Ce se va întâmpla în noaptea alegerilor, la ora 21:05, în toate secțiile de votare din România

Ce se va întâmpla în noaptea alegerilor, la ora 21:05, în toate secțiile de votare din România
Publicat: 18/10/2016, 20:08

Operațiunea „ochiul și ștampila”. Asta promite guvernul să se va întâmpla în noaptea alegerilor, după închiderea urnelor, în fiecare secție de votare din România.

Mai exact, ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, anunță că pe 11 decembrie, odată cu finalizarea procesului de vot, toate ștampilele din secții vor fi „securizate”. Legea prevede că ștampilele de vot trebuie puse într-un plic și sigilate imediat după închiderea urnelor și predate în baza unui proces-verbal unui element neutru, lucru care este, în realitate, greu de controlat. „Prima măsură la care lucrăm acum este de a găsi modalitatea prin care putem să și verificăm că la ora 21.05 nu mai există nicio ștampilă care să nu fie sigilată, predată pe bază de proces verbal unui element neutru”, afirmă ministrul, într-un interviu acordat Mediafax.

În plus, Tudorache spune că vrea înregistrarea procesului de numărare a voturilor. „În al doilea rând, eu aș merge până la a găsi modalități de înregistrare video a procesului de numărare a voturilor, într-un mod complet neutru, astfel încât dacă există sesizări pe nereguli Autoritatea Electorală Permanentă sau orice autoritate abilitată să verifice să poată verifica ce s-a întâmplat în secția de vot”, a explicat el.

Ministrul de Interne a spus, totodată, că aceste măsuri sunt ușor de aplicat având în vedere că în ultimii ani s-a investit foarte mult în tehnologia informatică din secțiile de vot. Ministerul de Interne va purta discuții cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și cu Biroul Electoral Central (BEC) pentru a pune la punct un regulament care să permină intrarea în vigoare a acestor măsuri.

„Ar fi și păcat pentru că s-au făcut investiții mari în tehnică informatică prezentă în fiecare secție de vot, ea poate fi fără niciun cost suplimentar folosită în acest cadru. Sunt importante discuțiile pe care le voi avea în perioada următoare cu AEP și cu Biroul Electoral Central pentru a găsi și cadrul reglementat prin care acest lucru să se poată întampla. Sper să găsesc încrederea necesară acolo pentru a putea să aplicăm aceste măsuri”, a declarat Tudorache.

„Nu vreau să fac niciun proces de intenție nimănui, nu vreau să judec trecutul, dar la fiecare proces electoral au existat suspiciuni, acuzații legate tocmai de aceea perioadă, de ceea ce se întâmpla în secțiile de vot după ora 21.00. Mie mi se pare că societatea românească are nevoie de un proces electoral sănătos, democrația românească are nevoie de un proces electoral care să nu fie atacabil, să nu poată fi suspectat de nicio neregulă”, a mai declarat ministrul.

Guvernul a alocat, în 2015, peste 8 milioane de euro STS pentru un sistem informatic pentru monitorizarea prezenței și prevenirea votului ilegal. Alegerile parlamentare din acest an au un buget de 350 de milioane de lei, din care aproape 300 sunt alocați Ministerului Afacerilor Interne.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL CU MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

La sfârșitul lunii august, Guvernul a reușit să aprobe Hotărârea de Guvern privind data alegerilor. Astfel, evecutivul a decis ca alegerile parlamentare să fie organizate la 11 decembrie. În ceea ce privește schimbările la nivelul scrutinului, după o pauză de 8 ani, respectiv două legislaturi, se revine la alegerea deputaților și senatorilor pe lista de partid.

Stabilirea datei alegerilor nu a fost scutită de discuții și contradicții între reprezentanții partidelor politicie și membrii executivului.

Premierul a avut discuții cu liderii partidelor politice înaintea stabilirii datei alegerilor. PSD a pledat pentru 27 noiembrie (dată care nu corespundea însă prevederilor constituționale legate de încheierea mandatului acutalei legislaturi) sau 4 decembrie. Social-democrații au susținut că organizarea alegerilor la 11 decembrie va împinge întreaga procedură de constituire a noului Parlament și de învestire a guvernului până spre Anul Nou. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat chiar pe premier că ar face jocul liberalilor care s-au pronunțat pentru data de 11 decembrie.

„Eu i-am spus-o și premierului, și nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL-ului. Este un joc prost, după părerea mea, pentru că PNL-ul nu așa câștigă sau pierde alegerile, în funcție de dată, dar este foarte greu să nu te gândești în condițiile în care am văzut declarații publice ale unor membri ai Guvernului tehnocrat, care au început să facă politică și să spună că vor să candideze sau vor candida pe listele PNL-ului”, declara la vremea respectivă Liviu Dragnea.

De partea cealaltă, liberalii au susținut că organizarea alegerilor pe 4 decembrie, așa cum cereau social-democrații, coincide cu mini-vacanța românilor prilejuită de Ziua Națională și Sf. Nicolae, ceea ce va determina o prezența slabă la urne.

„I-am spus foarte clar dlui prim-ministru și eu și doamna Gorghiu că 4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gândiți-vă va fi aproape o săptămână de zile libere — Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este și ajun de Sf Nicolae — și oamenii își vor alege așa cum își vor dori de cuviință și atunci — cu toate că este târziu și eu sunt de acord, dar aceasta este Constituția—, cea mai potrivită dată ca să nu mergem foarte departe este 11 decembrie”, îi răspundea copreședintele PNL, Vasile Blaga liderului PSD.

Experiența a arătat că PSD este avantajat de o rată mare a absenteismului, în condițiile în care electoratul acestui partid este mai disciplinat.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 9 decembrie 2012, prezența fiind de 41, 72%, însă scrutinul a fost organizat pe fondul crizelor politice din vara acelui an (referendumul pentru demiterea președintelui).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU