Cioloș îl trimite pe Patriarh după bani la primari și enoriași. „Lăcașurile de cult nu au alocare în bugetul de stat”

Cioloș îl trimite pe Patriarh după bani la primari și enoriași. „Lăcașurile de cult nu au alocare în bugetul de stat
Publicat: 09/12/2015, 19:50

Lăcașurile de cult nu au alocare în bugetul de stat pentru 2016. Acesta a fost mesajul transmis de premierul dacian Cioloș Bisericii, la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat proiectul bugetului pentru anul viitor. Șeful executivului a sugerat și o soluție pentru această situație care i-a nemulțumit profund pe capii Bisericii, care s-au văzut șterși de pe lista fondurilor publice.

„Faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investițiile care se fac în lăcașele de cult nu sunt importante, dar cred, pe de o parte, că aici e importantă implicarea enoriașilor, a credincioșilor, și a autorităților locale. Acestea pot să decidă cel mai bine în ce fel anumite investiții sunt prioritare sau nu pentru comunitățile respective. Nu știu dacă bugetul de stat – mai ales în condițiile bugetare foarte dificile pe care le avem mai e cazul să alocăm aceste bugete. Nu ne-am putut permite aceste alocări”, a declarat Cioloș.

O portiță pentru bani publici ar fi însă finanțarea anumitor proiecte sociale ale Bisericii. „Am spus și în discuțiile cu Părintele Patriarh, cred că putem mobiliza cultele în proiectele cu caracter social. Programele, proiectele pe care le avem la dispoziție vor fi deschise și pentru culte”, a spus Cioloș.

Premierul a mai comentat că a ținut cont și de tensiunea socială pe subiectul finanțării Bisericii de către stat, lucru pe care i l-a semnalat și Patriarhului. „Am trăit sentimentul în aceste zile, când au fost discuțiile legate de finanțarea sau nu a lăcașurilor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicării bugetului public, am simțit și o tensiune foarte mare în societate legată de aceste lucruri. Cred că împreună trebuie să vedem cum facem să depășim aceste tensiuni și aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred că în felul acesta putem să ne clarificăm lucrurile, să ne limpezim principiile și valorile pe care vrem să cheltuim inclusiv banul public și nu cred că în felul acesta putem să ajungem la o stare de încredere în noi și în ceea ce putem face”, a arătat Cioloș.

Măsura ștergerii din bugetul pentru anul viitor a fondurilor pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea unora existente vine după ce, în 2014 și 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru lăcașurile de cult.

Bisericile primesc însă în continuare plata salariilor personalului clerical de la bugetul de stat.

Statisticile prezentate de Guvern arată că în România erau în construcție 525 de biserici noi în 2014, 251 în 2015, iar pentru 2016 se prevăd 291 de biserici nou construite.

Un calcul care reflectă indicatorul de eficiență a construirii de biserici noi în România, arată că în 2014 Guvernul a investit în medie 90.000 de lei pentru fiecare biserică nou construită, în 2015 această sumă a scăzut la 62.000 de lei. În medie, reparația fiecărei biserici unde s-au început lucrări de modernizare a costat Guvernul României 289.000 de lei în 2014, în 2015 media scăzând la 25.000 de lei.

Pictura bisericilor a primit de la Guvern, în medie pentru fiecare biserică, 85.000 de lei în 2014, 6.000 de lei în 2015.

Activitățile de asistență socială ale bisericilor au fost finanțate de la Guvern cu 143.000 de lei în 2014, în medie pentru fiecare biserică, în 2015 cu o medie de 18.000 de lei, iar în 2016 media ar urma să scadă la 8.000 de lei pentru astfel de activități.

Sâmbătă dimineață, întrebat ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moș Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: „Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăți”.

Patriarhul Daniel a mai spus că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea „cu mâna întinsă la stat tot timpul”, dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

Duminică, Guvernul a anunțat că premierul Dacian Cioloș a avut o discuție cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanța proiectele de investiții importante ale BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare, „în funcție de posibilități”, pentru lăcașele de cult în construcție.

De asemenea, Executivul a anunțat că bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de acest an atât în ceea ce privește personalul clerical, cât și cel neclerical.

„Discuția a scos încă o dată în evidență buna înțelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situația financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de anul precedent atât în ceea ce privește personalul clerical cât și cel neclerical, ca o recunoaștere a rolului social important pe care reprezentanții cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, se menționa într-un comunicat de presă al Guvernului.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a precizat că anul viitor contribuția statului la salarizarea personalului clerical va crește la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

„Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical. În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016”, arăta Ministerul Finanțelor Publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu