• Publicat:
Politică

Cine este Șerban Valeca, propus la Ministerul Educației în locul Ecaterinei Andronescu

Cine este Șerban Valeca, propus la Ministerul Educației în locul Ecaterinei Andronescu
Șerban-Constantin Valeca, actualmente senator, este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Educației. El a fost ministru al Cercetării și Inovării în perioada Guvernului Grindeanu în 2017, post pe care l-a mai ocupat, drept ministru delegat și în Guvernul lui Adrian Năstase.

Șerban Valeca, în varsta de 63 de ani este un politician român, ales ca deputat în legislatura 1996-2000, în județul Argeș pe listele partidului PDSR și ca senator în același județ din partea Alianței PSD+PC în legislatura 2008-2012. În perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003 a fost ministru delegat pentru activitatea de cercetare, în Guvernul lui Adrian Năstase. Valeca este deținător actual al funcției de senator al României din 19 decembrie 2008.

Valeca este președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetare Nucleară din Pitești. A fost ales președinte interimat al PSD Argeș în ianuarie 2015, și apoi, în luna septembrie, a fost ales președinte al filialei. Este profesor doctor la Universitatea din Pitești și membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România. A publicat 11 cărți și are șapte brevete de invenție înregistrate la OSIM. A fost diriginte de șantier și apoi șef instalație stand testare elemente combustibile nucleare (1983); atestat ca inginer tehnolog (1988); șef colectiv testare mașină încărcare-descărcare combustibil nuclear (1989); șef Secție 7 ICN (1990); atestat inginer tehnolog gradul 2 (1991).

A deținut funcția de director la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești (1992); a fost membru al Comisiei Guvernamentale de analiză a stadiului lucrărilor de la Unitatea nr. 1 Cernavodă (1995); director general adjunct – Regia Autonomă Pentru Activități Nucleare (1998); coordonator al „Acordului de cooperare în domeniul nuclear” între Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Industriei și Comerțului (1999).

Șerban Valeca a fost nominalizat în Comitetul Executiv al PSD pentru funcția de ministru al Educației, propunere ce va fi trimisă, luni, de Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis.

Decizia vine după o ședință a social-democraților care a durat aproape trei ore. Inițial o variantă discutată la întrunirea CEx a fost ca Florian Lixandru, actual secretar de stat în Ministerul Educației, să preia conducerea instituției, însă PSD a revenit asupra hotărârii, propunându-l pe Șerban-Constantin Valeca.

Președintele PSD Viorica Dăncilă a declarat înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, întrebată pe cine susține ca ministru la Educație, că această chestiune va fi discutată în CEx, precizând că trebuie să fie „un om care să cunoască sistemul”.

Social-democrații s-au reunit vineri, de la ora 12.00 la Parlament, în ședința Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta despre organizarea Congresului de sâmbătă, dar și despre propunerile de miniștri pe care liderul PSD urmează să i le trimită lui Klaus Iohannis.

 

Inchide