Cea mai tare afacere din România: dai un leu la partid și iei de 15.000 de ori mai mult din contracte cu statul. Lista oficială a sponsorilor de partid care-și recuperează „investiția” din banii noștri

Cea mai tare afacere din România: dai un leu la partid și iei de 15.000 de ori mai mult din contracte cu statul. Lista oficială a sponsorilor de partid care-și recuperează „investiția din banii noștri
Publicat: 10/04/2014, 13:35
Actualizat: 07/05/2019, 21:03

Președinți de Consilii Județene sau primari ai unor mari orașe, așa-numiții baroni locali continuă să influențeze decizii guvernamentale, „modelul Duicu” fiind, în realitate, unul multiplicat la nivelul județelor. Două pârghii le conferă puterea în propriul partid și, implicit, asupra liderilor acestuia promovați în funcții ministeriale: numărul voturilor pe care fiecare le poate aduce în clasamentul electoral și sponsorii pe care se pot baza pentru finanțarea partidului.

Toate guvernele și partidele aflate la putere după 1989 au menținut acest sistem vicios: firmele semi-private (aflate în sfera de influență a unui politician local) au fost încurajate să finanțeze campania alectorală a partidelor, urmând să recupereze investiția din contracte cu statul. O investigație gândul, care a folosit doar date oficiale, demonstrează, după cum puteți citi mai jos, că acest gen de afacere poate scoate un profit de 15.000 ori mai mare decât suma investită. Firme care în trecut au donat la PDL s-au reorientat spre PSD și PNL, câștigând contract după contract din bani publici. Relația nu este neapărat cu un partid anume, ci cu partidul aflat la putere și care este în măsură să faciliteze acordarea contractelor publice.

După publicarea listei oficiale a sponsorilor partidelor pentru anul 2013, în care apar veniturile și cotizațiile peste 10 salarii minime declarate deschis de fiecare formațiune politică, gândul a centralizat contractele cu statul încheiate în aceeași perioadă de companiile care le-au donat bani politicienilor. Într-un an fără presiuni electorale, cum a fost 2013, banii au venit la partid mai ales pe filiera relațiilor vechi ale președinților de filiale județene – mulți dintre ei șefi de CJ ori primari în reședințe de județ – și s-au întors în companiile-sponsor multiplicate și de 15.000 de ori, din contractele cu statul.

Cât timp USL a fost la putere, firmele prevăzătoare, precum Victor Construct SRL, ori Concrec SRL din Botoșani, au cotizat și la PSD, și la PNL. Fidelii PSD de la Simultan SRL din Timiș, pe de altă parte, au câștigat în continuare teren în județe în programul guvernamental „Cornul și laptele”, chiar dacă numele companiei a ajuns anul trecut să fie implicat în scandalul aflatoxinei din lapte, iar anul acesta a pierdut contractul cu CJ Satu Mare după ce 46 de copii au ajuns la spital, din datele prezentate oficial, din cauza laptelui primit la școală.

Firmele din spatele partidelor aflate la putere

Numărul companiilor care au fost anunțate transparent ca sponsori ai partidelor în 2013 pot fi numărate pe degete. PSD declară astfel doar 4 donatori.

Două firme de construcții – Victor Construct SRL și Conrec SRL – provin din Botoșani, acolo unde filiala județeană este condusă de deputatul Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD.

Al treilea este un furnizor de lactate în programul guvernamental „Cornul și laptele”, Simultan SRL, din Timiș, județul în care PSD este condus de liderul senatorilor social-democrați, Ilie Sârbu.

Al patrulea este Onyx One, o firmă de publicitate care, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, a mers în 2012 în pierdere. Cu toate acestea, în 2013 dona PSD „bunuri” de peste 20.700 de lei. Firma îi aparține oficial lui Mihail Sorin Dragu, devenit asociat unic după ce partenera sa, Carmen Musceleanu, i-a cedat acțiunile sale în 2008 pentru a intra în politică. Musceleanu este consilier local PSD la Primăria Sectorului 1, calitate din care a ajuns în 2012 viceprimar. În 2011, Onyx One, furnizor de echipamente IT, a derulat contracte în valoare de 1.340.337 de lei cu Primăria Sector 1.

