Ioana Sfârlea
19.03.2019
Politică

Cerere de AMÂNARE în procesul în care Lazăr contestă revocarea din funcție. Toader: „Toată lumea are o părere bună despre sine” | VIDEO

Avocatul lui Augustin Lazăr a depus o cerere de amânare în procesul în care procurorul general a contestat propunerea de revocare din funcție înaintată de ministrul Justiției. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, cauza este în amânare.

UPDATE 13:00 Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat că la termenul de judecată de marți Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea apărătorului lui Augustin Lăzar și a dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 2 aprilie.

UPDATE 11:11 Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marți, că avocatul lui Augustin Lazăr a depus o cerere de amânare, în condițiile în care are o altă cauză în care îl reprezintă pe procurorul general la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Cauza e în stare de amânare și nu se va putea judeca azi”, a spus Cosmin Muntean.

UPDATE Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, referitor la candidatura lui Augustin Lazăr pentru un nou mandat la Parchetul General, că fiecare are o părere bună despre sine și Lazăr e îndreptățit la aceeași atitudine.

„Exprimă dorința domniei sale de a continua ceea ce a făcut până în prezent. Fiecare are o părere bună despre sine și dânsul e îndreptățit la aceeași atitudine. Prin urmare, eu am declarat și ieri, orice procuror care îndeplinește condițiile legii are dreptul să se înscrie. Eu vo fi în comisia de selecție care face propunerea către CSM și, mai departe, către președinte, mă voi opri acolo. Întrebați-l pe el, nu-mi cereți mie să-mi exprim pozișia înainte de interviu”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției.

Chestionat referitor la o fotografie care înfățișa un apus și pe care a postat-o pe Facebook după ce Augustin Lazăr, ministrul a afirmat: „Nicio asemănare nu este tot timpul întâmplătoare”.

Ministrul a mai precizat că până luni, la ora 12.00, nu își depusese nimeni candidatura pentru funcția de procuror general.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 28 februarie.

„Dosarul Augustin Lăzar vs Ministrul Justiției s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia. (…) S-a stabilit termen de judecată pentru 19 martie”, declara purtătorul de cuvânt al instanței, Cosmin Muntean.

Augustin Lazăr a anunțat luni că își va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al României, în contextul organizării, de către Ministerul Justiției, a concursului pentru numirea în această funcție, chiar dacă Tudorel Toader a cerut revocarea lui. Mandatul lui Lazăr expiră pe 28 aprilie.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis, la sfârșitul lunii ianuarie, că procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcție înaintată de Ministrul Justiției se va judeca la Curtea de Apel din Alba Iulia. Asta după ce, în noiembrie 2018, reprezentantul Ministerului Justiției a cerut ca procesul să fie judecat la Curtea de Apel București, invocând excepția necompetenței teritoriale, în timp ce avocatul lui Augustin Lazăr a cerut ca procesul să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, invocând faptul că procurorul general are acolo domiciliul. Atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepția privind necompetența teritorială, astfel că procesul urma să continue la Curtea de Apel București.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a acuzat de mai multe ori pe Augustin Lazăr că trage de timp cu procesul în care a contestat revocarea, pentru a-i expira mandatul de procuror general.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanșată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcție declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader spunea, la o dezbatere din CSM, privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanșării acestei proceduri este și cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader spunea că e inadmisibil acest lucru, întrucât inițial Lazăr dezaproba protocoalele.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr declara că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu și că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

 

Inchide