Ce știe Tăriceanu despre revocarea lui Kovesi: Decizia nu e la Parlament

Ce știe Tăriceanu despre revocarea lui Kovesi: Decizia nu e la Parlament
Publicat: 10/02/2018, 18:23

Întrebat dacă Laura Codruța Kovesi ar trebui revocată după dosarul Microsoft, liderul ALDE a răspuns: „Eu nu am suficiente date, decât cele pe care le văd în spațiul public. Nu am acces nici la raportul Inspecției Judiciare calitatea de ministru să fac o analiză amănunțită și nu mă pot pronunța. Decizia nu stă sub nicio formă la Parlament. Să știți că dosarul Microsoft nu e singurul eșec care practic face să se cutremure instituția DNA. Mi se pare foarte grav ce s-a întâmplat pentru că acolo sunt o serie de persoane, pe care nu le cunosc numai eu, care cred că au fost acuzați pe nedrept, unii dintre ei. Concluziile sunt clare, nu s-au găsit probe acuzatoare și dosarul a trenat destul de mult, iar oamenii aceia au avut de suferit, cel puțin în plan personal, profesional și politic, dar nu este singura situație gravă din DNA”.

Tăriceanu a vorbit și despre alte dosare care, potrivit acestuia, sunt o pată neagră pe obrazul DNA.

„Sunt procurori care își permit să facă anchete în stilul celui de la Prahova, o serie de abuzuri sexuale ca cel de la Oravița, sunt unii care au făcut abuzuri asupra judecătorilor și au fost suspendați. (…) Toate aceste abuzuri, precum și numărul foarte mare de dosare trimise înapoi la procuratură pun sub semnul întrebării în mod serios funcționarea acestei instituții. Chiar șefa DNA spunea acum trei zile că peste jumătate din dosarele DNA sunt pe abuz în serviciu, o infracțiune care nu e de corupție, dar asimilată corupției”, a mai spus președintele Senatului.

Acesta a adăugat că așteaptă raportul și concluziile pe care le va prezenta ministrul Justiției, Tudorel Toader, legat de activitatea DNA.

„Cred că domnul ministru o să aibă o analiză consistentă de prezentat și astept cu interes analiza și apoi concluziile. (…) Nu am înțeles că ar fi luat o decizie, nici din presă nu am înțeles că ar fi luat o decizie. Am înțeles altceva, fără să vorbesc cu dumnealui acest subiect, pentru că nu ține de Parlament. Ministrul Tudorel Toader a spus că a făcut o evaluare, ceea e cu totul altceva. Cu siguranță că are și o concluzie, pentru că un raport fără concluzie e prea puțin valoros”, a susținut Tăriceanu.

Întrebat dacă Tudorel Toader l-a informat despre raportul privind DNA și decizia pe care a luat-o în privința revocării șefei Direcției, Laura Codruța Kovesi, liderul Senatului a răspuns că nu.

„Nu am avut o discuție cu domnul Tudorel Toader, nu m-a informat personal. Această declarație am văzut-o doar în spațiul public. În ciuda faptului că discutăm, ne întâlnim, această declarație am văzut-o doar în spațiul public”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Ministrul Justiției a declarat, joi seară, că, în luna februarie, va prezenta în Parlament un raport complet pe baza datelor primite de la Ministerul Public, Tudorel Toader precizând că DNA este parțial eficientă, parțial nu, referindu-se, printre altele, la achitări.

Dosarul Microsoft, cel mai mare dosar de corupție din România, cu un număr record de foști miniștri vizați, a fost finalizat, după cinci ani, fără ca demnitarii să fie judecați. Mai mult, au fost cercetați deși termenul de anchetare a faptelor era expirat încă de acum patru ani. Șapte foști miniștri au scăpat de orice acuzație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase