Ce spun șefii de județe despre împărțeala lui Ponta. Adomniței (PNL): „Evident, nu pot să fiu fericit”. Cîlea (PSD): „Important e că oamenii apreciază și-mi dau votul”

Publicat: 03/11/2012, 12:32
Actualizat: 07/07/2016, 14:26

Cele aproape 200 de milioane de euro scuturate de guvernul Ponta din buget pentru a le direcționa în județe înainte de alegeri nu-i mulțumesc pe președinții de consiliii județene, indiferent că vin de la USL sau de la PDL. Dacă dinspre PSD rectificarea e totuși aplaudată, liberalii reclamă, indirect, că au fost omiși în unele anexe plecate de pe masa guvernului.

Într-o privință e însă unanimitate: USL-iști în proporție de 90%, șefii de consilii județene admit că banii vor ajunge cu țârâita în primăriile opoziției. Vor fi însă și excepții: PDL-iștii „care sunt tot de-ai noștri”.

Derogare de la lege: 200 de milioane la mâna șefilor de județe

Cu toată asistența FMI, rectificarea lui Ponta din 27 octombrie a fost și un concurs între șefii de județe ai USL care au tras să-și împartă ultimii bani de la buget. O arată anexele ordonanței prin care s-a făcut rectificarea, publicate luni în Monitorul Oficial.

Noutatea împărțelii lui Ponta a fost de altfel transferul sumelor direct în pixul președinților de consilii județene, prin derogare de la legea finanțelor publice locale, care obliga la repartizarea banilor în funcție de numărul de locuitori și de cât se colectează din taxe locale. În locul acestei formule, guvernul a dat liber la aplicarea rețetei primul venit, primul servit de consiliul județean.

Rectificarea a fost o idee extraordinară a acestui guvern. Am primit 21 de milioane pentru că am avut și argumente, am trimis fotografii, filme care să arate situația. Eu am cerut 300 de milioane, dar era exagerat pentru cât se poate da. Sunt mulțumit,totuși, și așa. Nu sunt bani câți ne-ar trebui. Dar derogarea mi se pare o libertate benefică, o treabă care trebuia să funcționeze demult în acest mod”, a comentat pentru gândul PSD-istul Ion Cîlea, șeful CJ Vâlcea, aflat în vârful topului finanțărilor la rectificare.

Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea

Încântat de ideea de a decide la județ cine să primească banii pentru lucrările începute în teritoriu este și liberalul Cristian Adomniței, președintele CJ Iași. „Ar trebui ca toate finanțările să se facă pe această metodă. Întotdeauna se va ști mai bine care sunt necesitățile în județ decât într-un birou la București”, a spus Adomniței, contactat de gândul. Liberalul este însă nemulțumit că la împărțirea banilor pentru pietruiri de drumuri și lucrări de apă-canal a fost omis: „Nevoie de bani avem toți, lucrări începute avem toți, nu doar 29 de județe. Evident că nu pot fi fericit”.

Cristian Adomniței, președintele CJ Iași

Nemulțumiri sunt șii din tabăra opoziției. „Nouă ni s-au tăiat 2,8 milioane de a comune, salarii. Am primit 4 milioane pentru reabilitări de drumuri și lucrări apă-canal. Sunt peste 260 de șantiere deschise, în niciun caz sumele acestea nu acoperă necesarul de bani. Iar dacă există și această derogare, nu mi se pare corectă pentru că apar interpretări. Formula de calcul, bună, rea, cum e, asigură totuși o distribuție matematică, asigură un echilibru”, crede PDL-istul Nicolae Ioțcu, șeful CJ Arad.

Păi, PDL nu mai sunt decât trei primari, ce dracu” să le fac?”

