul nu așa câștigă sau pierde alegerile, în funcție de dată, dar este foarte greu să nu te gândești în condițiile în care am văzut declarații publice ale unor membri ai Guvernului tehnocrat, care au început să facă politică și să spună că vor să candideze sau vor candida pe listele PNL-ului”, declara la vremea respectivă Liviu Dragnea.

De partea cealaltă, liberalii au susținut că organizarea alegerilor pe 4 decembrie, așa cum cereau social-democrații, coincide cu mini-vacanța românilor prilejuită de Ziua Națională și Sf. Nicolae, ceea ce va determina o prezența slabă la urne.

„I-am spus foarte clar dlui prim-ministru și eu și doamna Gorghiu că 4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gândiți-vă va fi aproape o săptămână de zile libere — Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este și ajun de Sf Nicolae — și oamenii își vor alege așa cum își vor dori de cuviință și atunci — cu toate că este târziu și eu sunt de acord, dar aceasta este Constituția—, cea mai potrivită dată ca să nu mergem foarte departe este 11 decembrie”, îi răspundea copreședintele PNL, Vasile Blaga liderului PSD.

Experiența a arătat că PSD este avantajat de o rată mare a absenteismului, în condițiile în care electoratul acestui partid este mai disciplinat.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 9 decembrie 2012, prezența fiind de 41, 72%, însă scrutinul a fost organizat pe fondul crizelor politice din vara acelui an (referendumul pentru demiterea președintelui).

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Cum au încercat China, o țară comunistă, și România, o țară cu reminiscențe comuniste, să...
Orban aruncă BOMBA în politică! A spus ASTA despre preşedintele Iohannis
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
VIDEO. Măsură extremă în Regatul Unit: Benzinăriile anunță o limită de 30 de lire la...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Amendă de 300 de lei pentru stăpânul unor câini. Greșeala majoră care l-a lăsat fără...
FLORIN CÎȚU a CÂȘTIGAT! Este noul PREȘEDINTE al PNL
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...