• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Ceartă între ministrul Apărării și consilierul lui Băsescu. Dobrițoiu: „Strategia de apărare e muzică lăutărească”. Fota: „Multe minciuni”

Ceartă între ministrul Apărării și consilierul lui Băsescu. Dobrițoiu: „Strategia de apărare e muzică lăutărească”. Fota: „Multe minciuni”
Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, și consilierul prezindențial Iulian Fota au avut un schimb dur de replici, luni, în Aula Academiei Române, pe tema strategiei naționale de apărare, primul criticând conținutul documentului, iar celălalt acuzându-l pe ministru de minciună și politizare.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, și consilierul prezindențial Iulian Fota au avut un schimb dur de replici, luni, în Aula Academiei Române, pe tema strategiei naționale de apărare, primul criticând conținutul documentului, iar celălalt acuzându-l pe ministru de minciună și politizare.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, și consilierul prezidențial Iulian Fota au discutat pentru un timp în contradictoriu pe tema deciziilor luate în CSAT despre care ministrul Apărării a arătat că nu au fost adoptate în funcție de resursele financiare, precum și pe tema strategiei naționale de apărare. Dobrițoiu a spus că documentul nu a fost transmis Parlamentului în termenul prevăzut de lege și conține sintagma „interes național” la singular, fapt care contravine prevederilor Constituției.

Discursul ministrului Apărării a fost întrerupt din sală de Fota care, ridicându-se în picioare, l-a întrebat dacă a citit strategia de apărare. Consilierul prezidențial a precizat că documentul a fost transmis în primele șase luni de mandat ale președintelui.

Fota l-a criticat pe Dobrițoiu că nu a venit în schimb cu un punct de vedere alternativ la strategia națională de apărare.

„Noi avem un document, bun sau rău, dumneavoastră veniți numai cu vorbe”, i-a spus Fota lui Dobrițoiu.

Consilierul prezidențial l-a acuzat pe Corneliu Dobrițoiu că în discursul său a atacat instituții, cum ar fi CSAT. „Eu mă lupt cu dumneavoastră, nu cu MApN. Nu loviți în CSAT sau în alte instituții”, i-a spus Fota.

Ulterior, consilierul prezidențial a spus că nu poate să accepte să participe la o dezbatere în care ministrul Apărării a venit „numai cu minciuni” și politizează discuțiile.

După schimbul de replici, cei doi au părăsit Aula Academiei în care avea loc dezbaterea „Securitate națională în societatea bazată pe cunoaștere. Intelligence, cunoaștere strategică și decizie”.

La ieșirea din clădirea Academiei Române, cei doi s-au acuzat reciproc prin intermediul presei pe tema celor două subiecte, ministrul Apărării calificând, în cele din urmă, strategia națională de securitate drept „muzică lăutărească”.

Întrebat cine este lăturarul, el a răspuns că este acela care a redactat documentul.

Ministrul Apărării a mai declarat că au fost adoptate mai multe decizii ale CSAT „care de care mai neinspirate”.

El a susținut că în CSAT se adoptă hotărâri contradictorii care anulează decizii anterioare.

Dobrițoiu a dat ca exemplu hotărârea privind achiziția de avioane multirol pentru care nu au putut fi alocați bani de la bugetul de stat. „Și atunci cum promovezi o decizie, în absența banilor? Pentru ce o promovezi?”, a adăugat ministrul Apărării.

Întrebat dacă există și alte decizii asemănătoare ale CSAT, el a dat ca exemplu problemele legate de dezvoltarea forțelor. „În momentul în care se proiectează o anumită structură de forță, iar acea structură nu este finanțată, nu se poate aplica decizia CSAT în acest sens”, a menționat ministrul.

La rândul său, consilierul prezidențial Iulian Fota a declarat, la ieșirea din Aula Academiei, că problematica securității naționale este prea importantă pentru a fi abordată într-o manieră ipocrită și cu foarte multe minciuni.

„Ministrul în această sală a spus foarte multe minciuni, ceea ce nu văd de ce le folosește. Avem suficiente elemente, le putem discuta, a avut foarte multă deschidere din partea noastră, deci sunt chestiuni profesionale. De ce e nevoie să folosim minciuna? E un tip de ipocrizie pe care eu nu-l mai suport. Nu-l mai accept”, a spus, revoltat, Iulian Fota.

El a criticat „atacul la CSAT”. „Vorbesc despre lucruri care s-au spus și care sunt false. Ori dânsul nu cunoaște bine ceea ce s-a făcut, ori le folosește intenționat”, a arătat acesta.

Fota a mai spus că ministrul Apărării a făcut și lucruri bune, pe care personal le-a apreciat și le-a susținut, adăugând că, în prezent, este prea multă minciună și prea multă ipocrizie pe zona de securitate națională.

Inchide