Atrași în baza relațiilor locale, Victor Construct și Conrec au donat, prevăzători, atât la PSD, cât și la PNL, liberalii având la Botoșani Consiliul Județean, prin Florin Țurcanu, gestionarul principal al contractelor locale cu statul, și fiind într-o dispută declarată cu social-democrații încă dinaintea ruperii oficiale a USL. Florin Țurcanu se numără printre cei 9 președinți de Consilii Județene cu un dosar penal pentru fals și uz de fals.

Dincolo de cele două firme care și-au recuperat banii din profitul obținut din ridicarea unor locuințe ANL, a unor locuințe sociale, din reabilitarea de spitale sau amenajarea trotuarelor din Moldova, sponsorilor PNL li s-au raliat Fundația Anastasia a pictorului Sorin Dumitrescu și RJR International, aceasta din urmă fiind firma controlată de Radu Judele, un fost șef la Drumuri din Iași cu contracte mai vechi cu CNADNR, actual administrator la CJ Botoșani și politician local susținut de PNL, inclusiv pentru promovarea într-un post de secretar de stat dacă nu ar fi trebuit să se retragă intempestiv de la guvernare.

„Imparțialii” sponsori și la PSD și la PNL

Printre cei mai câștigați de pe urma donațiilor către partide sunt sponsorii de la Victor Construct SRL. Firma omului de afaceri Victor Mihalachi, implicat în clubul de fotbal FC Botoșani, contribuia în timpul guvernării PDL la campania democrat-liberalilor. Așa se face că Victor Construct apare cu o sponsorizare de 50.000 de lei la PDL, în aprilie 2012. După intalarea la putere a USL, patronul firmei de construcții își schimbă destinatarul donațiilor, dând chiar luna următoare 170.000 de lei la USL și 64.300 de lei la PSD, în mod distinct.

Într-un an fără nicio rundă electorală, în 2013, susținerea oficială a partidelor aflate la putere s-a rezumat la 15.000 de lei la PSD și la 30.000 de lei pentru PNL. Câștigul a fost, însă, de 15.000 de ori mai mare. Astfel, numai cele 12 contracte înregistrate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) – fără eventuale achiziții directe – însumează, în 2013, 65 de milioane de lei (inclusiv TVA). Anul 2012 a fost însă și mai profitabil, deși și sponorizarea mai mare. Astfel, cele 13 contracte finanțate din fonduri publice atribuite Victor Construct în 2012 însumează 152 milioane de lei, în timp ce cu un an înainte firma semna contracte de doar 11,4 milioane.

Mai mult de jumătate dintre aceste contracte sunt obținute prin negociere fără anunț de participare, beneficiarii fiind mai ales autorități publice din județele Botoșani, Neamț sau Suceava, pentru care Victor Construct a amenajat trotuare, terenuri de joacă, a extins centre de bătrâni, a construit blocuri ANL și a reabilitat secții în spitale. Cel mai mare contract primit în 2013 – modernizarea sistemului rutier în Dorohoi – a fost semnat cu o primărie PSD.

Victor Construct are, însă, relații de afaceri și cu ministerele. În 2012, a primit un contract de 5,7 milioane de lei de la Ministerul Educației, condus la acea vreme de Ecaterina Andronescu (PSD). În același an, a primit, prin Ministerul Sănătății, reabilitarea spitalelor județene din Botoșani, Suceava, Rădăuți, Neamț și, prin Ministerul Justiției, repararea clădirilor tribunalelor din Covasna și Neamț.

Cumătrul asfaltator, orientat după partid

La două capete a jucat și Conrec SRL, firma omului de afaceri Mihai Vrăjitoru, considerat regele asfaltului la Botoșani. Oficial, Conrec a investit în mod egal, câte 20.000 de lei în fiecare din cele două partide mari aflate la guvernare la vremea respectivă. A recuperat mult mai puțin decât Victor Construct, dar mult mai mult decât a sponsorizat. Astfel, contractele cu statul înregistrate în SEAP însumează deja, pentru 2014, 238.000 de lei și se ridică la 10.9 milioane în 2013.

Cel mai bun an din acest punct de vedere a fost și pentru Conrec 2012, când autoritățile locale au venit în întâmpinarea sponsorului politic cu contracte de 27,5 milioane de lei, în timp ce în 2011 compania câștiga lucrări de 6,5 milioane.

Aflat în relații de cumetrie cu foștii șefi ai județului, fie ei prefecți, primari, viceprimari, Mihai Vrăjitoru a fost un fidel donator al PLD, apoi al PDL, fiind nașul fostului primar Cătălin Flutur. Odată cu schimbarea puterii, s-a modificat însă și destinația banilor principalului asfaltator din zonă. Printre clienții Conrec în 2014 se numără CNADNR, lucrări mai vechi fiind făcute pentru Biroul de Meteorologie Legală, E-ON Gaz, Primăria Botoșani și mai multe primării de comună din județ.

Statul cumpără făina din partea UE de la un donator PSD

Din zona relațiilor locale de partid vine și Simultan SRL, un fidel sponsor al PSD pe filiera organizației conduse de Ilie Sârbu la Timiș. În 2012, la instalarea la putere a USL, firma omului de afaceri Florin Herbai a făcut însă o excepție, finanțând și PNL cu 100.000 de lei, în egală măsură cu PSD.

Rețeta de succes a fost aplicată însă și în anii anteriori, aducându-i companiei intrarea în programul „Cornul și laptele” – licitat la nivel de consilii județene – și contracte de 170 de milioane de lei între 2007 și 2012. Din acești bani, 82 de milioane de lei provin doar de la CJ Timiș, între 2008 -2012.

Compania din Făget a dat însă lovitura în 2013. Cele 22 de contracte semnate de Simultan SRL și înregistrate în SEAP însumează, în 2013, 189,7 milioane de lei (cu TVA inclus). În 2012, contractele noi s-au limitat la 24 de milioane de lei, iar cele demarate în 2014 au ajuns în primele trei luni ale anului la 1.210.000 de lei.

Simultan SRL furnizează lactate în programul de stat „Cornul și laptele” pentru grădinițele și școlile din București – Sectoarele 1 și 2 -, din județele Harghita, Bihor, Dolj, Hunedoara, Arad, Vâlcea, Timiș, Teleorman, Caraș-Severin, dar livrează și laptele antidot pentru trei complexuri energetice aflate sub autoritatea Ministerului Economiei: CE Hunedoara, CE Oltenia și CE Rovinari.

Cel mai important client de stat al Simultan a fost însă anul trecut APIA care a cumpărat prin firma care a sponsorizat PSD făina de grâu împărțită persoanelor defavorizate ca ajutor din partea Uniunii Europene. Valoarea contractului a fost de 64,2 milioane de lei fără TVA.

În martie 2013, firma a fost în centrul scandalului laptelui suspectat de un conținut ridicat de aflatoxină după ce primarul UNPR Necuai Onțanu a oprit de la furnizarea în grădinițele și în școlile din sectorul 2 din București a produselor lactatelor de la SIM.

Compania a pierdut în ianuarie contractual cu CJ Satu Mare în urma unui scandal în care 46 de copii de la o școală generală au ajuns la urgențe îmbolnăviți de laptele primit în programul guvernamental. Potrivit prefectului Eugeniu Avram, rezultatele parțiale ale analizelor au indicat că laptele prezenta „modificări organoleptice, având și încărcături microbiene”.

Azi contracte cu statul, mâine ministru

În aceeași logică a relațiilor locale și, de-a lungul timpului, transpartinice, se înscrie și RJR International SRL, firma de drumuri a omului de afaceri Radu Judele și arondată în prezent președintelui CJ Botoșani, Florin Țurcanu (PNL).

În 2013, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru trafic de influență legat de unui proiect derulat cu fonduri europene. Reabilitat politic în acest an, Radu Judele a fost avansat de Țurcanu, pe plan local, ca nume susținut pentru un post de secretar de stat.

Parteneră cu Conrec SRL, firma sa, RJR International a dat partidului, în 2013, 30.000 de lei și a obținut contracte cu statul în valoare de 9,7 milioane de lei. În 2012, a plombat drumuri comunale pentru 546.000 de lei, iar în anul precedent a scos din aceleași lucrări 513.000 de lei.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Au BUBUIT CAZURILE de COVID la CONSTANȚA: INCIDENȚA a DEPĂȘIT PRAGUL de 10 la mie
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
E vorba despre Alexandru Arșinel! Tragedia zilei. Ce se întâmplă cu marele actor
Alertă de gradul zero la granița cu România! S-a depistat un focar uriaș. Se pregătesc...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...