Cea mai mare parte din banii ajunși în mâna șefilor de județe vor acoperi datoriile către firmele private care au deschis în ultimii ani șantierele electorale: drumuri, poduri, apă-canal. „Aceste arierate sunt datorii de foarte multă vreme, guvernul Boc nu ne-a dat niciun ban nouă, la PSD”, explică Ion Cîlea datoriile istorice ale PSD-iștilor din teritoriu. Șeful de la Vâlcea e gata să garanteze însă că, „de data asta n-are legătură cu campania”. „Banii ăștia îi primesc niște constructori care au diverse culori. Majoritatea au culoarea PDL. Ăia nu mă ajută pe mine. Important e că oamenii apreciază ce s-a făcut și îmi dau votul”, caclulează Cîlea beneficiile finale.

În privința împărțelii din județ, șeful de la Vâlcea admite că banii vor rămâne în proporție de aproape 100% în mâna USL: „Păi PDL nu mai sunt decât trei primari, ce dracu” să le fac?”

Potrivit ordonanței 61/2012, sumele ajunse în județe ar urma să se împartă la primării pe bază de cerere, în ordinea solicitărilor depuse până cel mai târziu pe 9 noiembrie. În practică, cererile sunt deja făcute, iar banii ca și dați. „Primăriile nu mai au ce cereri să facă, deja au venit. Banii îi vom repartiza procentual. Pe criterii inteligente și nesubiective. Unii nu aveau bani nici să plătească telefonul sau lumina”, spune Cîlea.

Dacă la Iași, spune șeful CJ, banii s-au dat până acum în mod egal pe culori politice, ce se va întâmpla de această dată e încă incert. „Bineînțeles că ținem cont de cererile deja depuse. Dar se mai pot face și altele. Toți banii pe care i-am avut de împărțit săptămâna trecută, de exemplu, i-am dat în mod egal la primării. Acum, nu știu ce voi face pe 10 noiembrie. Până pe 16 nu pot să vă răspund. Oricum, eu am 87 de primari și doar 11 nu sunt USL. Evident, vor primi și ei că sunt tot de-ai noștri”, spune Adomniței.

Cum s-a modificat rectificarea pentru Mazăre și Nichita

Spre bugetele locale guvernul a trimis 1.078,8 milioane, din care 883,6 milioane lei pentru finanțarea șantierelor deschise de autoritățile locale. 76,8 milioane s-au dus direct spre primării, pentru alimentarea cu energie termică.

De la Ministerul de Finanțe până la guvern și-au făcut loc în topul finanțării câțiva dintre primarii vedetă ai USL. Deși nu figurau pe lista inițială a ministrului de finanțe, Florin Georgescu, Radu Mazăre și Gheorghe Nichita au apărut în final cu 3 milioane, respectiv 12 milioane de lei pentru Constanța și Iași.

Pentru plata arieratelor, printre județele care au primit mai mult decât propusese Ministerul Finanțelor se numără Dolj, Alba, Brăila, Mureș, Brașov, Sălaj, diferențe semnificative în plus apărând în Gorj (10,4 milioane), Olt (19,3 milioane), Giurgiu (10 milioane), Vâlcea (21,1 milioane), Teleorman (17,5 milioane), Vrancea (11,7 milioane).

Ponta: „Era greu să dau la cele 2 județe PDL mai mult decât la celelalte 37 ale USL”

Criticat de liderul PDL, Vasile Blaga, pentru că a dat 93% din sume USL și doar 2% către consiliile județene ale PDL, premiind județele Vâlcea, Olt, Teleorman „unde prezența la referendum a depășit 200%”, Victor Ponta a ripostat. „Este vorba de un pic de matematică: din 41 de județe, 37 au președinți USL. Era greu să dau la cele 2 județe, Alba și Arad, mai mult decât la celelalte 37. E o minte simplă. Nu știu dacă domnul Blaga știe matematică, știe că 2 e mai mic decât 37, plus că e vorba de cele 2 județe care au președinți de la UDMR. Deci, exact pe formula stabilită de guvernul Boc cu FMI s-au dat banii pentru arierate. Dacă guvernul Boc a fost un guvern rău, aici sunt de acord cu domnul Blaga”, a spus Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...