Ciprian Dobre (PNL): Merkel și Barroso s-au implicat în campanie ca și politicienii FIDESz în cazul Nyiro

Ciprian Dobre (PNL): Merkel și Barroso s-au implicat în campanie ca și politicienii FIDESz în cazul Nyiro
Publicat: 15/07/2012, 16:07
Actualizat: 26/03/2019, 05:41

Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a comparat implicarea unor lideri ai popularilor europeni, precum Angela Merkel și Jose Manuel Barroso, în campania pentru referendum cu implicarea unor politicieni ai principalului partid de guvernământ din Ungaria, FIDESz, în cazul Nyiro Jozsef.

Ciprian Dobre a atacat, duminică, într-o conferință de presă, implicarea unor lideri ai popularilor europeni, precum Angela Merkel și Jose Manuel Barroso, în campania pentru referendum, arătând că aceștia au făcut declarații care „nesocotesc principalul document UE în materie de referendum”, emis de Comisia de la Veneția și care recomandă ca, în cazul referendumurilor, să nu existe vreo condiție legată de participare pentru a fi validat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dobre a spus că Merkel și Barroso s-au implicat în campania pentru referendum ca și politicienii FIDESz în cazul reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef, apreciind că singura diferență este dată de faptul că popularii europeni nu s-au și „plimbat” prin România.

„Declarațiile făcute de cancelarul german Angela Merkel, declarațiile făcute de președintele Comisiei Europene, Barosso, sunt afirmații de campanie de referendum național. Atât Angela Merkel, cât și toți cei care au funcții la Comisia Europeană, fie la Parlamentul European și care fac declarații nesocotind principalul document al UE în materie de referendum, nu sunt decât declarații de campanie de referendum. Nu vreau să pun la socoteală că atât Angela Merkel, cât și restul persoanelor care au făcut declarații publice politice sunt membri PPE, colegi de partid cu președintele Traian Băsescu. Așa cum făceau cei cu partidul din Ungaria, cei cu Nyiro Jozsef (FIDESz – n.r.), dacă vă aduceți aminte. Deci ei au venit și au intervenit în campania electorală din România. Acești oameni intervin în campania de referendum din România, în favoarea președintelui suspendat Traian Băsescu”, a spus Dobre.

El a adăugat că o astfel de comparație nu i se pare deloc exagerată, apreciind că „intervențiile făcute de persoane cu altă cetățenie decât cea română nu fac decât să alimenteze instabilitatea” din România.

Dobre a susținut că liderii socialiștilor și liberalilor europeni – care au făcut, de asemenea, declarații legate de referendumul care se organizează în România – nu pot fi asimilate celor ale lui Merkel și Barroso, întrucât „nu au exprimat vreo temere”.

Totodată, Dobre le-a recomandat liderilor politici populari europeni să consulte atât actele Comisiei de la Veneția, cât și Constituția României, subliniind că actul fundamental nu a fost încălcat nici în cazul procedurii de demitere a președinților celor două Camere ale Parlamentului – Roberta Anastase și Vasile Blaga – și nici în cazul procedurii de demitere a lui Traian Băsescu.

El a adăugat că, „dacă aceste personalități ale UE ar fi fost măcar o clipă interesate să vorbească în legătură cu legea, ar fi consultat Tratatul Comisiei de la Veneția”, care „spune răspicat că nu este recomandat ca în cazul organizării referendumurilor să existe vreun cvorum”.

„Este un act cu valoare de recomandare către cele 27 de țări ale UE. Or, pe cale de consecință, dacă tu ai un act normativ cu valoare de recomandare al Comisiei de la Veneția și vii și spui că trebuie să existe cvorum, înseamnă că: unu, ești în campanie electorală și, doi, ești neinformat. Acestea sunt cele două alternative la aceste declarații de presă’, a conchis Dobre.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, și secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, ambii printre membrii fondatori ai FIDESz, au fost prezenți în România în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, sprijinind PCM și respectiv PPMT, și au făcut declarații legate de subiectul reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU