Ciorna Guvernului Ponta IV. Se înființează un minister special pentru PLR, lui Ponta i se pun condiții din PSD

Ciorna Guvernului Ponta IV. Se înființează un minister special pentru PLR, lui Ponta i se pun condiții din PSD
Publicat: 09/12/2014, 20:50
Actualizat: 18/05/2015, 22:09

Pe lângă cooptarea oamenilor din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu la guvernare, premierul Victor Ponta pregătește și o restructurare a Executivului. Astfel, urmează să fie comasate ministerul Finanțelor cu cel al Bugetului și vor dispărea ministerul Apelor, care va trece la Mediu, cel al Dialogului Social, care va trece la Ministerul Muncii și cel al IMM-urilor și Turismului, care va fi înglobat în Minsterul Economiei.

La negocierile purtate de Victor Ponta cu Călin Popescu Tăriceanu s-a decis înființarea unui minister nou: ministerul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care urmează să revină fostului ministru de Interne din guvernarea USL, Radu Stroe. La SGG lucrează deja o altă colaboratoare a lui Radu Stroe, Andreea Lambru, care și-a păstrat funcția din timpul guvernării USL. Stroe și-a dat demisia din Guvern în luna ianuarie, după accidentul aviatic din Munții Apuseni.

În cărți pentru a intra în Guvernul Ponta IV mai sunt alte trei nume de la PLR – titulatură nerecunoscută oficial la Tribunal pentru partidul lui Tăriceanu, dar nu toate se vor regăsi pe lista finală. Deși cei de la PLR insistă pentru preluarea Ministerului Finanțelor prin deputatul Nicu Marcu, care este prezentat drept o variantă și pentru Ministerul Educației. Marcu este în prezent președintele Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport din Camera Deputaților. De la ministerul Educației va pleca Remus Pricopie, cel care a nemulțumit prin activitatea sa.

Premierul Ponta a luat în calcul și comasarea Ministerului Cercetării, condus de Mihnea Costoiu, cu cel al Educației, dar în discuțiile între premier și ministru s-a optat pentru rămânerea la două ministere.

Alți miniștri delegați care vor rămâne fără portofoliu sunt Aurelia Cristea, ministru pentru Dialog Social, Doina Pană, ministrul Apelor și Florin Jianu de la IMM-uri.

După plecarea UDMR de la guvernare, au rămas vacante posturile de ministru al Culturii și ministrul Mediului. Ministerul Mediului este țintit din PLR de deputata Grațiela Gavrilescu, în timp ce la Cultură au fost vehiculate numele lui Daniel Barbu și Radu Boroianu. Un alt nume avansat de PLR este cel al lui Andrei Gerea pentru Ministerul Economiei.

Dacă postul lui Stroe este sigur la ministerul pentru coordonarea SGG, PLR va primi în urma negocierilor maxim alte două ministere.

Un alt ministru care urmează să fie remaniat este Bogdan Stanoevici, ministrul românilor de pretutindeni.

UNPR își va păstra ministerul de Interne prin Gabriel Oprea și ministerul pentru Relația cu Parlamentul prin Eugen Nicolicea. De asemenea, PC va rămâne în Guvern cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și Alexandru Cotovelea.

Spre deosebire de perioada când se pregătea să devină președintele României, premierul Ponta le-a promis colegilor de partid că numele noilor miniștri urmează să fie votate în Comitetul Executiv de duminică, dar și în cadrul grupurilor parlamentare. La formarea Guvernului Ponta III, în luna martie 2014, liderii din teritoriu, dar și parlamentarii au aflat de la televizor propunerile făcute de Victor Ponta pentru Guvern.

O variantă de restructurare a guvernului o reprezintă comasarea ministerului Finanțelor Publice și cel al Bugetului, iar ministrul plin să rămână Darius Vâlcov. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, nu va mai face parte din viitorul Executiv.

Până atunci, Victor Ponta urmează să aibă joi și sâmbătă alte două runde de negocieri cu partidele din viitoarea Coaliție guvernamentală. În PSD, au apărut voci care au cerut remanierea lui Mircea Dușa, dar și a lui Constantin Niță.

Parlamentarii PSD l-au avertizat pe Victor Ponta că dacă nu va ține cont de părerea lor în privința miniștrilor nu vor vota Guvernul Ponta IV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer