Cine este Valentin Popa, noul ministru al Educației

Cine este Valentin Popa, noul ministru al Educației
Publicat: 26/01/2018, 13:52

Valentin Popa este rector al Universității din Suceava. Acesta a absolvit Institutul Politehnic din Iași și este inginer în Electronică și telecomunicații, iar ulterior a susținut și titlul de doctor în domeniul Componente, dispozitive și circuite electronice la aceeași instituție.

În perioada 1989-1992 a fost preparator inginer la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, între 1992 și 1995 – asistent inginer, iar în intervalul 1995-1999 șef lucrări inginer tot la Universitatea din Suceava. Acesta și-a continuat activitatea în instituția de învățământ superior fiind, pe rând, conferențiar, profesor doctor inginer și conducător de doctorat.

În noiembrie 2017, Valentin Popa a avut mai multe schimburi de replici cu ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, la un seminar organizat la Suceava. Potrivit presei locale, la acel moment Kuzmin a spus că armata rusă nu a intervenit în estul Ucrainei, explicând că „atunci când a intervenit în Abhazia în două zile, din greșeală a ajuns în Tbilisi, dar după ce au înțeles greseala au dat comandă și trupele s-au retras”.

„Iata un motiv pentru care ar trebui sa colaboram in domeniul economic si stiintific. Poate împreună, cele două state, cercetatorii din cele două state, ar putea lucra la sistemul de frânare al tancurilor astfel încât să se oprească mai repede și nu în câțiva zeci de kilometri”, a replicat Valentin Popa.

În 2015, la deschiderea anului academic, Valentin Popa spunea că atât timp cât alocația pentru un student e mai mică decât cea pentru un deținut, numărul lor va tinde să se egaleze întrucât lipsa finanțării educației duce la costuri mai mari cu cei „needucați”

„Decidenții politici trebuie să fie conștienți că atât timp cât alocația pentru un student va fi mai mică decât cea pentru un deținut, într-un final, numărul acestora va tinde să se egaleze. Cu cât folosești fonduri mai puține pentru educație, cu atât ai nevoie de mai mulți bani pentru cei needucați”, a spus Popa.

Numele lui Valentin Popa a apărut în presa locală în mai multe subiecte controversate. Ziarul Obiectiv de Suceava scria în vara anului trecut că universitarii suceveni s-au plimbat în ultimul an cu bilete de avion cumpărate prin firma care a angajat-o pe soția rectorului. Soția rectorului USV, Valentin Popa, încasa bani de la această firmă, West Travel SRL Suceava, de pe poziția de casieră. Mai mult, proprietara societății menționate, Oana Coșman, figurează ca angajată a Facultății de Stiințe Economice și Administrație Publică. Conform mai multor surse, familia rectorului și cea a patronilor agenției de turism ar fi înrudite. Rectorul USV a negat existența vreunui conflict de interese, sub pretextul că nu a obținut niciun beneficiu, mai scriu jurnaliștii locali.

PSD Suceava a anunțat că îl va susține pe profesorul universitar Valentin Popa, rectorul Universității din Suceava, pentru a prelua funcția de ministru al Educației. Potrivit unor surse citate de presa locală, Valentin Popa ar fi participat, miercuri, la ședința Biroului Politic al organizației municipale PSD Suceava, unde a stat la prezidiu alături de Ioan Stan și Dan Ioan Cușnir.

Acesta a fost votat, în urmă cu puțin timp, de CEx PSD ca fiind nominalizarea pentru funcția de ministru al Educației.

Gabriela Firea anunțase anterior ședinței că o susține pe Ecaterina Andronescu pentru această funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Se întâmplă la TOATE BANCOMATELE din România! Este informația momentului pentru toți cei care au...
Sfântul care face minuni. Rugăciunea care se rostește astăzi
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...