Cioloș „nu se dă deoparte” de la încă un mandat, dar exclude PSD. Replica „fără sensibilități” a lui Iohannis

Cioloș „nu se dă deoparte de la încă un mandat, dar exclude PSD. Replica „fără sensibilități a lui Iohannis
Publicat: 21/10/2016, 09:34
„Am spus că nu ma dau de-o parte să mă implic, așa cum cum am făcut-o și în noiembrie anul trecut. Dar în același timp nici nu vreau ca această dezbatere să fie construită în jurul ideii dacă candidează sau nu la postul de premier cutare persoană. Cu ce să candidăm? Deocamdată, e important să vedem dacă oamenii, dacă o majoritate susține o astfel de abordare, dacă susțin ideile de-acolo. Cred că asta e important acum”, a spus Dacian Cioloș pentru Hotnews.
Dacă PNL și USR nu vor reuși, însă, să formeze o majoritate, actualul premier exclude varianta unui guvern din care să facă parte PSD, arătând că nu se vede implicat într-o astfel de structură și că aceasta nu ar fi benefică pentru țara noastră.
„Eu cred că în momentul de față România are nevoie de o guvernare clară, cu o direcție clară, sau într-o parte sau în alta. Eu personal, pornind și de la experiențele trecutului, nu cred că o astfel de structură de guvernare ar putea funcționa în perioada următoare. Și, oricum, eu nu mă văd implicat intr-o astfel de structură”, a explicat premierul.
Acesta a argumentat că în acest moment e nevoie de un angajament clar, nu de compromisuri, și că e important ca cei care vin în campanie, chiar dacă au puncte de vedere divergente, să arate că pot să construiască,„nu doar să se opună celorlalți”. Despre PSD, Cioloș a transmis că este exclusă o colaborare la guvernare începând din toamnă. „Exclud să mă implic într-un guvern de mare coaliție care n-ar avea o direcție clară de reformă. E important să continuam anumite reforme, să integrăm așteptările oamenilor de a guverna altfel, onest, transparent, pe bază de profesionalism cu obiective clare”.
Înscrierea într-un partid politic rămâne o opțiune, a mai spus Cioloș, dar acest lucru se va întâmpla atunci când va simți că-și poate îndeplini obiectivele alături de un grup care are aceleași principii: „Nu mi-am pus problema și n-o să intru într-un partid de dragul de a intra. Trebuie să simt această adeziune la un grup, la o structură care are anumite obiective, e un instrument care să mă ajute să-mi duc la îndeplinire niște obiective alături de alții. Dar nu o să fac lucrul ăsta pentru a avea o funcție”, a precizat premierul.
Klaus Iohannis: După alegeri e diferit. Euîmi doresc formarea unui guvern direct din prima, fără tot felul de sensibilități
Întrebat despre poziția lui Cioloș, care a exclus din start o guvernare umăr la umăr cu social-democrații, președintele Klaus Iohannis a răspuns că situația se va schimba după alegeri, pentru că lucrurile sunt întotdeauna diferite în apropierea campaniei electorale, și că vrea ca Executivul să se formeze„direct din prima”.
„După alegeri e diferit față de înainte de alegeri. Acum suntem în fază de precampanie și campanie. După aceea vom avea o situație care reprezintă voința electoratului, situație care, pe urmă, va trebui să ducă la formarea unui guvern. Eu nu îmi doresc o situație în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilități ca să nu reușim să formăm un guvern. Eu îmi doresc formarea unui guvern direct din prima. Atunci vom negocia, vom discuta și vom vedea cine are o majoritate, cine pe cine propune șamd. Dar acestea sunt chestiuni care se discută după alegeri”, a spus Iohannis la Bruxelles.
Șeful statului a explicat că Dacian Cioloș rămâne în continuare o variantă de premier: „Desigur că este o variantă bună. Dacă un an de zile a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare? Repet, această desemnare va depinde de partide. Dacă partidele își asumă această propunere, știți că sunt întâlniri ale președintelui cu partidele, după alegeri, dacă acolo vin partide și spun că avem, probabil, o majoritate, ‘noi îl propunem pe Cioloș’. Atunci consider că este o propunere politică și voi ține cont foarte serios de această propunere”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre posibilitatea ca actualul prim ministru să rămână în funcție și după scrutinul din 11 decembrie.
Condiția ar fi, însă, ca Cioloș să își asume apartenența la un partid sau ca o coaliție politică să se strângă în jurul său, deci nu neapărat să fie membru de partid, pentru că, spune Iohannis, nu e treaba președintelui să verifice dacă și-a plătit sau nu contribuția: „Pe mine, sincer, nu mă interesează deloc dacă e membru cu carnet sau nu. Asta e problema partidului și a relației între partid și persoana respectivă. Nu e rolul președintelui să intre să verifice dacă și-a plătit cotizația. Nici nu mă interesează. Mă interesează asumarea politică. Dacă o persoană este asumată politic de un partid sau de o coaliție de partide, atunci după părerea mea este un premier politic”, a explicat Iohannis.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”